• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo storulis panašus į alkoholiką? Juos sieja anaiptol ne valios atsispirti žalingam įpročiui – besaikiam valgymui ar alkoholio vartojimui – stoka. Žmonės, dėvintys XXL dydžio drabužius, gali metų metus jausti nuolatinį alkį, bet jų liganutukimas – neišgydoma, kaip ir alkoholizmas, nors gyventi be viršsvorio ir įmanoma, – teigė abdominalinės (pilvo) chirurgijos gydytojas prof. habil. dr. Gintautas Brimas.

Kuo storulis panašus į alkoholiką? Juos sieja anaiptol ne valios atsispirti žalingam įpročiui – besaikiam valgymui ar alkoholio vartojimui – stoka. Žmonės, dėvintys XXL dydžio drabužius, gali metų metus jausti nuolatinį alkį, bet jų liganutukimas – neišgydoma, kaip ir alkoholizmas, nors gyventi be viršsvorio ir įmanoma, – teigė abdominalinės (pilvo) chirurgijos gydytojas prof. habil. dr. Gintautas Brimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar šią specialybę pasirinkote todėl, kad vaikystėje buvote apkūnus vaikas?

Tais laikais, kai buvau vaikas, vyravo suvokimas, kad apkūnus, riebus vaikas su trimis „riekelėmis“ ant šlaunų yra sveikas. Ačiū Dievui, toks požiūris jau pasikeitęs. Visada sakau, kad vaikų permaitinimas pirmaisiais jų gyvenimo metais lemia tai, kad vėliau 80 proc. jų turi rūpesčių dėl nutukimo.

REKLAMA

Kaip nepermaitinti vaikų?

Svarbiausia, kad tėvai nekimštų vaikui maisto per prievartą. Jei vaikas yra sveikas, jis turi maitintis taip, kaip nori. Žinoma, jei vaikas serga tam tikromis ligomis ir jo mityba turi būti speciali, jis turi maitintis natūraliai.

Kartais vaikas suvalgo penkis šaukštus ir sako, kad jis – jau sotus. Ar tai yra natūralus jo organizmo maisto poreikis?

Turbūt, tačiau tada jau reikėtų kreiptis į specialistą arba patiems tėvams pasidomėti, ar vaiko ūgis ir svoris yra normalūs. Mityba – tai balansas tarp kalorijų sunaudojimo ir išeikvojimo. Vieni vaikai gali suvalgyti labai daug, bet jie būna aktyvūs ir sudegina labai daug kalorijų. Kiti vaikai daug ramesni, pavyzdžiui, skaito daug knygų ar sėdi prie kompiuterio, tad galbūt tą dieną jiems ir penkių šaukštų užtektų.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, beveik visi storuliai vaikystėje buvo netinkamai maitinti?

Ne visi, bet tie, kurių kūno masė vaikystėje buvo per didelė, dabar turi rūpesčių dėl svorio. Tai nereiškia, kad jie turi kraštutinę nutukimo problemą. Tačiau rūpesčiai dėl svorio prasideda nuo viršsvorio, kai suaugusiųjų kūno masės indeksas yra 25–30, o nutukimas – 30 ir daugiau. Riebalų ląstelių daugėja tik pirmaisiais gyvenimo metais, kai mityba gausesnė. O vėliau, net jei jų ir mažiau, galima priaugti daug svorio, nes riebalų ląstelė gali sukaupti neribotą kiekį maisto atsargų. Taigi riebalų ląstelių kiekis nelemia svorio. Tai tampa akivaizdu stebint žmones, kuriems atliktos plastinės operacijos: pašalinti didžiuliai kiekiai riebalų nuo pilvo, šlaunų, rankų, pagurklio. Po kiek laiko svoris dažniausiai grįžta, nes tas medžiagas sukaupia kitos likusios riebalų ląstelės, kurių yra visame organizme. Todėl operacijomis, kurių metu pašalinami riebalai, nutukimas negydomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne kartą esate tvirtinęs, kad nutukimas gydomas skrandžio mažinimo operacijomis...

Vienas iš pirmųjų sotumo požymių yra skrandžio užpildymas ir jo sienelių išsiplėtimas. Kiek laiko pietaujame? 20–30 min. kramtome ir ryjame maistą, bet organizmas jį pasisavina tik per 3–4 val. Maistas skrandyje bus valandą ar dvi, tada keliaus į dvylikapirštę žarną, skrandyje jį veiks skrandžio sultys, dvylikapirštėje žarnoje – tulžis ir kasos sultys. Toliau pirmojoje plonosios žarnos dalyje šių sulčių mišinys suvirškins maisto produktus iki tam tikrų molekulinių grandinių, kurios antrojoje plonosios žarnos dalyje iš organizmo per šios žarnos sienelę pateks į kraują. Vadinasi, tik tada gauname maisto medžiagų. Bet jūs juk nevalgote 3–4 val.? Vadinasi, sotumo pojūtis susijęs ne su kalorijų ir suvalgyto maisto skaičiavimu. Organizmo veiklai kalorijos dažniausiai naudojamos iš turimų atsargų. Jei skrandis užpildomas pakankamai, jo sienelės išsitempia ir pajuntamas sotumas. Vadinasi, sotumas priklauso nuo skrandžio dydžio. Atlikus skrandžio mažinimo operaciją, į jį patekęs maistas jo sieneles išplės greičiau, vadinasi, ir sotumas pasijus greičiau. Tokios operacijos, kurią atlikus būtų galima valgyti tiek, kiek norisi, ir svoris būtų normalus, nėra. Reikia reguliuoti mitybą.

REKLAMA

Ar žmonių skrandžių dydis labai skiriasi?

Nustatyta, kad nutukusių žmonių skrandis beveik dvigubai didesnis nei tų, kurių skrandis normalus. Vadinasi, jiems reikia suvalgyti daugiau maisto, kad jie jaustųsi sotūs. Vis dėlto yra žmonių, kurie daug valgo, bet yra liesi, ir yra žmonių, kurie visą gyvenimą stengiasi kuo mažiau valgyti, bet yra nutukę. Paklauskite bet kurio nutukusio žmogaus, ar jis daug valgo, ir 90 iš 100 nutukusių žmonių pasakys, kad valgo labai mažai.

Ar nutukęs žmogus geba objektyviai įvertinti suvalgomo maisto kiekį?

Natūralu, kad nutukęs žmogus sako, jog valgo mažai, nes jo skrandis yra didelis, todėl jis nuolat jaučiasi alkanas. Nutukę žmonės dažniausiai suvalgo viską, kas jų lėkštėje, ir dar pagriebia iš kitos lėkštės. Organizmas aiškiai diktuoja, ko jam reikia. Jei užsimanėte ko nors sūraus, vadinasi, jums trūksta druskos, o jei norite ko nors saldaus, vadinasi, trūksta gliukozės. Kita vertus, jei įprasite maitintis saldžiai, riebiai ar sūriai, tai gali tapti įpročiu. Taigi, labai svarbu įsiklausyti, ko organizmas nori.

REKLAMA

Kodėl taip svarbu gydyti nutukimą?

Nutukimas yra labai rimta liga, sukelianti labai daug kitų ligų: cukrinį diabetą, arterinę hipertenziją, stuburo, sąnarių ligas ir t. t. Tas ligas visi žino, visi gydo, supranta, kad joms įtakos turi nutukimas, bet nutukimo negydo. Svarbu žinoti, kad vaistų nuo nutukimo nėra. Žinoma, dietos ir fiziniai pratimai padeda. Tačiau jei šios priemonės trumpalaikės, svoris vėl grįš. Nei dieta, nei vaistai, nei operacijos neišgydo nutukimo. Visa tai tik padeda sumažinti svorį.

Ligita Sinuišienė, vlmedicina.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų