REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei norite ramios pensijos ar lengvesnių kasmėnesinių sąskaitų apmokėjimų, privalote susiimti ir išmokti protingai tvarkyti savo pinigus. Tyrimai atskleidė, kad tik mažiau nei 20 proc. dirbančiųjų yra pasiruošę netikėtoms išlaidoms, susijusioms su jų pragyvenimu arba sveikata.

Jei norite ramios pensijos ar lengvesnių kasmėnesinių sąskaitų apmokėjimų, privalote susiimti ir išmokti protingai tvarkyti savo pinigus. Tyrimai atskleidė, kad tik mažiau nei 20 proc. dirbančiųjų yra pasiruošę netikėtoms išlaidoms, susijusioms su jų pragyvenimu arba sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei norite išvengti ekstremalių finansinių situacijų, patarimai laikyti šių 10-ies taisyklių:

Sekite sumokamus mokesčius

Jei dirbate pagal sutartį, galimybių laviruoti mažiau, tačiau vis vien privalote išsiaiškinti, kiek tiksliai sumokate mokesčių, kiek kaupiate pensijai. Tik atsakingai žiūrėdami į savo finansus galite tikėtis sotaus ir ramaus gyvenimo. Tie, kurie dirba pagal autorines sutartis, verslo liudijimus, turi daugiau darbo, nes reikia ne tik išsiaiškinti, kiek mokesčių mokate, bet ir sekti, kaip tie mokesčiai kinta, kodėl. Išanalizavę, pasitarę su specialistais galite rasti būdą sutaupyti.

REKLAMA

Stebėkite išlaidas

Net neįsivaizduojate, kiek pinigų išleidžiate be reikalo. Anot ekspertų, pakanka peržiūrėti paskutinių trijų mėnesių banko ir kreditinių kortelių išrašus, kad pastebėtumėte, kur ir kokios sumos išleidžiamos. Pakanka per mėnesį atsisakyti nereikalingų išlaidų už keliasdešimt litų per mėnesį ir per metus sutaupysite atostogoms arba papildysite savo pensijos fondą.

Taupykite atostogoms

Dauguma žmonių atostogas apmoka ne iš savo jau turimų pinigų, bet iš kreditinių kortelių ar paskolų. Taupyti atostogoms iš anksto yra daugybė priežasčių: nereikia mokėti kreditinių kortelių ar paskolos palūkanų, atostogauti maloniau, žinant, kad grįžus į darbą neteks gyventi susiveržus diržus, o taip pat – kas mėnesį atidėdami tam tikrą sumą pinigų, išleisite mažiau, nes atrodys, kad turite mažiau pinigų. Tereikia numanomą atostogoms skirtą sumą padalinti iš 12 ir pradėti atsidėti.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigai būtinosioms reikmėms

Darbo rinka atsigauna, tačiau labai pamažu, todėl nedarbo lygis vis dar labai aukštas. Ekspertai nuolat primena, kad kiekvienas turėtų turėti pinigų būtinosioms išlaidoms, kad galėtų netekęs darbo pragyventi 3-6 mėnesius. Naujiena tik tokia, kad dabar ekspertai jau sako, kad geriau būtų turėti pinigų 10-12 mėnesių. Ne tik todėl, kad tokiu atveju nereikia imti paskolų ar naudoti kreditinių kortelių, bet ir dėl finansinio saugumo.

Mokėkite didesnėmis dalimis

Šiais laikais beveik visi turi kreditinių kortelių arba įvairių paskolų. Kas mėnesį mokant įmokas, sumokate ir nustatytą palūkanų sumą, todėl atidavę visą skolą visuomet daugiau ar mažiau permokate. Todėl ekspertai rekomenduoja kas mėnesį pasispausti ir pasistengti paskolą ar kreditinė kortelės skolą mokėti didesnėmis dalimis, tuomet palūkanų sumokėsite kur kas mažiau, o paskolos atsikratysite greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Automatizuokite apmokėjimus

Dauguma įpratę taupyti kiekvieną mėnesį, iki jo pabaigos. Tame yra logikos, nes tokiu atveju galima be problemų susimokėti mokesčius ar apmokėti kitas sąskaitas. Tačiau kita vertus, taip taupant kyla noras išleisti likusius nuo apmokėjimų pinigus ir sunku taupyti mėnesio eigoje, nes turint pinigų sąskaitoje atsiranda pagunda išlaidauti. Daug efektyviau būtų atidėti tam tikrą pinigų sumą į atskirą sąskaitą, skirtą mokesčiams, kad pinigai būtų nuskaitomis automatiškai. Taip sutaupysite ne tik laiko, bet ir pinigų, nes nematant jų sąskaitoje ar piniginėje atrodys neatrodys, kad turite daug pinigų.

REKLAMA

Turėkite planą

Taupyti be konkretaus tikslo – sunku. Geriausiai nusistatyti tikslų planą – kiek norite sutaupyti, kiek galite sau leisti atsidėti per mėnesį, jei, pavyzdžiui, planuojate išeiti į pensiją po 20 metų. Taip turėsite realistišką planą bei galėsite patikrinti, kiek realistiški yra jūsų lūkesčiai. Be to, vykdydami šį planą jausite pasitenkinimą, kad kuriate savo šviesią ateitį. Taupymas pats savaime nemotyvuoja, tačiau žinojimas, kad galėsite gražiai gyventi auksiniais savo gyvenimo metais – tikrai motyvuoja.

REKLAMA

Investuokite

Tikrai ne visi išmano apie investicijas, todėl pradedantiems patariama investuoti į mažos rizikos fondus ar įmones. Galbūt nauda ir nebus didelė iš pradžių, tačiau tai geriau nei nieko, be to, padeda efektyviau tvaežrkyti savo finansus. Žinoma, rizikingos investicijos, duodančios didelę gražą, gali jus palikti be santaupų apskritai, todėl, jei turite atidėtų pinigų, verčiau investuokite juos saugiai.

Žinokite tikrąją savo padėtį

Savo finansų susitvarkyti neįmanoma, jei nežinote tikrosios savo finansinės padėties. Galima uždirbti daug ir vis tiek klimpti skolose. Būtina atsižvelgti į esamą ekonominę šalies, pasaulio situaciją ir įvertinti, kiek uždirbate, o kiek turite išlaidų ir kiek jums lieka. Verta kasmet paskaičiuoti, kiek uždirbote ir kiek bei kam išleidote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konsultuokitės su specialistais

Niekaip nepavyksta susitvarkyti patiems? Nebijokite pasitarti su specialistais. Tai gali jums šiek tiek kainuoti, tačiau nauda bus nepalyginamai didesnė. Todėl drąsiai kreipkitės į savo banką, privačius asmeninių finansų konsultantus ar geriau apie pinigų tvarkymą nusimanančius draugus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų