REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos trečiadienį į kosmosą paleistas palydovas skrieja nekontroliuojama orbita aplink Žemę, pranešė JAV kariuomenės atstovai. Jų teigimu, kosminės erdvės stebėjimo priemonės negali tvirtai nustatyti nei šio palydovo paskirties, nei jo galimybių.

REKLAMA
REKLAMA

Š. Korėjos tolimojo nuotolio raketa „Unha-3“ su palydovu trečiadienį 9.49 val. vietos laiku buvo paleista iš Šiaurės Korėjos Sohae palydovų leidimo centro šiaurės vakarinėje šalies dalyje. Šis įvykis sukėlė rimtą tarptautinę reakciją, nes JT Saugumo Tarybos rezoliucijos Š. Korėjai draudžia bandyti tokią raketinę techniką.

REKLAMA

JAV, P. Korėja ir kitos šalys mano, kad branduoliniu ginklu disponuojanti Š. Korėja į kosmosą keliamais palydovais slepia tarpžemyninių raketų, galinčių nešti branduolines galvutes, bandymus. Skelbiama, kad „Unha-3“ paleidimą užfiksavo JAV ankstyvojo perspėjimo sistema, ir Šiaurės Amerikos Kosminės erdvės ir oro gynybos vadavietė (NORAD) pranešė, jog pirmoji šios raketos pakopa nukrito į Geltonąją jūrą, o antroji atsiskyrė virš Filipinų jūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirminiai duomenys rodo, kad raketa į orbitą aplink Žemę iškėlė tam tikrą objektą. Nei raketa, nei galimos jos liekanos nekelia jokio pavojaus Šiaurės Amerikai“, – pranešė NORAD atstovai.

Tai jau nebe pirmasis, bet veikiausiai pats sėkmingiausias Š. Korėjos bandymas iškelti į orbitą savo palydovą, nors jis galbūt ir nekontroliuojamas, sakoma pranešime. Tokie pat bandymai 1998 ir 2009 m. baigėsi nesėkmingai. Pernai balandį Š. Korėja taip pat bandė paleisti palydovą, tačiau raketa nukrypo nuo kurso iškart po paleidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų