REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kombainai išriedėjo į laukus

Šalies laukuose prasidėjus javapjūtei pirmieji grūdai jau byra į aruodus. Prognozuojama, kad supirkimo kainos šiemet bus mažesnės, o pasakyti, koks bus derlius, dar sunkoka.

Šalies laukuose prasidėjus javapjūtei pirmieji grūdai jau byra į aruodus. Prognozuojama, kad supirkimo kainos šiemet bus mažesnės, o pasakyti, koks bus derlius, dar sunkoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamažu įsibėgėja

Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus vadovas Vygantas Keturakis sako, kad dabar daugiausia kuliami rapsai ir žieminiai miežiai.

REKLAMA

„Pernykščio rekordo bent rapsai nepasiekė. Javai dar bręsta“, – teigė jis.

V. Keturakio žiniomis, jau kai kas tikriausiai pradėjo kulti ir kvietrugius, nusistovėjus saulėtiems, be lietaus orams, prasidės ir intensyvus kviečių kūlimas.

Javapjūtė, galima sakyti, jau prasidėjo“, – sako jis.

Koks bus šiemetinis derlius, dar sunku pasakyti. Lietuvos ūkininkų sąjungos Panevėžio skyriaus vadovo manymu, greičiausiai tokių rekordų kaip pernai nebus, nes metai buvo gana sudėtingi. Pasak jo, pernykščiai metai buvo drėgni, nukulti javai taip pat turėjo drėgmės, tokie ir peržiemojo. Tad pasekmės išlindo šiemet – nemažai pašaknio ir kitų ligų.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo kova už būvį“, – vaizdžiai aiškina jis.

Be to, metai per daug nelepino. Pasak V. Keturakio, rajone yra vietų, kur javus išguldė vėtros. Karsakiškio seniūnijoje ilgai nelijo, tad grūdai per daug greitai subrendo.

Kainos, jo žiniomis, šiemet gerokai sumažėjo. Praėjusią savaitę buvo stiprus rapsų kainų smukimas. Dabar jos nesiekia 1 200 litų už toną. Kviečių kaina, V. Keturakio žiniomis, dabar yra apie 600 litų. Pernai buvo laikas, kai siekė ir 800 litų. Ar tokios kainos išliks visą supirkimo laiką, sunku pasakyti. Pasak jo, šalyse, kur pernai buvo problemų, šiemet padėtis gera.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ukraina šiemet džiaugiasi dideliu derliumi. Estafetė pasislinko toliau“, – kalba apie rekordus V. Keturakis.

Sunku prognozuoti

„Amilinos“ generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas sako, kad jau superkami pirmieji šių metų derliaus kviečiai. Tikimasi, kad per savaitę javapjūtė įsibėgės.

Šiemet, jo teigimu, nieko išskirtinio nestebima. Iš pradžių manyta, kad javapjūtė vėluos, tačiau gamta paspartino šį procesą, buvo šilumos, vandens, tad viskas vyksta kaip ir kasmet.

Pirmieji įspūdžiai dar labai skirtingi. Šakių zonoje kviečių baltymų kiekis aukštas, aplink Panevėžį baltymų kokybė kol kas prastesnė.

REKLAMA

Kita vertus, pasak M. Gedvilo, iš pradžių kulti tik laukų kraštai. Tad prasidėjus intensyviai javapjūtei, kokybė bus geresnė. Manoma, kad šiemet didžioji dalis kviečių bus maistiniai. Įmonė planuoja supirkti daugiau nei 300 tūkst. tonų kviečių.

Šiemet supirkimo kainos kritusios. Praėjusiais metais javapjūtės pradžioje jos buvo gerokai aukštesnės. Kainos siekė 800 litų už toną, o dabar – 600 litų. Pasak M. Gedvilo, kainos sumažėjimo priežastis paprasta – šiuo metu pasaulyje blogų naujienų dėl naujojo derliaus nėra. JAV derliaus prognozės neblogos, Rusijoje ir Ukrainoje metai nei rekordiniai, nei blogi. Tad ir kaina stipriai nukritusi.

REKLAMA

Praėję metai Lietuvai buvo rekordiniai – prikultas rekordinis kiekis grūdų.

„Sunku tikėtis, kad antrą kartą bus rekordų“, – mano M. Gedvilas.

Jo manymu, jei metai ir nebus rekordiniai, tai antri po rekordinių. Pasėlių plotas yra apie du procentus didesnis nei pernai.

Manoma, kad gamta leido užauginti aukštesnį nei vidutinį derlių. Tiesa, pasak M. Gedvilo, kol kas tai tik būrimas iš kavos tirščių. Prognozės bus tikslesnės, kai bus nukulta daugiau javų.

Faktas

Statistikos departamento duomenimis, pernai prikulta apie 4,7 mln. tonų grūdų. Prognozuojama, kad šiemet derlius bus mažesnis, tačiau pagal dabartines prognozes turėtų viršyti 4 mln. tonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų