REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos „Caritas“ projekto pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms koordinatorė Kristina Mišinienė teigia, kad pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai prekiautojai žmonėmis savo aukas išnaudoja ne prostitucijai, o nusikaltimams. Ypač šis suaktyvėjimas ryškus pastarąjį pusmetį.

- Kokios šiuo metu yra prekybos žmonėmis tendencijos?balsas.lt paklausė K. Mišienienės.

- Šiuo metu pastebime, kad prekyba žmonėmis vis dažniau realizuojama ne prostitucijos pramonėje, o priverčiant aukas daryti įvairius nusikaltimus. Tokios tendencijos itin neramina, nes Lietuva nėra pasiruošusi spręsti tokią problemą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Reikia pradėti nuo to, kad nėra pagalbos struktūrų nukentėjusiems. Praktiškai mes visi Lietuvoje specializuojamės teikti pagalbą nukentėjusiems nuo prostitucijos asmenims. Daugiau ar mažiau mūsų pagalba yra orientuota į moteris ir vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

- O į ką šiuo metu orientuojasi prekiautojai žmonėmis?

- Dabartinis prekiautojų žmonėmis taikinys yra 18-30 metų vyrai, kurie dažnai turi įvairių socialinių problemų. Jie buvo ir yra vežami į Skandinavijos šalis, Škotiją, Angliją, Prancūziją ir kitas šalis. Užsienyje šie žmonės būdavo verčiami vogti.

REKLAMA

Kai tokie žmonės sugrįždavo į Lietuvą, mūsų pačių teisėsaugos struktūrų jie būdavo traktuojami kaip nusikaltėliai. Šis iššūkis yra didelis išbandymas visai Lietuvai, todėl gali prireikti laiko, kad prisitaikytume ir pradėtume teisingai spręsti problemas.

Lietuva yra pasirašiusi itin svarbią Europos Sąjungos direktyvą, kuri įpareigoja suteikti visokeriopą pagalbą prekybos žmonėmis aukoms. Praktiškai šios direktyvos vykdymas yra itin didelis iššūkis visiems, kurie dirba šioje srityje.

- Kokius nusikaltimus yra verčiamos daryti prekiautojų žmonėmis aukos?

- Manome, kad didžioji dalis žmonių yra verčiami vogti. Kiti pradeda pardavinėti narkotines medžiagas. Daromi kiti nusikaltimai.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar būsimos aukos žino prieš išvažiuodamas, jog teks daryti nusikaltimus?

- Organizatoriai taiko tokius pačius viliojimo bei išnaudojimo metodus kaip ir prostitucijos atveju. Jie ieško pažeidžiamų žmonių. Priverčia patikėti, kad jie yra įsiskolinę, todėl privalo dirbti ir susimokėti. Iš tokių žmonių dažnai yra atimami dokumentai.

Prekybos žmonėmis aukomis tampa asmenys, kurie neturi pastovios gyvenamosios vietos. Dažnai tokie asmenys neturi artimųjų, socialinių ryšių su juos supančia aplinka. Todėl jie pradeda tikėti, kad privalo paklusti organizatoriams ir daryti nusikaltimus.

Šį pusmetį pastebimas ypatingas suaktyvėjimas. Nors viskas tęsiasi, greičiausia, jau dvejus metus. Bet tik pastaraisiais mėnesiais pradėta apie tai kalbėti. Todėl ir pamatėme realų vaizdą, kuris privertė sunerimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų