REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rykštė Ūkio bankui kirto per verslą

„Snoro“ scenarijų pakartojęs Ūkio bankas stabdo verslo gyvenimą. Sąskaitas šiame banke turėjusios įmonės negali atsiskaityti su tiekėjais, išmokėti atlyginimų darbuotojams ir mokesčių valstybei. Mažosios įmonės, likusios be apyvartinių lėšų, priverstos laikinai užsidaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Pritrūko valandos

„Snoro“ scenarijų pakartojęs Ūkio bankas stabdo verslo gyvenimą. Sąskaitas šiame banke turėjusios įmonės negali atsiskaityti su tiekėjais, išmokėti atlyginimų darbuotojams ir mokesčių valstybei.

REKLAMA

Ūkio banke įstrigo ir Panevėžio autobusų parko 200 tūkst. Lt. Likimo ironija: pinigai į Savivaldybės įmonės sąskaitą įkrito likus vos valandai iki banko veiklos sustabdymo. Parko direktorius Rimantas Petukauskas guodžiasi, kad įmonė lėšas paskirsčiusi penkiuose bankuose.

Į Ūkio banko sąskaitą verslo partnerių pervesti pinigai turėjo būti skirti atlyginimams ir mokesčiams sumokėti. Anot direktoriaus, įmonės pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje numatyta su darbuotojais atsiskaityti iki 20 dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą juridinių ir fizinių asmenų indėliai iki 100 tūkst. eurų yra apdrausti.

„Nuostolių nepatirsime – įšaldytus pinigus kažkada atgausime, bet įmonei jų reikėtų dabar“, – „Sekundei“ teigė R. Petukauskas. Direktorius svarsto iš kitų bankų imti trumpalaikę paskolą. Dėl to R. Petukauskas jau tarėsi su trimis bankais.

„Jie nemato problemų reikalus sutvarkyti greitai ir už normalias palūkanas dviem trims savaitėms paskolinti keletą šimtų tūkstančių litų“, – aiškino direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio autobusų parko finansinę padėtį sunkina ir dar nepatvirtintas šiųmetis Savivaldybės biudžetas, dėl ko su bendrove iki galo neatsiskaitoma už lengvatinių keleivių vežimą.

Paskola pakibo

Prieš porą metų Ūkio bankas tapo gelbėtoju Savivaldybės skolų skandintam Autobusų parkui. Ūkio bankas tąkart už maždaug 5 proc. palūkanas perėmė 9 mln. Lt Savivaldybės įsiskolinimą vežėjui. Paskola bankui turi būti pabaigta mokėti 2015-aisiais. Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė viliasi, kad Ūkio banko naujieji valdytojai nepareikalaus skolą grąžinti greičiau. Žinių dėl Ūkio banko likimo laukia ir Panevėžio kolegija.

REKLAMA

Šio banko sąskaitoje mokykla laikė lėšas, skirtas Europos Sąjungos fondų remiamam projektui vykdyti. Anot kolegijos direktoriaus Egidijaus Žukausko, suma neviršijo valstybės apdraustosios, todėl įstaiga finansinių sunkumų neturėtų patirti.

Laižosi žaizdas

Po „Snoro“ bankroto per 1,5 mln. Lt netekusi ir žaizdas tebesilaižanti rajono Savivaldybė šįkart rami. Ūkio banko sąskaitoje įšaldyti vos 11 tūkst. Lt jos pinigų, surinktų iš žemės mokesčio. Kelis tūkstančius litų šiame banke turėjo ir Linkaučių vaikų globos namai.

REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktoriaus Vitalijaus Žiurlio teigimu, dar neprarasta viltis atgauti iš „Snoro“ pražudytas lėšas. Rajono Savivaldybė, kaip ir kitos, patikėjusios šio banko siūlytomis didelėmis palūkanomis, liko išmaudyta. Iš „Snorui“ patikėtų 2 mln. Lt Panevėžio rajonas atgavo draustiną sumą – apie 345 tūkst. Lt. Kad biudžetinių įstaigų darbuotojai ir socialinių pašalpų gavėjai prieš didžiąsias metų šventes neliktų tuščiomis kišenėmis, rajono Savivaldybei teko pasinaudoti Finansų ministerijos beprocente paskola.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaudžiausia smulkiajam verslui

Lietuvos banko valdybai apribojus Ūkio banko veiklą, į kampą liko įvarytos mažosios įmonės, jam patikėjusios visus savo pinigus. Likusios be apyvartinių lėšų jos priverstos laikinai užsidaryti. Šarvuotąsias duris gaminančios įmonės „Metiga“ darbuotojai nuo vakar nemokamai atostogauja. Ūkio banko sąskaitoje liko įšaldyta maždaug 15 tūkst. Lt įmonės pinigų.

Antrus metus veikiančiai ir devynis darbuotojus turinčiai „,Metigai“ tai – nemenka suma. „Ūkio banke buvo pagrindinė įmonės sąskaita, per ją ėjo visi finansiniai srautai. Tiekėjams pranešiau, kad negalėsime laiku atsiskaityti. Kol kas visi supranta mūsų situaciją, bet be pinigų negalėsime dirbti“, – teigė „Metigos“ vadovas Arvydas Janonis.

REKLAMA

Kol kas direktorius nesikreipė į kitus bankus dėl paskolos, tačiau jei po kelių dienų dar nebus įmanoma prisikasti prie Ūkio banke užšaldytų pinigų, įmonė be kredito neišsivers.

Pranašavo „Snoro“ likimą

Ūkio banko paslaugomis „Metiga“ naudojosi porą metų. A. Janonis teigė turintis nemalonios patirties su kitu garsiu banku, todėl ieškodamas, kam patikėti įmonės pinigus, pasirinko mažesnį.

Verslininkas pripažįsta pastaruoju metu svarstęs palikti Ūkio banką. Juo abejoti vertė po „Snoro“ griūties pasigirdusios kalbos. Dar labiau banko įvaizdis pašlijo po blogų žinių apie „Žalgirį“ – Ūkio banko akcininkas Vladimiras Romanovas viešai pripažino krepšininkams skolingas 25 mln. Lt.

REKLAMA

„Kad su Ūkio banku bus blogai, kalbėta iš karto po „Snoro“ griūties. Jau tada prognozavo, kad kitas bus V. Romanovo bankas. Planavau jau rugsėjį keisti banką, bet dabar matau, kad per ilgai galvojau“, –kalbėjo A. Janonis.

„Sekundės“ žiniomis, Ūkio banko griūtis sukėlė problemų jame sąskaitą turėjusiai bendrovei „Kauptė“, valdančiai centrinę turgavietę.

Banko griūtis – proga ir išgerti

Nors nuo antradienio 13 val. Ūkio banko durys užrakintos, prie banko filialo Laisvės aikštėje nuolatos būriuojasi žmonės. Dauguma jų – senjorai. Pirmadienį į Ūkio banko sąskaitas „Sodros“ Panevėžio skyrius pervedė 1100 pensijų. Panevėžietis Aleksandras Brikas teigė nesukantis galvos dėl įšaldyto indėlio. Jo rūpestis – kaip išgyventi be pensijos, kol banko veikla bus atnaujinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galvojau, kad pirmadienį, pensijų dieną, banke bus daug žmonių. Kad nereiktų stumdytis, atėjau kitą dieną popiet, kai bankas jau buvo uždarytas. Likau be pinigų. Gerai, kad žmona dirba“, – pasakojo A. Brikas. Vyras sako esąs apdairus – santaupas paskirstęs keliuose bankuose, todėl nesibaimina, kad ištikus bėdai liks be cento kišenėje.

Taip atsitiko panevėžietei pensininkei Danutei. Prie Ūkio banko filialo užrakintų durų vakar nuo ankstyvo ryto mindžikavusi moteris negalėjo sulaikyti ašarų. Besiverčianti iš į namus atnešamos 600 Lt pensijos, senjora Ūkio banke laikė 16 tūkst. Lt. Tai vienintelės jos santaupos. Kitą savaitę moters laukia kojos operacija. „Vaikų neturiu, esu vieniša, neturiu iš ko pinigų pasiskolinti“, – guodėsi į bėdą patekusi pensininkė.

REKLAMA

Ūkio banko sustabdyta veikla vieniems spaudė ašaras, kitiems suteikė progą viešai demonstruoti keiksmažodžiais atmieštą pasipiktinimą valstybe. Prie filialo durų Laisvės aikštėje atsvirduliavęs girtutėlis jaunuolis grasino susprogdinsiantis banką, pradanginusį jo 5 mln. Lt. Maždaug po pusvalandžio atšlitiniavęs kitas neblaivus vyrukas buvo kiek kuklesnis – dėl įšaldytų 4 tūkst. Lt žadėjo į banką įsiveržti kirviu.

Darbuotojų poilsis neramus

Lietuvos banko valdyba antradienį pranešė, kad Ūkio banko likimas turi paaiškėti per 6-ias dienas. Kol kas neveiks Ūkio banko filialai ir skyriai, klientai negalės atsiimti grynųjų pinigų iš banko kortelių, jomis atsiskaityti parduotuvėse už prekes ar paslaugas. Antrinės Ūkio banko įmonės – Ūkio banko lizingas ir Ūkio banko draudimas „Bonum publicum“ veiklą tęs.

REKLAMA

Nežinomybėje liko Ūkio banko klientai ir darbuotojai. Tris padalinius turinčiame Panevėžio filiale įdarbinti 23 žmonės. „Kol neturime nurodymų, nedirbame. Kol nėra sprendimų, nežinome, kaip bus toliau. Samdomi žmonės vieną dieną dirba, kitą gali ir nebedirbti. Aš pats seniai tą suvokiau“, – „Sekundei“ teigė Ūkio banko Panevėžio filialo valdytojas Antanazas Kazys Liorentas.

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke. Ikiteisminis tyrimas pradėtas įvertinus vakar Lietuvos banko pateiktą informaciją apie inspektavimo metu nustatytus 2005–2012 m. sudarytus įtartinus sandorius.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai teigia, kad Ūkio banke galėjo būti iššvaistyta dešimtys milijonų litų. Smulkiuosius rinkos dalyvius vienijanti Investuotojų asociacija vakar paragino Ūkio banko klientus burtis, kad apgintų savo interesus. _________________________________________ Lietuvos bankas – kaip blogas chirurgas

Rūta Vainienė

Ekonomistė

Kiekvieno banko veiklos sustabdymas reiškia, kad jis jau yra žuvęs. Manau, Ūkio banko atžvilgiu tokį sprendimą priėmusio Lietuvos banko tolerancija rizikingesnei veiklai sumažėjusi, jis greičiau imasi veiksmų.

Bėda, kad visuomenė mažai turi informacijos, kodėl taip įvyko. Gali būti, kad kurį laiką nuo žmonių buvo slepiama tiesa, kad išsigandę nepultų atsiimti indėlių ir taip nesukeltų banko bankroto. Mano žiniomis, yra problemų dėl Ūkio banko turto vertinimo. O tai – sudėtingas ir nevienareikšmiškai vertinamas dalykas. Manau, Lietuvos bankas elgiasi kaip tas blogas chirurgas, kurio paskelbta mirties priežastis – operacija.

Tai, kas įvyko su Ūkio banku, turės labai blogų pasekmių verslui. Skausmingiausia yra nežinomybė. Jei įmonės turėtų garantijas, kad po šešių dienų jos vėl galės disponuoti įšaldytais pinigais, galėtų arba trumpam išeiti nemokamų atostogų, arba pasiimti kelioms dienoms kreditą apyvartinėms lėšoms. Nė vieno banko bėdos nebūna tik jo paties. Problemų gali turėti ne tik indėlininkai ir verslo klientai, bet ir kiti bankai. Tikėtina, kad nekantresni gali pradėti atsiiminėti pinigus ir iš kitų bankų. ______

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų