REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Menas kosėti taisyklingai

Kosulį kartais galima išgydyti ir natūraliomis priemonėmis.

Kosulį kartais galima išgydyti ir natūraliomis priemonėmis.

REKLAMA

Reikia tik žinoti, kokia tvarka jas naudoti ir kaip – juk kiekvienas vaistas turi paskirtį ir misiją.

REKLAMA
REKLAMA

Degintas cukrus ir karštas vynas

Peršalus pirmos trys ligos dienos – pačios nemaloniausios: sausa ir peršinti gerklė, kankinantys, bronchus draskantys kosulio priepuoliai... Kaip viso to atsikratyti? Jei nesate pratę gerti tablečių, belieka ledinukai su mentolu ir senas geras mūsų močiučių laikų vaistas – degintas cukrus.

REKLAMA

Šaukštelį jo pakaitinkite ant silpnos ugnies. Kai cukrus ištirps ir įgaus medaus atspalvį, įmerkite šaukštelį į nedidelį kiekį šalto vandens. Ledinuku virtęs cukrus ir šiltas saldus vanduo – puikus vaistas nuo kosulio.

Kiek rimtesnis receptas peršalimo atveju – stiklinė karšto sauso raudonojo vyno. Jeigu jaučiate, kad prie jūsų jau kabinasi liga: pradedate sloguoti, karščiuoti, pašildykite vyną su šaukšteliu cinamono ir 2 šaukšteliais medaus. Tik jokiu būdu neužvirinkite!

REKLAMA
REKLAMA

Gimnastika ir inhaliacijos

Nepaisant visų pastangų sustabdyti ligą dar beprasidedančią, dažniausiai ji vis tiek progresuoja ir per kitas tris dienas mikrobai ir virusai iš gerklės nusileidžia žemyn, į gerklas, trachėją ir, blogiausia, jautriuosius bronchus. Iki plaučių lieka vienas žingsnis. Todėl per šį negalavimo etapą labai svarbu... išmokti taisyklingai kosėti, kad sekinantys kosulio priepuoliai nepakenktų. Taigi įkvėpkite vidutiniškai giliai, o tada pakosėkite trumpais trūktelėjimais sutraukdami pilvo preso raumenis – nepersitempdami, kad nesudirgintumėte kvėpavimo takų. Padėkite savo raumenims padėję delnus ant pilvo preso ir lengvai spustelėdami kas kartą, kai kosite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsikosėti geriausiai pavyksta sėdint arba stovint. Jeigu jus kamuoja užsitęsęs bronchitas arba plaučių uždegimas, norėdami atsikosėti nubudę iš miego arba po ilgo gulėjimo patale, prieš tai pasivartykite lovoje – nuo vieno šono ant kito, nuo nugaros ant pilvo. Neskubėkite, kelias akimirkas pagulėkite kiekvienoje pozoje. Taip padėsite savo bronchams lengviau apsivalyti. Galite paprašyti ko nors iš namiškių švelniai delno briauna pamušnoti jums per nugarą.

Labai naudinga (aišku, tik pasitarus su gydytoju) 2–3 kartus per dieną atlikti šiltų garų inhaliacijas – tiesiog pakvėpuoti virš indo su pašildytu šarmingu mineraliniu vandeniu. Galima į vandenį įlašinti ir 5–6 lašus anyžių aliejaus (kad geriau atsikosėtumėte) ir tiek pat kėnių aliejaus (jis slopina uždegimą). Jeigu gleivių daug ir tirštų, galima pakvėpuoti eukaliptų ir pušų pumpurų ekstrakto garais.

REKLAMA

Prieskoniai ir... pienas su alumi

Nuo septintos iki dešimtos ligos dienos jau turėtumėte galėti lengviau atsikosėti, bet jums vis tiek prireiks atsikosėjimą skatinančių ir gleives skystinančių priemonių.

Jeigu vis dar nenorite eiti į vaistinę, užsukite į virtuvę. Ir prieskonių spintelėje paieškokite anyžių, cinamono, čiobrelių. Prisipilkite stiklinę verdančio vandens ir įberkite į jį visų prieskonių ant šaukštelio galiuko – cinamono galima ir daugiau. Jei jūs drąsus žmogus, dėl sveikatos pasiruošęs viskam, galite išbandyti pašildytą alų: pusė stiklinės tokio gėrimo, ir lengvai atsikosėsite. Gera žinia tai, kad šiam receptui tinka ir bealkoholis alus (vis dėlto rekomenduojama pasirinkti lengvai rūgštelėjusią alaus rūšį, nes šildant jis taps dar kartesnis).

REKLAMA

Dar galima maišyti alų su karštu pienu. Tai labai veiksmingi vaistai, tačiau tinka tik turintiesiems stiprų skrandį. Ne mažiau drąsos reikės ir tokiam itin veiksmingam receptui: į 3/4 stiklinės karšto pieno įpilti 1/4 stiklinės šarmingo mineralinio vandens ir išgerti mažais gurkšneliais.

Sergant bronchitu ir plaučių uždegimu pieno produktai tam tikra prasme tampa vaistais: juose gausu kalcio ir ypatingų lengvai pasisavinamų riebalų, būtinų uždegimo pažeistiems kvėpavimo takams gyti. Todėl kol pasveiksite, pamirškite apie tai, kad sviestas ir riebi grietinė gali pakenkti figūrai ar cholesterolio lygiui. O štai saldumynų ir gaminių iš kvietinių miltų kiekį valgiaraštyje derėtų apriboti – jų perteklius gali sulėtinti sveikimo procesą. Ir, žinoma, jei susirgote, nepamirškite vitamino C turtingų produktų – citrusinių vaisių, erškėtuogių, kopūstų, juodųjų serbentų, antaninių obuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekstremalios naktys

Kai kamuoja kosulys, naktys dažnam ligoniui virta košmaru. Tokiomis aplinkybėmis, be atsikosėti padedančių preparatų, reikėtų vartoti ir bronchus plečiančias priemones.

• Esant stipriems kosulio priepuoliams labai padeda šalavijų antpilas.

• Puikios atsikosėjimą skatinančios ir dar uždegimą malšinančios žolelės yra šalpusniai, putokšlių šaknys, gysločiai, ramunėlės, piliarožės šaknys, pankoliai.

• Gleives veiksmingai skystina našlaitės, pušų pumpurų antpilas arba pelkinis pūkelis.

• Pipirmėtė, jonažolė ir gailiai naudingi sergant bronchitu su astmos priepuoliais.

• Taip pat naudinga bus žinoti, kad rudmenės šaknis gali sėkmingai pakeisti daugelį uždegimą malšinančių ir bronchus plečiančių vaistų. Svarbu tik preparatų, kurių sudėtyje yra šio augalo, nevartoti ilgiau kaip 10 dienų iš eilės – taip stipriai rudmenė veikia žmogaus organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų