REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Revoliucijos apimtas Kijevas: demonstrantai tęsia protesto akciją Nepriklausomybės maidane

Į protestus Kijeve ukrainiečiai kviečiami atvykti iš visos šalies

(papildyta 23.24)

(papildyta 23.24)

REKLAMA

Opozicinės parlamentinės politinės jėgos kviečia ukrainiečius iš visų regionų vykti į Kijevą dalyvauti proeuropietiškų aktyvistų protesto akcijoje, pareiškė Ukrainos opozicinės partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas.

(papildyta 23.17)

Kijevo centre protesto akciją tęsiantys proeuropietiški demonstrantai pastatė barikadas skersai Kreščatiko iš abiejų Nepriklausomybės maidano pusių, taip pat nuo Instituto gatvės pusės.

Barikadoms, skirtoms apsiginti nuo specialaus padalinio "Berkut" karių, pastatyti buvo panaudotos milicijos tvorelės, kuriomis anksčiau buvo atitverta eglutė, taip pat dar nepastatyti eglutės elementai ir kitos medžiagos.

Tačiau protestuotojai paliko pravažiavimus greitosios pagalbos tarnybos mašinoms.

Šiuo metu Nepriklausomybės maidane tebėra daugiau kaip 15 tūkst. žmonių.

(papildyta 23.00)

Su riaušėmis, kurios sekmadienį kilo Kijevo centre, susiję daugiau kaip 300 ultraradikalios organizacijos "Brolija" narių, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

"Milicija iš dalies nustatė neramumų sostinėje iniciatorius... dėl neteisėtų veiksmų prie ministrų kabineto atsakingi maždaug 100 piliečių, kurių veiksmus koordinavo Andrijus Feščukas. Su teisės pažeidimais prie prezidento administracijos susiję daugiau kaip 300 radikaliai nusiteikusių organizacijos "Brolija" narių, kurie veikė vadovaujami Dmytro Korčynskio", - sakoma pareiškime, kurį VRM paskelbė savo "Facebook" puslapyje.

REKLAMA

(papildyta 18.58)

Ukrainos ministro pirmininko Mykolos Azarovo atstovas spaudai sekmadienį pareiškė, kad padėtis Kijeve kontroliuojama, ir pažymėjo, jog žmonės turi teisę rengti taikius mitingus.

"Tai, kas nepažeidžia teisės ir taikinga, yra legalu. Kas peržengia teisės ribas, turi būti pažabota", - naujienų agentūrai "Interfax" sakė Vitalijus Lukjanenka.

Paklaustas, ar padėtis Kijeve kontroliuojama, jis atsakė teigiamai. "Suprantama, kad taip", - sakė V. Lukjanenka.

Jis pridūrė, kad vyriausybės vadovas M.Azarovas pirmadienį, kaip numatyta, susitiks su ministrais, o trečiadienį pirmininkaus kabineto sesijai.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 17.57)

Maždaug šimtas Ukrainos milicininkų sekmadienį buvo sužeista per susidūrimus su demonstrantais prie prezidento administracijos pastato Kijevo centre, pranešė milicijos atstovė.

"Maždaug šimtas tvarkos palaikymo pareigūnų buvo sužeista per Kijeve vykstančius protestus", - telefonu AFP sakė milicijos atstovė spaudai Olha Bilyk.

Kitais pranešimais, milicija prieš kaukėtus aktyvistus, kurie mėtė plytas ir strypus, panaudojo ašarines dujas ir lazdas.

(papildyta 17.36) Ukrainos opozicijos lyderiai pareiškė, kad neturi nieko bendra su susidūrimais, vykstančiais prie prezidento administracijos pastato.

Opozicijos lyderių nuomone, toje vietoje vykstančius smurtinius incidentus režisuoja valdžia, kad galėtų pateisinti susidorojimą su proeuropietiškų mitingų dalyviais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mes žinome, kad prezidentas nori ... paskelbti nepaprastąją padėtį šalyje", - žurnalistams sakė buvęs ekonomikos ministras Arsenijus Jaceniukas, paklaustas apie susidūrimus prie prezidento administracijos pastato.

Kaip anksčiau pranešta, komunalinių tarnybų ratinis traktorius, kurį anksčiau buvo panaudoję kaukėti jaunuoliai, vėl pradėjo judėti į teisėsaugos pareigūnus, saugojančius prezidento administracijos pastatą.

Demonstrantai į milicininkus mėto plytas ir strypus. Be to, prieš pareigūnus buvo panaudotos ašarinės dujos ir garsiniai užtaisai.

Vienas aktyvistas su kauke pareiškė ukrainiečių televizijai: "Mes žinome, kad ten nėra Janukovyčiaus, bet tai (prezidento administracijos pastatas) simbolis ir jis turi būti mūsų".

REKLAMA

Per susidūrimus garsinė granata pataikė vienam jaunuoliui į nugarą ir jis nukrito. Netrukus jį išvežė greitoji pagalba.

Šaltinis teisėsaugos institucijose praneša, kad milicija kol kas nevartoja jėgos.

Jo žiniomis, po susidūrimų su demonstrantais šioje sostinės vietoje buvo hospitalizuota 15 milicininkų.

"Penkiolika milicininkų su įvairiais sužeidimais buvo išvežti į ligoninę po susidūrimų su protestuotojais prie prezidento administracijos pastato", - sakė šaltinis.

Live streaming video by Ustream

(papildyta 17.17) "TAI - REVOLIUCIJA"

Kreipdamasis į demonstrantus Nepriklausomybės aikštėje buvęs šalies vidaus reikalų vadovas Jurijus Lucenko pareiškė, kad masinės protesto akcijos Ukrainoje jau peraugo į revoliuciją.

REKLAMA

"Mūsų planas suprantamas: tai jau ne mitingas, ne akcija. Tai - revoliucija", - sakė judėjimo "Trečioji Ukrainos respublika" lyderis.

Mitingo dalyviams ėmus skanduoti: "Revoliucija", J.Lucenka pažymėjo, kad šiandien Ukrainoje pilietinė visuomenė ir politikai užbaigia tai, kas nebuvo padaryta per masines protesto akcijas 1991 ir 2004 metais.

"Šiandien čia miršta USSR. Tai jos laidotuvės", - sakė jis, turėdamas galvoje Ukrainos Sovietinę Socialistinę Respubliką.

Tuo tarpu opozicinės partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiagnibokas pranešė apie visuotinio streiko pradžią. "Mes pradedame visuotinį streiką", - pareiškė jis.

(papildyta 17.06)  Maždaug 100 tūkst. ukrainiečių sekmadienį centrinėje Kijevo aikštėje skanduoja „Revoliucija!“ ir ragina surengti pirmalaikius rinkimus, kuriais prezidentas Viktoras Janukovyčius būtų nubaustas už atsisakymą pasirašyti istorinę sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Minia, kurioje daug ES vėliavų, užėmė simbolinę reikšmę turinčią Nepriklausomybės aikštę ir prie metalinių milicijos užtvarų, kurios saugo prezidento administracijos pastatą netoliese esančioje gatvėje, atvairavo traktorių.

„Hromadske TV“ pranešė, kad maždaug 100 žmonių pateko į miesto tarybos pastatą ir skaito pranešimus, reikalaujančius tučtuojau nutraukti santykius su Rusija.

REKLAMA

(papildyta 16.56) Kijeve po susidūrimų su demonstrantais prie prezidento administracijos pastato hospitalizuota 15 milicininkų, pranešė šaltinis Ukrainos sostinės teisėsaugos institucijose.

"Penkiolika milicininkų su įvairiais sužeidimais buvo išvežti į ligoninę po susidūrimų su protestuotojais prie prezidento administracijos pastato", - sakė šaltinis.

Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba anksčiau savo "Facebook" puslapyje buvo pranešusi apie penkis nukentėjusius pareigūnus.

(papildyta 16.56) Ukrainos žiniasklaida praneša, kad prie Ukrainos prezidento administracijos pastato atsinaujino demonstrantų susidūrimai su milicija.

Pasak pranešimų, komunalinių tarnybų ratinis traktorius, kurį anksčiau buvo panaudoję kaukėti jaunuoliai, vėl pradėjo judėti į teisėsaugos pareigūnus, saugojančius prezidento administracijos pastatą.

REKLAMA

Demonstrantai į milicininkus mėto plytas ir strypus. Be to, prieš pareigūnus vėl buvo panaudotos ašarinės dujos ir garsiniai užtaisai.

Kol kas nė vienas politikas neatėjo į šią vietą, nors susidūrimai vyksta jau daugiau kaip pusantros valandos.

Vienas aktyvistas su kauke pareiškė ukrainiečių televizijai: "Mes žinome, kad ten nėra Janukovyčiaus, bet tai (prezidento administracijos pastatas) simbolis ir jis turi būti mūsų".

Per susidūrimus garsinė granata pataikė vienam jaunuoliui į nugarą ir jis nukrito. Netrukus jį išvežė greitoji pagalba.

Šaltinis teisėsaugos institucijose praneša, kad milicija kol kas nevartoja jėgos.

(papildyta 16.30) Kijevo centre esančioje Nepriklausomybės maidane bus įkurtas Nacionalinio pasipriešinimo štabas, sekmadienį pareiškė Ukrainos opozicinės partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos lyderis Arsenijus Jaceniukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mes priimame sprendimą apie Nacionalinio pasipriešinimo štabо įkūrimą Nepriklausomybės maidane", - sakė A.Jaceniukas susirinkusiesiems ir pridūrė, kad aikštėje bus pastatyta scena ir palapinės.

Jis pažymėjo, kad protesto akcijos dalyviai nepasitrauks iš Nepriklausomybės maidano, kol neatsistatydins Mykolos Azarovo vadovaujama vyriausybė.

(papildyta 15.14) Europos diplomatai, tarp jų Europos parlamento vice prezidentas Jacekas Protasiewiczius, buvęs Europos parlamento prezidentas Jerzys Buzekas, taip pat - buvęs Lenkijos vyriausybės vadas, Teisės ir teisingumo partijos lyderis, Jaroslawas Kaczynskis, prisijungė prie opozicinio judėjimo Kijeve, praneša kyivpost.com.

REKLAMA

(papildyta 14.45) "Euromaidano" dalyviai pateko į miesto administracijos pastato vidų. Kol kas "revoliucionieriai" patalpose elgiasi civilizuotai, opozicijos lyderiai prašo žmonių elgtis žmoniškai, nieko nelaužyti į ką protestuotojai atsakė plojimais. Milicijai buvo duotas nurodymas nenaudoti jėgos prieš minią. 

(papildyta 14.29) Situacija Kijeve aštrėja. Opozicija praneša, kad šiandien į gatves, nepaisydami draudimo rinktis pagrindinėse aikštėse, išėjo apie 500 tūkst. žmonių. Pranešama apie bandymą šturmuoti prezidento administracijos pastatą. Šalia pastato susirinkusi jaunuolių su kaukėmis minia šturmui pasitelkė traktorių. Opozicijos dalyviai pasiskirstė į dvi stovyklas: vieni kviečia daryti "revoliuciją",  kiti prašo nesielgti skubotai ir neprovokuoti teisėsaugos imtis smurto.

REKLAMA

Dešimtys tūkstančių ukrainiečių sekmadienį nepaisė draudimo protestuoti ir žygiavo per Kijevo centrą reikšdami paramą pirmalaikiams rinkimams, kuriais prezidentas Viktoras Janukovyčius būtų nubaustas už atsisakymą pasirašyti svarbią sutartį su Europos Sąjunga (ES).

Demonstrantai susirinko viename parke, o paskui pajudėjo į Nepriklausomybės aikštę, nepaisydami teismo nurodymo, kuriuo uždraudžiami mitingai miesto centre, pranešė korespondentai.

Demonstrantai gieda nacionalinį himną ir skanduoja „Ukraina yra Europa“, mojuoja ES ir Ukrainos vėliavomis.

Protestai Kijeve kasdien rengiami jau daugiau kaip savaitę, nuo to laiko, kai V.Janukovyčius atsisakė pasirašyti sutartį su ES dėl laisvosios prekybos ir glaudesnio politinio bendradarbiavimo.

REKLAMA
REKLAMA

---------------

Ukrainos opozicija viliasi, jog sekmadienį į jos organizuojamą mitingą ateis dešimtys tūkstančių žmonių, kurie suteiks naują postūmį reikalavimams, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius atsistatydintų dėl sprendimų Europos Sąjungos (ES) klausimu.

Trys pagrindinės opozicinės partijos paskelbė, kad steigia „nacionalines pasipriešinimo pajėgas“ - po to, kai milicija šeštadienį brutaliomis priemonėmis išvaikė opozicijos šalininkų mitingą ir kai buvo sužeista kelios dešimtys žmonių.

Mitingą šeštadienį paryčiais vaikė guminėmis lazdomis ginkluoti milicininkai, kurie puolė maždaug tūkstantį protestuotojų sostinės Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Penktadienį vakare Kijevo centre buvo susirinkę 10 tūkst. žmonių, kurie reikalavo V.Janukovyčiaus nušalinimo jam atsisakius pasirašyti svarbią politinę ir laisvosios prekybos sutartį su ES.

Opozicija pakvietė į naują protestą viename miesto centro parke, nes Nepriklausomybės aikštę milicija aptvėrė metaliniais barjerais.

„Galime ir turėtume nušalinti šią valdžią“, - paskelbdamas apie naują protestą maždaug 10-čiai tūkst. šalininkų šeštadienį vakare sakė pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, partijos UDAR („Smūgis“) lyderis.

„Turėtume išeiti ir parodyti, kad neleisime jiems mūsų žeminti, kad kovosime už savo teises“, - sakė jis miniai po beveik savaitę trukusių masinių protestų, kurie Ukrainoje kilo valdžiai nusprendus atsisakyti sutarties dėl kelio integracijai į ES atvėrimo.

REKLAMA

ES kaltino Maskvą tuo, kad ji spaudė buvusią sovietinę Ukrainą, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos gamtinių dujų, atsisakyti Asociacijos sutarties su Bendrija.

Šeštadienį vakare V.Janukovyčius paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad yra „giliai pasipiktinęs“ jėgos naudojimu prieš protestuotojus, ir žada, kad atsakingi asmenys bus nubausti.

Opozicijos protestuotojai šeštadienį susirinko prie vienos cerkvės auksiniais kupolais, kur anksčiau tą pačią dieną priebėgą rado keli šimtai demonstrantų, daugelis - iš kitų miestų.

Po protesto išvaikymo šeštadienį paryčiais, vienuoliai tame Šv. Mykolo vienuolyne protestuotojams, kurių daugelio drabužiai buvo sukruvinti ir kurių daugelis nešėsi vėliavas, suteikė pirmąją pagalbą ir juos pamaitino.

Paprasti ukrainiečiai ėmė rinkti maistą ir drabužius protestuotojams, kurie ketino praleisti naktį cerkvėje.

Daugelis sakė, kad jaučiasi išduoti ir vyriausybės, ir opozicijos.

„Visi mus apleido. Mus paliko vienus prieš milicijos lazdas“, - sakė protestuotojas Igoris Mitrovas, kurio galva buvo aprišta tvarsčiu, o drabužiai – sutepti krauju.

Vienas vienuolių, kuris nenorėjo skelbtis savo vardo, sakė, kad demonstrantams buvo leista likti cerkvėje, su sąlyga, kad jie nerūkys ir negers.

„Mūsų vienuoliai užtikrins, kad jie turėtų maisto ir karštos arbatos“, - pridūrė jis.

Bažnyčios lyderiai pasmerkė smurtą ir paragino valdžią bei opoziciją vengti tolesnių susirėmimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų