REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bažnyčia kėsinasi sekmadieniais uždaryti prekybos centrus. Kas toliau?

Vilniečiai: tai gal ir greitoji su gaisrine gali nedirbti?

Visą savaitę plušėję, savaitgalius nemaža dalis Lietuvos gyventojų skiria ne tik poilsiui. Tai laikas, kai galime neskubėdami išsikuopti namus ir apsilankyti ne tik koncerte, bet ir parduotuvėse. Tačiau bažnyčia nori, kad turi būti kitaip.

Štai Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas pirmadienį Seime sakydamas kalbą Laisvės gynėjų dienos proga mūsų šalies gyventojams pasiūlė neapsipirkinėti sekmadieniais.

Pabrėžęs, kad Europos Sąjungoje kilo judėjimas, kurio aktyvistai reikalauja, kad sekmadieniais nebūtų dirbama, arkivyskupas ragino grąžinti „sekmadienį Dievui ir šeimai“ – esą šią dieną šeimos nariai turėtų džiaugtis buvimu kartu. Anot G. Grušo, „sekmadieniniai apsipirkimai prekybos centruose apsunkina jų darbuotojų šeimas“, kadangi jie negali praleisti laiko drauge. O geriausia tą laiką praleisti bažnyčioje, nes arkivyskupui „džiugu sekmadienį bažnyčiose matyti drauge švenčiančias šeimas“.

Vilniečiai: o kada apsipirkti?

Nesvarstysime, ar Laisvės gynėjų dienos minėjimas – tikrai ta vieta ir laikas, kai kunigui derėtų kalbėti apie parduotuves. Jei prabilo jis, pakalbėkime ir mes.

REKLAMA
REKLAMA

Ar lankotės sekmadieniais prekybos centruose? Gal jų darbuotojai tikrai be reikalo nuo ryto iki vakaro sėdi darbo vietoje? Tokį klausimą portalo balsas.lt žurnalistai pirmadienio popietę uždavė vilniečiams, sutiktiems poroje parduotuvių.

REKLAMA

„Paprastą dieną per pietų pertrauką ar po darbo užsuku tik būtiniausių prekių, kadangi skubu grįžti namo ir pagaminti šeimai vakarienę. Šeštadienį dažniausiai tvarkomės namuose, pavakare susitinkame su draugais, artimaisiais, kartais nueiname į kokį nors renginį, o sekmadienį po pusryčių visa šeima keliaujame apsipirkti ateinančiai savaitei“, – sakė sostinės centre dirbanti Janina.

Jos kolegė, prisistačiusi Audrone, pridūrė apgailestaujanti, kad ne visos parduotuvės sekmadienį dirba. „Pavyzdžiui, jei ko nors prireikia (paminėjo kelių specializuotų parduotuvių ir salonų pavadinimus – red. past.), einame į jas šeštadienį. Tačiau pastebėjau, kad šios parduotuvės šeštadienį dirba trumpiau. Todėl keliaujame į jas iš ryto. Jei reikia į kelias nuvažiuoti, užtrunkame ilgokai. Tada namai lieka nesutvarkyti arba tenka atidėti skalbimą, lyginimą ir kitus didžiuosius buities darbus sekmadieniui. Gerai, kad nedažnai taip nutinka“, – sakė Audronė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie kito prekybos centro sutikta Sigita taip pat sakė, kad didysis apsipirkimas jų šeimoje vyksta sekmadieniais. „Dabar, žiemą šeštadienio rytą tvarkomės, po to važiuojame aplankyti tėvų arba pramogaujame, sekmadienio rytą važiuojame į prekybos centrą. O vasarą šeštadienį iš pat ryto važiuojame į sodybą. Grįžtame sekmadienį vakare ir būtinai užsukame į prekybos centrą“, – pasakojo ji.

Po darbo trintis eilėse nenori

Išgirdusios klausimą, ar daug problemų kiltų, jei prekybos centrai sekmadieniais nedirbtų, visos trys moterys atsakė teigiamai. Viena aiškino, kad darbo dienomis skuba greičiau grįžti į namus ir gaminti vakarienę, todėl nenorėtų gaišti laiko eilėse. Pasak kitos, šeima turi tik vieną automobilį, o su vyru dirba skirtingose pamainose, todėl didįjį apsipirkimą gali planuoti tik savaitgaliais. Trečia pabrėžė, kad dirba dviejuose darbuose, darbą baigia labai vėlai, todėl net ir labai norėdama apsipirkti nespėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žinau, kad kai kuriose šalyse parduotuvės savaitgaliais nedirba. Bet manau, jei taip būtų Lietuvoje, daug kam kiltų problemų. Pažiūrėkite, kiek žmonių dirba kelis darbus, kiek dirba viršvalandžius. Po darbo jie jau nei laiko, nei jėgų nebeturi trintis eilėse. Šeštadienį pusdienis praeina, kol atsigauni, tada tvarkaisi namuose. Belieka sekmadienis. Jei šeštadienį į parduotuvę, tai sekmadienį su dulkių siurbliu ir šluoste po namus bėgioti? O jei šeštadienio vakarą svečių sulauksi?“, – aiškino Audronė.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie sakė viską spėjantys nusipirkti darbo dienomis, o savaitgaliais į parduotuves užsukantys labai retai. Tačiau ir jų nuomone, geriau, kai prekybos centrai savaitgalį dirba.

REKLAMA

Pardavėjai: mes dirbame žmonėms

„Kadangi pirkėjai sekmadieniais tikrai gana aktyvūs, mes manome, kad jiems patogu šią dieną apsipirkti“, – portalui balsas.lt sakė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis, pabrėžęs, kad tai, kiek žmonių apsilanko parduotuvėje, priklauso nuo jos buvimo vietos.

„Mes žinome, kad yra šalių, kuriose prekybos centrai sekmadieniais nedirba, tačiau jaučiame, kad Lietuvos pirkėjams to reikia. Vidutiniškai sekmadienį nuperkama daugiau negu kitą savaitės dieną“, – sakė jis. „Mes dirbame pirkėjui, todėl prisitaikome prie jo poreikių“, – pridūrė „Norfos“ atstovas spaudai D. Ryliškis.

„Daugiausiai pirkėjų sulaukiame penktadieniais bei šeštadieniais, tačiau žmonės intensyviai apsiperka ir sekmadieniais bei kitomis savaitės dienomis. Pirkėjų srautas priklauso ir nuo parduotuvės dydžio. Pavyzdžiui, „Rimi Hypermarket“, esančioje Šiaurės miestelyje Vilniuje, sekmadieniais žmonės perka beveik taip pat intensyviai, kaip antradienį ar trečiadienį. Manome, kad pirkėjai turi turėti galimybę pasirinkti – apsipirkti tuomet, kai jiems patogu. Mes jiems tokią galimybę ir suteikiame“, – pritaria „Rimi Lietuva“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

REKLAMA

„Mūsų parduotuvių darbo laikas nustatomas atsižvelgiant į klientų poreikius ir pageidavimus. Kadangi klientai pageidavo, kad sekmadieniais mūsų tinklo parduotuvės veiktų, nenorime jų nuvilti ir dirbame“, – tvirtina ir „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė. Pasak jos, yra tokių klientų, kurie sekmadieniais į parduotuves užsuka pritrūkę tam tikrų produktų savaitgalio pietums ar vakarienei, tačiau nemažai ir tokių, kurie didžiajam apsipirkimui skiria būtent sekmadienį.

„Daliai klientų, ypač tiems, kurie lankosi didžiosiose tinklo parduotuvėse, sekmadienį apsipirkti patogu. Paprastai šią dieną žmonės turi daugiau laisvo laiko, kurio dalį gali skirti didesniam, iš anksto suplanuotam apsipirkimui, pavyzdžiui, aprūpinant šeimą būtinais produktais ar kitais pirkiniais visai ateinančiai savaitei“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Saulytės teigimu, negalima būtų teigti, kad klientų srautas sekmadieniais didesnis ar mažesnis, nei kitomis dienomis: „Galima sakyti, kad tai eilinė diena – sekmadieniai apsiperka maždaug tiek pat klientų, kaip ir bet kurią kitą dieną“.

Greitoji, policija, vaistinė – kas kitas eilėje užsikabinti spyną?

Gal bažnyčia beviltiškai tuštėja, jei nori sekmadieniais uždaryti prekybos centrus, kad pastarieji nekonkuruotų su pamaldomis? Jei parduotuvės nedirbs, tai pirkėjai, kurių tikrai kelis šimtus kartų daugiau, negu jose dirbančių, pasuks į maldos namus?

Gal taip, o gal ir ne. Tačiau arkivyskupas G. Grušas žvelgia dar plačiau. Ragindamas sudaryti žmonėms galimybę sekmadienius praleisti su šeimos nariais, jis savo kalboje kvietė pasistengti, „kad kuo mažiau žmonių turėtų sekmadieniais dirbti“.

REKLAMA

Taigi, kas sekantis nusipelnys nedirbti ar bus uždarytas arkivyskupo pageidavimu – gaisrinė, greitoji pagalba, policija? Arba vaistinė? Ar avarinės tarnybos? O kur dar įmonės, kurių specifika lemia, kad dirbama nesustojant – vadinamuoju slenkančiu grafiku?

Juk ir ten žmonės dirba, ir jie šeimas turi. Ir tikriausiai norėtų savaitgaliais būti su artimaisiais...

Beje, gerbiamas arkivyskupe, nebūtinai bažnyčioje...  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų