REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rasa Pekarskienė, LRT radijo laida „Sveikata“, LRT.lt

Ąžuolai jau barsto giles, todėl pats laikas išsvirti sveikos gilių kavos, sako Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo gilių reikia nuimti taurelę ir palaikyti kokią savaitę. Tada atšoka kevalas ir gilės labai gera nusilupa“, – aiškina K. Vaištarienė.

REKLAMA

Tada, pasak jos, giles pusę paros reikia palaikyti karštame vandenyje ir paskui tą vandenį išpilti. K. Vaištarienės teigimu, šito nepadarius, dėl taninų, kurių ir taip lieka nemažai, gilių kava būtų aitri.

K. Vaištarienė pasakoja, kad norint pasidaryti gilių kavos, visų pirma reikėtų užvirti švaraus vandens, į jį suberti giles ir pavirti 20 minučių. Po 20 minučių reikia paragauti, ar gilė gerai kramtoma.

„To vandens nenupilkite. Jis labai stiprina organizmą ir turi valomųjų savybių: valo skrandžio, žarnyno gleivinės paviršių, kraujagyslių sieneles. Tiems, kurie viduriuoja, reikėtų turėti gilių kavos arba net ąžuolo žievės – šios priemonės padeda sutvarkyti žarnyną“, – tikina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

K. Vaištarienė sako, kad vanduo, kuriame virė gilės, turi sveikatinamųjų savybių, todėl po ketvirtį stiklinės kiekvieną rytą išgerdavo pati.

Tačiau iš virtų gilių kavos dar nepasidarysime. „Giles reikia sumalti mėsmale, suberti į sviestiniu popieriumi ištiestą skardelę, pašildyti orkaitėje, kad išgaruotų drėgmė. Paskui paskrudinti ir susipilti į maišelius. Jei kas neturi orkaitės, giles galima paruošti sausoje keptuvėje. Drėgmei išgaravus, lieka beveik milteliai“, – aiškina K. Vaištarienė.

Ji dar pataria nusipirkti maltos cikorijos: litrui reikia nepilno šaukšto gilių ir šaukštelio tamsios cikorijos. „Be cikorijos kava būna balzgana. Cikorija labai gerai kasai, nes jos sudėtinė medžiaga inulinas, o ne krakmolas“, – tvirtina K. Vaištarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų