REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Penki Lietuvos Seimo nariai planuoja vykti į Kiniją gerinti dvišalių santykių.

Jų komandiruotei penktadienį pritarė Seimo valdyba, tačiau dar iki galo neaišku, ar po Dalai Lamos priėmimo Lietuvoje Kinija neatšauks anksčiau atsiųsto kvietimo.

REKLAMA
REKLAMA

"Kol kas yra tik valdybos pritarimas, dar laukiame patvirtinimo iš Kinijos, nes dabar bendravimas bent valstybiniu lygiu iš Kinijos pusės sumažintas", - BNS sakė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

REKLAMA

Valdyba pritarė jo, "darbiečio" Valentino Bukausko, liberalo Kęstučio Glavecko, konservatoriaus Sergejaus Jovaišos ir "tvarkietės" Jolitos Vaickienės komandiruotei, kuri turėtų vykti spalio 19-26 dienomis.

Pasak A.Syso, Lietuvos Seime lankėsi Kinijos ir Lietuvos draugystės grupės nariai, jie ir pakvietė Lietuvos parlamentarus atsakomojo vizito. Kadangi kvietimas gautas dar prieš Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos apsilankymą Lietuvoje, Seimo nariai nėra tikri, kad kinai neatšauks savo kvietimo.

REKLAMA
REKLAMA

"Kinijos pusė labai atidžiai stebi, kas vyksta, ir labai jautriai reaguoja dėl Dalai Lamos (...). Dabar Kinijoje šventės, maždaug po savaitės žinosime, ar vyksime", - tvirtino A.Sysas.

Paklaustas, ar ne per didelė Seimo delegacija susiruošė vykti į tolimą kraštą, parlamento vicepirmininkas tvirtino, kad tarpparlamentinių ryšių su Kinija grupė Seime - viena didžiausių. Be to, esą Lietuvos Seimui kainuos tik bilietai - apie 2200 litų žmogui, visa kita žada apmokėti priimančioji šalis.

"Tiek bilietai į Paryžių, Berlyną kainuoja", - sakė A.Sysas.

Paklaustas, ką planuoja veikti Kinijoje, politikas sakė: "Gerinsime Lietuvos ir Kinijos santykius".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama Lietuvoje viešėjo rugsėjį. Jis lankėsi Seime, neoficialiai su juo susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Dėl to Lietuvos ambasadorė Pekine buvo iškviesta į Kinijos užsienio reikalų ministeriją.

Kinija jau daugelį metų protestuoja prieš užsienio lyderių susitikimus su Dalai Lama, kurį vadina smurtą kurstančiu separatistu.

Pats Tibeto dvasinis vadovas, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.

REKLAMA

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų