REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusi Vilniaus universitetinė Antakalnio ligoninė skaičiuoja paskutines dienas, mat po nesėkmingų savivaldybės mėginimų išnuomoti ligoninės patalpas ir pakeisti personalą, vėl rengiama galimybių studija, po kurios gali gerokai pasikeisti ligoninės paskirtis ir personalas, kurio amžius svyruoja nuo 60 iki 85 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas neseniai portalui Balsas.lt sakė, kad paskelbtas konkursas parengti Klinikinės ligoninės galimybių studiją: "Paskui žiūrėsim, kas ir kaip bus. Mūsų vizijose yra sveikatos turizmas, kuris galėtų pritraukti ne tik investitorius, bet ir atsirastų galimybę suteikti darbo vietų gabiems jauniems gydytojams, kurie šiuo metu emigruoja į kitas šalis, kur mokami kelis kartus didesni atlyginimai".

REKLAMA

Ir tai tiesa, mat šiuo metu Klinikinės ligoninės Antakalnio skyriuje, kurio patalpos įsikūrė kelis šimtmečius žaliuojančiame parke, dirba personalas, kurio amžius svyruoja nuo 60 iki 85 metų.

Ligoninės veikla labiau primena pagerintų paslaugų sanatoriją nei šiuolaikiška ligoninę, kuri galėtų teikti kvalifikuotą pagalbą.

Neseniai į ligoninę patekusiai garbaus amžiaus moteriai nesugebėta suteikti pirmosios pagalbos kraujuojant iš nosies. Pacientei iškvietė Reanimacijos brigadą, kuri pristatė ligonę į Greitosios pagalbos ligoninę. Vėliau atlikus nesudėtingą procedūrą ligonė grąžinta atgal tolimesniam gydymui.

REKLAMA
REKLAMA

Kvalifikacija ir išvaizda neatitinka užimamų pareigų

Beje, reikalavimų neatitinka ne tik gydytojų kvalifikacija, bet, kaip nekeista, ir išvaizda. Pagal reikalavimus, medikai privalo dėvėti švarius darbo drabužius, tačiau ne visi personalo nariai laikosi šios taisyklės ir tarnyboje pasirodo netvarkinga apranga. Dėl šios priežasties, kaip nebūtų griaudu, pacientai ir jų lankytojai supainioja juos su pagalbiniu personalu.

Ir tai ne vienintelis trūkumas.

Pavyzdžiui, nepaisant, kad daugelio skyrių garbaus amžiaus vadovai nemoka naudotis kompiuteriais, jie paprašyti parengti skyrių galimybių studijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusipirko dokumentą

 

Vienok, Kardiologijos skyriaus vedėja net nesuprato, kas tai yra – galimybių studija - moteris tiesiog nusipirko dokumentą ir pateikė savivaldybės darbuotojams.

Beje, nenuostabu, kad Kardiologijos skyriaus vadovė galėjo nusipirkti galimybių studijų projektą. Uždirbanti vos kelis tūkstančius litų atlyginimą gydytoja verčiasi imdama tūkstantinius kyšius.

Apie tai informuotas ir naujasis vadovas Henrikas Ulevičius, kuris paskirtas vadovauti pernai sujungus dvi ligonines - Vilniaus miesto klinikinę ir Vilniaus miesto universitetinę ligonines. Tačiau H. Ulevičius klausinėjo žurnalistų, ar jie patys nėra mokėję gydytojams nors kartą gyvenime.

REKLAMA

Šešėlinė veikla

Teisėsaugininkams jau pranešta apie ligoninėje veikusį korupcinį buvusio ligoninės vadovo ir Kardiologijos skyriaus vedėjos tandemą. Po kilusio skandalo vadovas paliko postą, o vedėja liko dirbti ir mano esanti nebaudžiama.

Kardiologijos skyriaus vedėja įkliuvo į nemalonią istoriją po to, kai apšmeižė vieną garbaus amžiaus žinomo politiko žmoną pareikšdama, kad ši apkaltino personalą daiktų vagyste.

Apie tai sužinojusi politiko sutuoktinė teigė, kad kreipsis į teisėsaugininkus dėl šmeižto.

Bet tai tik smulkmenos. Gerai žinoma, kad ligoninė yra apgailėtinos būklės ne tik fiziškai, bet ir morališkai.

REKLAMA

Sudarytos kliūtys siekti karjeros

Per daugelį metų ligoninėje neliko dirbti jaunų specialistų, niekas neatliko internatūros. Kalbama, kad Medicinos studijas baigusiems buvo tyčia sudaromos kliūtys įsidarbinti ligoninėje, kur personalas dirba dar nuo sovietinių laikų, kai įstaiga dar vadinta specligonine.

 

 

Dėl šios priežasties jų kvalifikacija ir žinių kokybė kelia abejones. Kai kurie gydytojai drįsta gydyti pacientus telefonu, teikti informaciją apie paciento būklę bet kam ir bent kada.

Išskirtiniams pacientams „rezervuojamos“ vietos palatose telefonu taip atimant galimybę greitosios pagalbos medikams tikslingai paskirstyti ligonius gydymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be šių blogybių neretai klystama dėl diagnozės nustatymo.

Ta pati politiko žmona, kuri gydėsi Kardiologijos skyriuje, buvo įtikinta , kad jos širdies veikla yra puiki. Jai pasiūlyta gydyti nervus, tačiau vos patekusi pas specialistus į Santariškių ligoninę pacientė buvo šokiruota naujienos, kad jai skubiai reikalinga kraujagyslių šuntavimo operacija.

Ir ne tik Kardiologijos skyrius "šlubuoja" tiesiogine ir netiesiogine prasme. Garbaus amžiaus Alergologijos skyriaus vadovas, kuriam jau 84 metai, neseniai sukėlė avariją, per kurią buvo sužalotas žmogus. Tačiau vyriškis sugebėjo įrodyti savo tiesą esąs nekaltas ir jam nebuvo skirta jokia bauda.

REKLAMA

Ligoninės vadovybei apie šį faktą buvo žinoma, tačiau nereaguota, nes H.Ulevičiaus pavaduotojui, ponui Zimanui taip pat yra 84 metai.

Tiriama „komercinė“ veikla

Specialiųjų tyrimų tarnyba yra informuota apie kai kurių ligoninės gydytojų komercinę veiklą ir šiuo metu tikrina kai kurias detales.

Teisėsaugininkus sudomino ir faktas, kad Kardiologijos skyriaus vedėja itin "glaudžiai" bendradarbiauja su Santariškių profesūra ir už tam tikrą atlygį siunčia elitinius pacientus operacijoms, kurių eiliniai ligoniai laukia mėnesius.

Matyt, A. Zuoko suplanuota ligoninės veiklos kaita būtų naudinga ne tik pacientams, bet ir labiau kvalifikuotiems ir gerokai jaunesniems medikams, kurie galėtų padėti ne tik Vilniaus gyventojams, bet ir iš kitų šalių atvykusiems pacientams suteikdami kokybiškas paslaugas.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų