REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijardus naujai Visagino atominei elektrinei (VAE) suplanavusi Lietuva normaliai nesusitvarko su kur kas kuklesniais, tačiau irgi ne pačiais pigiausiais, energetiniais projektais. „Tik“ 1,3 milijardo litų kainavęs Elektrėnų jėgainės kombinuoto ciklo blokas (KCB) nusviedė šiuos pinigus į balą? Abejotina. Jokioje baloje tų pinigų galite neieškoti – blokas tiesiog neužbaigtas ir neveikia, - teigia balsas.lt šaltiniai.

Lietuvos energetikoje reformos ir brangūs pirkimai niekada nesibaigia, o investicijos niekad nemažina kainų vartotojams. Ne išimtis ir 445 MW energoblokas, kuris teoriškai gali aprūpinti iki ketvirtadalio Lietuvos elektra, apšildyti Vilnių ar Kauną, bet šildo Elektrėnų marias, kaip jau užsiminė žiniasklaida. Mat nuo pernai metų spalio paleistas 9-asis blokas įsigudrino greitai sugesti ir buvo remontuojamas (turbinos guoliai subyrėjo) nuo 2013 metų gegužės 17 iki rugpjūčio 10 dienos.

Technika yra technika – viskas genda ir taisoma, bet yra keli keisti sutapimai. Apie nelemtą nelaimę buvo oficialiai pranešta rinkos „Nordpool Spot“ svarbių naujienų portale.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, atrodo, kad pertvarkytos elektros energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ vadovas Dalius Misiūnas, kaip atrodo, valdo ūkį, kuriame vienos bendrovės nuomojasi patalpas ir automobilius iš kitų. Milijardus kainuojančios investicijos veikia ne taip, kaip numato įstatymai.

REKLAMA

Nieko nekaltindamas portalas balsas.lt pateikia šaltinių „Lietuvos energijoje“ komentarus.

Žurnalistas: kodėl blokas, kuris surijo tiek pinigų, veikė vos kelias dienas?

Šaltinis A. : blokas ir negalėjo veikti normaliai, nes yra ne tik technologiškai neužbaigtas, bet ir išvis, dar prieš diegiant projektą ekspertai aiškino, kad turėti tokį didžiulį monstrą mažai šaliai gali būti per brangu, nes pasileidžia jis lėtai – tik per tris paras, o šaltai sau būdamas rezerve yra išlaikomas iš garsiojo VIAP (Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų, - balsas.lt) mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistas: gedimas nėra įrodymas, kad kažkas kažką darė tyčia.

Šaltinis B. : apie incidentą nebuvo pranešta energetikos inspekcijai. Kodėl? Netgi viešai, D. Misiūno lūpomis, buvo teigiama, kad blokas veikė ne kelias dienas, o du mėnesius ir tik dėl aukštų dujų kainų, o ne dėl gedimo buvo sustojęs. Vadinasi, yra meluojama.

Šaltinis A. : blokas buvo paleistas po to, kai plačiai išreklamuotoje elektros biržoje kainos perlipo deklaruotą ribą, o deklaruotų galių neaktyvavę lietuviai ramiai sau švilpavo, kai visi permoka. Latviams ir estams pakėlus triukšmą, kad deklaravę galimybes lietuviai neparduoda elektros, buvo pabandyta tą bloką paleisti ir tai dėsningai nepavyko. <....> Viskas čia gana sudėtinga. <...> Lietuva, ūkiškai šnekant, turi katilinę ir du prūdus (Vilniaus šiluminę elektrinę, Kruonio ir Elektrėnų jėgaines, - balsas.lt). Kad vienas iš prūdų būtų apšildomas, reikia VIAP. Kitaip neveiks. Neseniai premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad keliais centais sumažins VIAP. Manau, jis paskubėjo. Grįžęs iš prezidentūros pasakys kitaip. Juk prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pasakiusi, kad reikia išvaikyti visus energetikos vadus? Tačiau įvyko kitaip. D. Misiūnas suskubo į prezidentūrą, o iš paskui iš jos sugrįžęs premjeras pasakė, kad jį paliekam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistas: atmetant minėtas vadovų personalijas – egzistuoja ir priežiūra. „Lietuvos Energijoje“ yra sudaryta solidžių nepriklausomų stebėtojų taryba, kurioje posėdžiauja buvęs AB „Swedbank“ valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas Antanas Danys, UAB „Avestis“ valdybos pirmininkas, UAB „Šiaulių plento grupė valdybos pirmininkas“, UAB „Kilimai“ valdybos pirmininkas Šarūnas Kliokys, UAB „Organizacijų vystymo centras“ steigėjas ir valdybos pirmininkas Šarūnas Lepeška. Negi niekas nepastebi?

Šaltinis B. : štai ir paklauskime, ar stebėtojai pastebėjo, kad garsusis 9-asis blokas neveikia? Ar pastebėjo, kad pono D. Misiūno vadovaujama kontora „šiek tiek“ klaidina visuomenę? Ko ketina imtis? <...> Stebėtojų tarybų yra prikurta daug, kaip ir bendrovių.

Laukite tęsinio po „Lietuvos Energijos“ vadovų komentarų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų