REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujajam Irano prezidentui demonstruojant nuosaikesnę poziciją Vakarų galybių atžvilgiu, karingas Izraelio požiūris į Teherano branduolinę programą gali tapti kliuviniu, perspėja ekspertai.

Naujajam Irano prezidentui demonstruojant nuosaikesnę poziciją Vakarų galybių atžvilgiu, karingas Izraelio požiūris į Teherano branduolinę programą gali tapti kliuviniu, perspėja ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Hassanas Rouhani antradienį pakartojo, kad šiitiškos respublikos atominė programa yra taiki, sakydamas per Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos susitikimą, jog „branduoliniai ginklai ... neturi vietos Irano saugumo ir gynybos doktrinoje".

REKLAMA

Izraelis nedelsdamas pasmerkė šią kalbą – jo premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad Irano lyderio žodžiai yra „ciniški“ ir „kupini veidmainystės“.

„Būtent tokia yra Irano strategija – kalbėti ir vilkinti laiką, kad sustiprintų savo galimybes įsigyti branduolinių ginklų. Rouhani tai puikiai išmano“, – kaltino B.Netanyahu.

Tačiau H.Rouhani diplomatinės užuominos, kurios kaip diena nuo nakties skyrėsi nuo karingų pareiškimų, dažnai girdėtų iš jo pirmtako Mahmoudo Ahmadinejado lūpų, tampa kebliu iššūkiu Izraelio premjerui.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruosius aštuonerius metus Izraelio pastangos įtikinti pasaulį ... iš esmės imtis Irano branduolinių užmačių kliovėsi ... nepalenkiamu, Holokaustą neigiančiu Ahmadinejadu, – rašo dienraščio „Haaretz“ apžvalgininkas Chemi Shalevanas. – Ahmadinejadas... Izraeliui pasitarnavo kaip pagrindinis kalbų taikinys, strateginis jo propagandos grynuolis – pavyzdingas vaikis, kuris savaime paaiškindavo piktavališkus Teherano kėslus."

H.Rouhani taikinga žinia yra „tikras diplomatinis iššūkis Izraeliui“, Tel Avivo universiteto profesorius Uzi Rabi, Irano reikalų specialistas, sakė naujienų agentūra AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai Netanyahu paskutinį kartą buvo Jungtinėse Tautose, Izraeliui buvo daug lengviau argumentuoti dėl Irano. Nesu tikras, ar šūkauti ... yra geriausia, ką Izraelis gali sugalvoti (šį kartą)", - pastebėjo jis.

Pernai B.Netanyahu, stovėdamas prieš JT Generalinės Asamblėjos dalyvius, nubrėžė raudoną liniją ant stilizuoto bombos atvaizdo ir sakė, jog tarptautinė bendruomenė turi imtis veiksmų, kol Iranas dar nespėjo pasigaminti atominių ginklų. Tokius kaltinimus palaiko Vakarų šalys, tačiau griežtai neigia Iranas.

Šiemet kreipdamasis į JT Generalinę Asamblėją spalio 1-ąją, Izraelio lyderis sieks nesureikšminti skirtumų tarp H.Rouhani ir jo pirmtako, rašo populiarus dienraštis „Yediot Aharonot“.

REKLAMA

"Netanyahu sakys, kad Rouhani, kaip ir Ahmadinejadas, irgi yra ištikimas siekiui sunaikinti Izraelio Valstybę ir atakuoti visą Vakarų pasaulį“, – sakoma jo pranešime.

U.Rabi pritarė šiai nuomonei: „Izraelis stengiasi visus įtikinti puikiai suvokiantis, kad Irano mėginimai sužavėti tėra taktika – kad jie nereiškia tikrų pokyčių.“

Izraelio susirūpinimas dėl atšilimo retorikoje dar labiau padidėjo pirmadienį, kai JAV pareigūnai nurodė, jog valstybės sekretorius Johnas Kerry surengs savo pirmąsias derybas dėl Irano branduolinės programos su tos šalies užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu per istorinį susitikimą JT būstinėje rugsėjo 26-ąją.

REKLAMA

„Netanyahu... nebus derybų kambaryje, todėl jis mėgina priminti JAV apie tikrovę – kad nebuvo jokių įrodymų apie pokyčius Irano pozicijoje, Tel Avivo universiteto Nacionalinio saugumo studijų instituto darbuotojas Emily Landau sakė AFP.

Izraelis baiminasi, kad šis susitikimas gali sukelti grėsmę jo pastangoms didinti spaudimą Iranui, pridūrė to paties universiteto Irano studijų centro darbuotojas Razas Zimmtas.

„Izraelio vyriausybei ir premjerui kyla sunkumų, įtikinėjant tarptautinę bendruomenę elgtis su Iranu taip pat, kaip su juo buvo elgiamasi anksčiau, – R.Zimmtas sakė AFP. – Vakaruose Rouhani laikomas visiškai kitokiu negu Ahmadinejadas. Jie teisūs, bet ... Rouhani nepateikė jokio konkretaus pasiūlymo, kaip išspręsti branduolinį klausimą.“

„Bet koks paktas tarp Irano ir Vakarų ... gali izoliuoti Izraelį“, – perspėjo jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų