REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC) užfiksavo naują medžiagos skirtenybės nuo antimedžiagos apraišką, pranešė Europos branduolinių tyrimų centras (CERN)

REKLAMA
REKLAMA

CERN fizikai tikisi, kad tai priartins vienos didžiausių Visatos paslapčių – kodėl joje medžiagos yra daugiau nei antimedžiagos, ir, atitinkamai, kodėl ši Visata ir joje esančios gyvos būtybės apskritai gali egzistuoti – įminimą. Juk jei medžiagos ir antimedžiagos kiekis būtų vienodas, jos viena kitą sunaikintų.

REKLAMA

LHC eksperimentų metu skylant neutraliems Bs-mezonams buvo pastebėtas medžiagos ir antimedžiagos simetrijos pažeidimas. Iš daugelio šiuo metu žinomų dalelių ši tėra tik ketvirtoji, demonstruojanti tokį reiškinį. Du iš trijų ankstesnių tokių atradimų fizikams pelnė Nobelio premiją, o vienas, iš visko sprendžiant, buvo klaidingas, skelbia „Newsru.com“.

Naujausio eksperimento rezultatai paskelbti CERN mokslininkų ataskaitoje. Eksperimento rezultatai taip pat bus paskelbti žurnale „Physical Review Letters“, sakoma pranešime. Fizikai leidžia suprasti, kad šie rezultatai vis dėlto išlieka Standartinio modelio – teorijos, aprašančios stipriąją, silpnąją ir elektromagnetinę sąveikas bei fundamentaliąsias daleles – rėmuose. Taigi, Visatos paslaptys, kurių ši teorija negali paaiškinti, ir toliau lieka neatskleistos.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp jų yra ir antimedžiagos mįslė, sakoma pranešime. Manoma, kad iš pradžių medžiagos ir antimedžiagos kiekis Visatoje buvo vienodas, tačiau dabar antimaterijos joje praktiškai nėra. Tirdami vos apčiuopiamą skirtumą tarp dalelių ir antidalelių, LHC eksperimentuojantys fizikai stengiasi suvokti tokios persvaros priežastis. Žinoma, kyla ir dar vienas klausimas: ar egzistuoja Visatoje sritys, užpildytos praktiškai vien tik antimedžiaga.

Per kelis pastaruosius dešimtmečius įvairios dalelių fizikos tyrėjų grupės nustatytavo panašios medžiagos ir antimedžiagos asimetrijos pavyzdžių. Tačiau šios reakcijos buvo priskiriamos „egzotiškųjų“ kategorijai ir negalėjo paaiškinti medžiagos pranašumo prieš antimedžiagą, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų