REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai vasarą dažniausiai sutinkami Lietuvos kurortuose, visais metų laikais – besidarbuojantys apsaugoje ar viešų renginių metu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dažniausiai jie prisimenami dėl 2009-ųjų sausio 16-sios įvykių, kai kilo riaušės prie Seimo. Būtent tada šiems pareigūnams teko malšinti skubotais valdžios sprendimais nepatenkintą minią.

REKLAMA

Balsas.lt trumpai pristato šios tarnybos virtuvę, kurią, atsakydamas į klausimus, sutiko „aprodyti“ VST vadas Sergejus Madalovas.

-Kaip vykdavo atranka į VST prieš 20 metų ir kaip ji vyksta dabar?Balsas.lt pasiteiravo S. Madalovo.

- Reikia skirti du dalykus. Anksčiau tarnybai priklausė kareiviai, todėl anksčiau buvo šauktiniai, o po to atsirado profesionalai. Prieš 20 ir daugiau metų nuo mūsų mažai kas priklausė. Mums tiesiog buvo skirti šauktiniai ir mes turėjome su jais dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau atrankos sistemą turėjome. Tvarka buvo tokia, kad atėję naujokai pirmiausia bendraudavo su psichologe. Ji buvo paruošusi klausimus. Kiekvienas naujokas turėjo į juos atsakyti.

Tarkime mums reikėdavo 800 naujų kareivių. Tai iš jų tikrai bent 100-150 žmonių nebuvo prileidžiami prie ginklų.

Taip pat ne visiems praėjusiems psichologės testus buvo duodami ginklai. Sutikdavome asocialių, psichiškai nesveikų žmonių arba narkomanų, kurie norėdavo tarnauti. Atskirai su jais bendraudavome, kol paaiškėdavo, kad tokie asmenys nėra tinkami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problemų neturėję vyrai apie 1,5 mėnesio lankydavo bendruosius kursus. Vėliau dvi savaites jie atlikdavo stažuotę kuopoje, kol būdavo kažkur paskiriami. Atlikdami stažuotę jie sužinodavo, kaip užtikrinti apsaugą ir tvarką, išmokdavo naudotis automatu ir bendrauti su vadais.

Antras etapas prasidėjo, kai į tarnybą pradėti priimti profesionalai. Mūsų tarnyba tapo samdoma. Tada pirmiausiai asmeniškai pats kalbėdavau su kiekvienu kandidatu. Visi mūsų karininkai turi būti ramūs žmonės. Tas yra labai svarbu. Taip pat pasikalbame angliškai. Pageidaujame, kad turėtų bent aukštąjį-neuniversitetinį išsilavinimą.

REKLAMA

Taip pat domimės šeimynine padėtimi, iš kur kilęs ir kitų panašių dalykų. Klausiame, kodėl ateina pas mus? Svarbus klausimas – pinigai. Iškart paaiškiname, kad jų daug neturime. Pasakome, kad iš pradžių negausi daugiau kaip 1300 litų. Jei žmogus akcentuoja daugiau pinigus, tada siūlome ieškoti kitos darbo vietos. Be abejo, jiems yra atliekami fiziniai testai. Pareigūnas privalo nubėgti reikiamą atstumą, padaryti tam tikrą kiekį atsispaudimų ir prisitraukimų. Abstrakčiai kalbant tokia būtų bendra šių dienų tvarka.

- Kokio amžiaus žmonės dažniausiai nori dirbti VST pareigūnais?

- Įprastas kandidatų amžius svyruoja nuo 20 iki 30 metų. Itin retais atvejais pasitaiko vyresnio amžiaus kandidatai.

REKLAMA

- Kiek laiko įprastai vienas pareigūnas dirba VST?

- 1991 m. pradėjome burti pirmąjį pulką. Dalis nuo to laiko pradėjusių dirbti kareivių savo pareigą atlieka iki šiol. Tarnybos trukmė įvardyta įstatymuose. Visiems ji yra vienoda. Tais atvejais, kai žmogui yra daugiau metų, matome, kad jam tampa sunku atlikti tam tikras pareigas, tada ieškome kitos tarnybos. Įdarbiname jį apsaugoje ar panašiomis sąlygomis. - Dėl kokių priežasčių VST pareigūnai palieka darbą anksčiau laiko?

- Tik dėl sveikatos problemų, kai netikėtai užklumpa liga. Praėjusiais metais, dėl šios priežasties vienas pareigūnas paliko tarnybą. Jis susirgo cukralige. Psichologiškai dar nė vienas nėra palūžęs. Vyrai būna tinkamai tam paruošti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokios pavojingiausios užduotys tenka jūsų pareigūnams?

- Vienareikšmiškai galima būtų pasakyti, kad daugiausia pavojų kyla per riaušes, kurias sunku prognozuoti. Kitos užduotys yra lengviau prognozuojamos.

- Ar jūsų pareigūnai dalyvauja tarptautinėse operacijose?

- Taip. Mūsų pareigūnai dalyvavo Haityje, Kosove, Afganistane. Šiuo metu vienas pareigūnas dalyvauja misijoje. Bet tai speciali operacija, todėl nieko apie tai negaliu pasakoti.

- Kaip įvertintumėte VST bendrame Europos Sąjungos šalių atitinkamų tarnybų kontekste?

- Mūsų pareigūnų fizinis parengimas yra vienas geriausių. Praėjusiai metais vyko varžybos, kur lankėsi kitų šalių pareigūnai. Žandarmerijos pajėgų štabo viršininkas tada atkreipė dėmesį į mūsiškių fizinį pasirengimą. Taip pat išskyrė drausmę, pareigą ir tai, kad lietuviai neverkšlena be reikalo. Suprantama, kad technikos prasme kitų šalių pareigūnai yra geriau aprūpinti.

- Kiek VST dirba moterų?

- Iš viso Viešojo saugumo tarnyboje dirba apie 15 proc. moterų. Didžioji dauguma jų dirba administracinį darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų