REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bankininkas apšvarino du bankus: SEB ir Šiaulių

Anyksta.lt

REKLAMA

Raimondas Paradauskas teisme sakė: „Banke seniai dirbau, turiu pakankamai patirties, žinojau, kad man ištuštinus indėlininkų sąskaitas, bankas jas vėl padengs savais pinigais. Tokiu būdu indėlininkai nenukentės. Juk aš ėmiau banko pinigus, o ne žmonių...“ Autoriaus nuotr.

Netikėtai atleido iš darbo

Išsikapstyti iš neteisėto finansinio liūno, R. Paradausko teigimu, sutrukdė netikėtas jo atleidimas iš darbo SEB banke. „Mane atleido ne dėl to, kad bankas būtų išaiškinęs mano finansines machinacijas, bet todėl, kad per mažai skyriau dėmesio produktų pardavimui, - pasakojo buvęs bankininkas. – Per penkerius metus mano fiktyvūs kreditai SEB banke išaugo, reikėjo ne tik juos dengti, bet ir mokėti palūkanas, o aš kurį laiką buvau be darbo ir neturėjau pajamų. Man reikėjo didelių sumų pinigų įsipareigojimams SEB bankui įvykdyti. Legaliai pasiskolinau 20 tūkst.Lt „Swedbank“ ir DNB bankuose. Po to įsidarbinau Šiaulių banke. Ten atlyginimas buvo nedidelis, mano piniginės lėšos vėl išseko – reikėjo ieškoti papildomų finansinių šaltinių. Legalaus finansavimo neradau, todėl padariau tas veikas, kurias prokuroras išvardijo (neteisėtai nutraukė 10 indėlininkų terminuotas sutartis ir pinigus pervedė į SEB banke atidarytas neegzistuojančių asmenų sąskaitas – red.past.), o kadangi nedirbau SEB banke, neturėjau galimybių pratęsti ten paimtų fiktyvių kreditų. SEB banke buvo likę nepadengtų kreditų už 50 tūkst.Lt...“

Bylos duomenimis, nutraukęs Šiaulių banko indėlininkų sutartis ir pervesdamas jų pinigus į fiktyvias sąskaitas SEB banke, R. Paradauskas nurodydavo pinigų pervedimo paskirtį neegzistuojantiems asmenis, tarytum būtų buvę vykdomi kokie nors pirkimo – pardavimo sandoriai. Keliais atvejais mokėjimo pavedimuose pinigų pervedimo priežastis nurodyta: „už perkamą mišką“.

REKLAMA
REKLAMA

R. Paradauskas teisme sakė: „Banke seniai dirbau, turiu pakankamai patirties, žinojau, kad man ištuštinus indėlininkų sąskaitas, bankas jas vėl padengs savais pinigais. Tokiu būdu indėlininkai nenukentės. Juk aš ėmiau banko pinigus, o ne žmonių...“

REKLAMA

Tiesa, vienam Šiaulių banko indėlininkui, iš jo sąskaitos paimtus pinigus R. Paradauskas vis dėlto grąžino, nes tas indėlininkas mirė, o R. Paradauskas pabijojo, kad indėlininko paveldėtojai ims domėtis jo sąskaitomis, o radus ją tuščią, galėtų kilti skandalas ir išaiškėtų jo machinacijos.

Indėlininkus apie bėdas informavo policija

Teismo posėdyje dalyvavę nukentėję Šiaulių banko indėlininkai sakė, jog jų pinigai ir toliau yra sąskaitose, todėl jie jokių nuostolių nepatyrė. „Apie tai, jog galėjo būti ištuštintos mūsų sąskaitos Šiaulių banke, mes sužinojome iš policijos, kurios pareigūnai ragino eiti į banką ir pasitikrinti, ar paimti pinigai grąžinti į sąskaitas, - kalbėjo nukentėjusieji. – Policija sakė, kad mūsų pinigai pavogti, o nuėjus į banką mums garantavo, jog esą buvę tam tikrų problemų, bet dabar viskas atitaisyta“.

REKLAMA
REKLAMA

Turės darbo ir Anykščių teisėjas

Kadangi į baudžiamosios bylos nagrinėjimą neatvyko dalis Šiaulių banko nukentėjusių indėlininkų, Panevėžio apygardos teismo teisėjas S. Bagdonavičius, atsižvelgdamas, jog tie žmonės yra senyvo amžiaus, serga, priėmė nutartį indėlininkus apklausti Anykščių rajono apylinkės teisme pas ikiteisminio tyrimo teisėją, o, reikalui esant, šis teisėjas turės vykti į nukentėjusiųjų indėlininkų namus...

Tokiai nutarčiai prieštaravo teisiamas bankininkas R. Paradauskas, teigdamas, jog į teismą neatvykę nukentėjusieji nieko naujo nepasakys negu parodymus davusieji. „Be to, niekaip nesuprantu, kodėl jie pripažinti nukentėjusiais, jei jų indėliai vietoje?“, - teismo klausė R. Paradauskas, manydamas, kad nukentėjusiais šioje byloje turėtų būti tik SEB ir Šiaulių bankai. „Jų sąskaitose buvo „šeimininkauta“, - kodėl indėlininkai yra pripažinti nukentėjusiaisiais, R. Paradauskui paaiškino bylą nagrinėjantis teisėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors R. Paradauskas išreiškė pageidavimą nedalyvauti Anykščių teisme, kai bus apklausiami likusieji nukentėję nuo jo asmenys, jam buvo paaiškinta, jog dalyvavimas tokioje apklausoje būtinas, kad „nekiltų nenumatytų problemų“.

Šiuo metu aukštąjį išsilavinimą turintis R. Paradauskas niekur nedirba, gyvena pas motiną Skiemonių seniūnijos Kiškelių kaime.

Buvusiai bankininkei skirta 12 tūkstančių litų bauda

Tai ne pirmas atvejis, kai buvę Anykščių bankininkai apšvarina savo darbovietes. „Anykšta“ ne kartą rašė apie tai, kad per trejus metus 33 klientų sąskaitas sugebėjusi apšvarinti 38 metų bankininkė Irmantė Bielozaraitė turės sumokėti 12 tūkstančių litų baudą ir atlyginti bankui „DNB padarytus nuostolius. Tokį sprendimą priėmė Panevėžio apygardos teismas.

REKLAMA

Šioje byloje buvo atskleistas teisėsaugininkams žinomas grobstymo mechanizmas, kuriuo pasinaudodama buvusi banko darbuotoja I. Bielozaraitė pasisavindavo pinigus iš svetimų sąskaitų. Kai klientas, atėjęs į banką, pasidomėdavo sąskaita arba pareikalaudavo pinigų, svetimą turtą grobstanti darbuotoja išmokėdavo klientui pinigus, tik ne iš jo, bet iš kitų sąskaitų.

Banko „DNB“ Anykščių skyriaus klientų aptarnavimo ekspertė I. Bielozaraitė buvo kaltinama iš savanaudiškų paskatų ir apgaule pasisavinusi jai patikėtą didelės vertės - 188 tūkstančių 712 litų svetimą turtą, teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokuroras Kęstutis Greiciūnas.

REKLAMA

Buvusi bankininkė buvo atsakinga už terminuotų depozitų sutarčių nacionaline ir užsienio valiuta sudarymą ir pasirašymą, banko skyriaus klientų sąskaitų atidarymą, atsiskaitymų visomis mokėjimo formomis atlikimą ir kontrolę, programuotojo funkcijų vykdymą ir duomenų įvedimo vykdymą ir atlikimą.

Ji klastodama dokumentus ir duomenis, neteisėtai pakeisdavo kompiuterinę informaciją, banko klientų atneštus pinigus terminuotų indėlių sutarčių sudarymui ji pasiimdavo sau, iš indėlininkų sąskaitų pervesdavo į savo, tėvų ar kaimynų sąskaitas. Klientai nuostolio nepatyrė, nes bankas sugrąžino iš indėlininkų sąskaitų pasisavintus pinigus, teigiama pranešime spaudai.

Įstatymas tam, kas pasisavino jam patikėtą ar jo žinioje buvusį svetimą turtą ar turtinę teisę, numato baudą arba laisvės atėmimo bausmę iki trejų metų, už didelės vertės turto pasisavinimą - iki dešimties metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų