REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl išžaginimo kartais kalti ne tik žagintojai

Daugeliu atvejų moterys (merginos), tapusios žagintojų aukomis, pačios yra kaltos. Taip teigia didesnė dalis interneto žinių komentatorių (žinoma – anonimų). Bet taip linkę neoficialiai pritarti ir policijos pareigūnai, tiriantys lytinės prievartos istorijas ir įsigilinę į aplinkybes. Ir nors jie apkaltintą asmenį perduoda teismui, tačiau „ne spaudai“ sako, kad nusikaltimo nebūtų buvę, jeigu moteris (mergina) būtų buvusi protingesnė.

Daugeliu atvejų moterys (merginos), tapusios žagintojų aukomis, pačios yra kaltos. Taip teigia didesnė dalis interneto žinių komentatorių (žinoma – anonimų). Bet taip linkę neoficialiai pritarti ir policijos pareigūnai, tiriantys lytinės prievartos istorijas ir įsigilinę į aplinkybes. Ir nors jie apkaltintą asmenį perduoda teismui, tačiau „ne spaudai“ sako, kad nusikaltimo nebūtų buvę, jeigu moteris (mergina) būtų buvusi protingesnė.

REKLAMA

Apgaule – į sodus

Ko ji ėjo su nepažįstamais vyrais, pasiūliusiais kartu pasėdėti kavinėje?! Kodėl nereikalavo taksisto sustoti, kai suprato, kad važiuojama ne į kavinę?! Kodėl išlipo prie sodo namelio?! Kodėl kartu gėrė su tais dviem nepažįstamaisiais?! Tokius iš anksto kaltinančius klausimus alytiškei Redai (41 m.; vardas pakeistas) užduotų ne vienas, sužinojęs apie įsimintiną jos vakarą, po kurio Reda skubiai kreipėsi į policiją.

Kol, rašant šį straipsnį, buvo nenustatyti du Redos įskųsti vyrai, Alytaus policijos pareigūnai tegalėjo tikėti šios pasiskundusios moters versija. O ne pirmos jaunystės moteris pasakojo, kad tą vakarą, apie 19 valandą, ji daugiabučio namo, kuriame yra įsikūrusi ir parduotuvė, kieme patraukė dviejų nepažįstamų vyrų, jaunesnių už ją 10-15 metų, dėmesį. Šie užkalbino, pareigūnų vertinimu, dailią, išvaizdžią moterį ir iškart pakvietė ją nueiti į kavinę. Reda, esą neįtardama jokios klastos, pasiūlymą priėmė. Manė, smagiai praleis porą valandų kavinėje, tarp žmonių, ir keliaus namo.

REKLAMA
REKLAMA

Vyrai iškvietė taksi automobilį. Reda nuotaikingai į jį įlipo. Tačiau netrukus, pamačiusi, kad automobilis veža už miesto, Reda paprašė ją paleisti. Tai girdėjo ir taksi vairuotojas, bet jis nebuvo linkęs gilintis į situaciją, juolab kad vyrai greitai nuramino moterį savais pažadais „tik trumpai pasėdėti sode, pasikalbėti, pasivaišinti viena kita taurele“.

REKLAMA

Bet sode visi pažadai buvo užmiršti. Tų taurelių iš tiesų buvo daug, nes vyrai turėjo visą litrą degtinės. Reda taurelę kilnojo kartu, nes ne iš karto naujieji bičiuliai parodė tikrąjį savo veidą.

Kai visi trys jau buvo apgirtę, vyrai pareikalavo Redos meilės. Moteriai atsisakius, vyrai savo tikslą pasiekė smurtu: Reda buvo kelis kartus abiejų išprievartauta oraliniu būdu. Moteris bandė pabėgti, bet buvo pagauta ir dar kartą sumušta bei išprievartauta. Tik naktį, apie antrą valandą, Redai pavyko pabėgti nuo prievartautojų, kai šie leido jai nueiti į tualetą namelyje. Bet nusikaltėliai buvo dar nepraradę budrumo: Redą išleido tik nuogą – esą tokia ji nedrįs kur nors bėgti.

REKLAMA
REKLAMA

Namelyje Reda rado chalatą ir dar spėjo pasičiupti savo rankinę su telefonu. Tamsoje kiek nutolusi nuo namelio, moteris tuoj pat paskambino bendruoju pagalbos telefonu.

Ne viską prisiminė

Deja, tą naktį įtariamieji akistatos su atvykusiais policininkais išvengė, nes neblaivi Reda, nutolusi nuo sodo, kuriame teigia patyrusi lytinę prievartą, galų gale sutriko, pradėjo dairytis tamsoje, blaškytis ir jau negalėjo parodyti pareigūnams namelio, kuriame tų vyrų greičiausiai jau ir nebuvo, nes jie greitai turėjo suprasti, kad jų viešnia pabėgusi.

Įtariamųjų policininkai buvo dar nesulaikę ir praėjus kelioms paroms po įvykio. Dėl lytinės prievartos pasiskundusi ir smurto žymių ant kūno negalėjusi paslėpti moteris vis tiek buvo menka pagalbininkė pareigūnams: nežinojo savo niekdarių vardų, teigė ne viską prisimenanti (ar dėl girtumo, ar dėl patirto šoko), net atrodė, kad ji kai kurias detales gali ir meluoti. Štai tyrėjams beliko tik stebėtis, kad Redos skriaudikai buvo neapdairiai palikę moters rankinėje jos telefoną, nors, Redos tvirtinimu, iškraustę iš jos 30 litų. Prievartautojų rankose liko ne tik Redos drabužiai, bet ir laikrodis, auksinė grandinėlė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Moralinis moters veidas mums nerūpi, todėl kaltinti jos lengvabūdišku elgesiu ir dėl to netirti įvykio mes neturime teisės, – „Akistatai“ sakė Redos skundo tyrėjai. – Turėtume tirti pareiškėjos skundą net ir tokiu atveju, jeigu pareiškėja būtų prostitutė, patyrusi lytinį smurtą.“

Orgijos draugo bute

Alytaus policijos pareigūnai tuoj po įvykio neslėpė, kad nustatyti Redos skriaudikus – nelengvas darbas, kaip ir nustatyti patirtos lytinės prievartos faktą, juolab kai kalba eina apie oralinį seksą, po kurio dažniausiai nebūna likę smurto žymių. Tačiau pareigūnai buvo nusiteikę optimistiškai: prievartautojus jie anksčiau ar vėliau išaiškinsią.

REKLAMA

Panašiai kalbėjo ir Vilniaus policininkai, neseniai pradėję aiškintis jiems pasiskundusios vilnietės Saulės (31 m.; vardas pakeistas) skundą dėl išžaginimo.

Saulė keturių vyrų draugijoje atsidūrė kiek kitaip, nei alytiškė Reda, bet irgi buvo naivi, patikli, neįžvalgi.

Saulė dienos metu lankėsi pas savo draugą. Na, šiandien moteris draugu jo jau nevadina, nes negali suvokti, kodėl draugas vienu momentu iš savo buto pasišalino, o ją, dar ir buto duris užrakinęs, paliko kartu su išgėrusiais trimis nepažįstamaisiais.

Visi trys vyrai, Saulės žodžiais, tuoj pradėjo prie jos priekabiauti, palaužė jos pasipriešinimą ir vienas po kito moterį išžagino.

REKLAMA

Ką Saulės draugas buvo pasakojęs apie ją savo bičiuliams, kaip ją apibūdinęs, kol kas galima tik spėlioti, bet savo tikslą pasiekę vyrai po orgijų Saulės akylai nesaugojo, patys nurimo, tad ir moterį paleido. Turbūt nemanė, kad ji skųsis policijai.

Bet Saulė pranešė pareigūnams. Tuo metu įtariamųjų bute jau nebebuvo. Policininkai iškart nebuvo linkę tikėti neblaivios moters skundu, tačiau ikiteisminį tyrimą dėl išžaginimo pradėjo, juolab kad ir medikai, apžiūrėję Saulę, ant jos kūno aptiko smurto žymių.

Realybė šiurpesnė Lytinių nusikaltimų paprastai nemėgstantys tirti policininkai linkę pritarti, kad apie tokius nusikaltimus turi būti skelbiama, nes nusikaltėliai turi žinoti, kad anksčiau ar vėliau jie dažniau išaiškinami ir sulaikomi, o nusikaltėlių aukos turėtų mokytis iš svetimų klaidų. Tačiau dėl to lytinių nusikaltimų vis tiek nemažėja, nors lytiniai nusikaltėliai, patekę į „zoną“, kenčia patyčias ir pažeminimą, nors jie viešai (žiniasklaidoje) vadinami iškrypėliais ir išsigimėliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot statistikos, 2011 metais Lietuvoje beveik 200 moterų pasiskundė policijai dėl seksualinės prievartos, bet buvo pradėti tik 156 ikiteisminiai tyrimai, nes likusiais atvejais iškart paaiškėjo kitokios aplinkybės. Panašūs skaičiai – kasmet.

Įdomu, kad tarp tų pareiškėjų būna ir keli atvejai, kai moteris skundžiasi lytinę prievartą patyrusi ne kur nors kitur, o savo šeimoje – sutuoktinio arba sugyventinio. Bet visuomeninių organizacijų aktyvistai, dirbantys su smurtą patyrusiomis moterimis, teigia, kad lytinis smurtas prieš žmoną ar sugyventinę iš tiesų yra kur kas dažnesnis, ir skaičiuoja, jog net 30 procentų moterų jėga verčiamos turėti lytinių santykių su savo partneriais šeimoje. Tik jos nesiskundžia. Kaip nesiskundžia ir dauguma moterų, patyrusių seksualinį priekabiavimą. Tokių, anot neoficialios visuomenininkų statistikos, yra net apie 60 proc.

REKLAMA

Išžagino sutuoktinis

Marijampolės policijos pareigūnai šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl marijampolietės Aušros (20 m.; vardas pakeistas) išžaginimo. Neseniai ištekėjusi ir kūdikį auginanti moteris pasiskundė tapusi savo sutuoktinio (20 m.) lytinio smurto auka.

Anot Aušros, vyras ją išžagino du kartus. Jis jau prieš tai ne kartą buvo kėlęs ranką prieš Aušrą, todėl, moteriai nenutylėjus, teismas nurodė vyrui nesiartinti prie žmonos ir namų, kol įvyks teismas dėl smurto artimoje aplinkoje. Tačiau vyras to nepaisė. Prieš vidurnaktį jis per namo antrą aukštą užlipo į žmonos kambarį, užrakino kambario duris, jėga pargriovė Aušrą ant lovos, užgulė ją, suspaudė rankas, nurengė drabužius ir išžagino. Moteris priešinosi – apdraskė vyrui krūtinę, rėkė, verkė, bet ši kova baigėsi tik dar vienu prievartiniu lytiniu aktu.

REKLAMA

Kai prasiblaivęs vyras išėjo, Aušra kreipėsi į policiją. Įtariamas sutuoktinis atsidūrė už grotų ir laukia teismo dienos.

Marijampolės vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) darbuotojų teigimu, ši šeima jiems žinoma, sutuoktiniai pažįstami net nuo jų paauglystės. Vyras – globos namų auklėtinis, o Aušra – šeimos vaikas, bet paauglystėje ji kėlė problemų dėl nevaržomo savo elgesio. Kai Aušra tapo žmona ir mama, VTAS darbuotojai problemų dėl jos neturėjo. Tačiau tuomet prasidėjo problemos dėl Aušros vyro elgesio: jis skriausdavo žmoną, žemindavo, atimdavo pinigus ir banko kortelę, o galiausiai toks fizinis ir ekonominis smurtas peraugo į lytinį. Klasikinis nusikaltėlio „tobulėjimo“ modelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KOMENTARAS

Adolfina Blauzdžiūnienė, Marijampolės apskrities moters veiklos centro vadovė:

Sunku atsakyti, kodėl lytinių nusikaltimų daug. Sakyčiau, dėl vyrų ir moterų skirtingo požiūrio į tą patį dalyką. Čia kaip tie miško žvėrys: meška juk skiriasi nuo kiškio – veikia skirtingai: kiškis visada linkęs sprukti nuo iškilusio pavojaus – gal pavyks? Taip ir kai kurios moterys – tos, kurios lengvabūdiškai prisišlieja prie nepažįstamų vyrų kompanijos, kartu rūko, geria. Vyrui to užtenka, kad padarytų išvadą, jog moteris „sava“, lengvai pasiekiama. Mes, moterys, galime gražiai kalbėti su vyrais, šypsotis, bet tai mums nereiškia, kad siekiame intymaus artumo, o vyrai tokį moters elgesį supranta savaip – jie nesupranta žodžio „ne“. Dar norėčiau pabrėžti, kad normalūs, tikri vyrai moterų neprievartauja. Bet padorumo, kultūros mūsų žmonėms dar labai trūksta.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų