REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi esame girdėję apie populiariausius psichologinius sutrikimus tokius kaip šizofrenija, obsesinis-kompulsinis sutrikimas ir t.t. Tačiau yra daug sutrikimų, apie kuriuos daugelis net nėra girdėję. Tarp jų – ir labai keisti sutrikimai. „Listverse.com“ pateikia net 10 tokių sutrikimų sąrašą.

5. Autophagija (angl. Autophagia)

Autophagija reiškia būklę, kuomet asmuo ima valgyti pats save ar savo kūno dalis – kartais tiesiog impulsyviai kandžiodami ir kramtydami. Šis sutrikimas nėra išskirtas Psichikos sutrikimų diagnostikos ir gydymo vadove; jis gali būti priskiriamas impulsų kontrolės sutrikimams.

Tai yra nekontroliuojama būklė: vienas vyriškis pradėjo kramtyti nagus, tačiau galiausiai stipriai susižalojo visus pirštus. Kaip ir visi sutrikimai, šis sutrikimas gali pasireikšti tiek labai lengva, tiek ir grėsmę gyvybei keliančia forma.

REKLAMA
REKLAMA

4. Susvetimėjusios rankos sindromas

Nuo šio sindromo kenčiantys asmenys labai kankinasi – jiems atrodo, kad jie ne tik nevaldo savo rankos, bet ji veikia ir tarsi “mąsto” pati. Tai reiškia, kad ji nepriklausomai juda aplink, ima daiktus ir reaguoja į kitų asmenų prisilietimus.

REKLAMA

Šis košmariškas sindromas sukelia daug vargo nuo jos kenčiantiems asmenims, kurie tokią susvetimėjusią ranką dažnai apibūdina kaip atskira vienetą.

3. Taijin Kyofusho

Šis fenomenas yra labiausiai paplitęs Japonijoje ir ypač tarp tų, kurie užaugo pagal Japonijos kultūros diktuojamus papročius ir socialinius kanonus. Taijin Kyofusho charakterizuoja socializavimosi baimė ir nuolatinis mąstymas apie tai, kas gali būti ne taip – pvz., negeras kūno kvapas ar netinkamas elgesys. Tai, kad šis fenomenas labiausiai būdingas japonams, visiškai nestebina, kadangi japonų kultūroje socialinėje aplinkoje etiketas ir išvaizda yra be galo svarbūs elementai.

REKLAMA
REKLAMA

2. Erotomanija

Erotomanija sergantys asmenys klaidingai mano, kad kažkas kitas yra juos įsimylėjęs/usi. Be to, tariamas įsimylėjėlis/ė paprastai yra kur kas aukštesnę socialinę padėtį užimantis asmuo (dažnai – žvaigždė). Šią iliuziją kartais būna labai sudėtinga panaikinti: netgi jei tariamas/a įsimylėjėlis/ė paneigia jausmus, sergančiam asmeniui to dažniausiai nepakanka. Apie šį sindromą kol kas žinoma nedaug ir nėra atrasta, kaip būtų galima jį gydyti.

1. Šeiminė disautonomija/Riley-Day sindromas

Tai genetiškai paveldimas sutrikimas – tam, kad būtų pastebėti šio sindromo požymiai, tam tikras genas turi būti paveldėtas iš abiejų tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis sindromas paveikia autonominę nervų sistemą. Tada pasireiškia daug labai nemalonių potyrių (dažnas vėmimas, sunkumai nuryjant). Tačiau šis sindromas turi ir kai kam stipriai imponuojančių pasekmių – dauguma juo sergančių asmenų pasidaro nejautrūs skausmui.

Tačiau nors gyvenimas be skausmo puikiai skamba teoriškai, realybėje tai nėra toks žavus kaip atrodo. Tai padeda suvokti tiesą, kad skausmas yra žmogaus pagalbininkas – jį pajutus suvokiama, kad kažkas yra ne taip ir reikalinga skubi pagalba.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų