REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vida Marija Čigriejienė paskelbė pirmąjį Lietuvos Respublikos 2012 – 1216 metų kadencijos Seimo posėdį pradėtą. Ji jau antrąją kadenciją iš eilės pradeda Seimo darbą, kadangi yra vyriausia parlamentarė (76 metai). Po įžangos kalbų ir perskaityto tradiciją nutraukusios ir į pirmą naujojo Seimo posėdį neatvykusios prezidentės Dalios Grybauskaitės laiško, naujieji seimūnai priesiekė.

Vida Marija Čigriejienė paskelbė pirmąjį Lietuvos Respublikos 2012 – 1216 metų kadencijos Seimo posėdį pradėtą. Ji jau antrąją kadenciją iš eilės pradeda Seimo darbą, kadangi yra vyriausia parlamentarė (76 metai). Po įžangos kalbų ir perskaityto tradiciją nutraukusios ir į pirmą naujojo Seimo posėdį neatvykusios prezidentės Dalios Grybauskaitės laiško, naujieji seimūnai priesiekė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Iškilmingas posėdis vyksta senoje Kovo 11-osios salėje, kur posėdžiaudavo pirmieji Seimai. Politikai pakilo nuo savo vietų ir sugiedojo himną. Pirmajame Seimo posėdyje dalyvauja Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausios tarybos atkuriamojo Seimo deputatai, Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarai,  Konstitucinio teismo teisėjai, Aukščiausiojo, Apeliacinio ir Vyriausio Administracinio teismo vadovai, diplomatinio korpuso nariai, Bažnyčios atstovai, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovai, Aukštųjų mokyklų rektoriai ir LR Seimo nariai.

REKLAMA

Tęsiamas priesaikų davimas

Prisiekiantis Seimo narys turi pasakyti tokius žodžius: „Aš, (vardas, pavardė), prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai; prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gėrovei. Tepadeda man Dievas!“. Prisiekti leidžiama ir be paskutiniojo sakinio.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiekus 59 naujojo Seimo nariams, buvo paskelbta 20 minučių pertrauka, po kurios priesaikų davimas bus atnaujintas.

[papildyta 15:46] Seimo narių priesaikos davimo ceremonija pasibaigė. Ši procedūra su pertrauka užėmė daugiau nei tris valandas. Prisiekusieji Seimo nariai įgavo visas tautos atstovų teises. Konstitucinio teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis perskaitė visų priesaiką davusių Seimo narių pavardes pagal abėcėlę.

Tačiau atsipalaiduoti dar nevalia. Naujai išrinktų ir prisiekusių Seimo narių laukia itin atsakingas darbas - išsirinkti naująjį Seimo pirmininką. Darbo partija į šį postą siūlys Vydą Gedvilą. Į Seimo vicepirmininko postą siūlomi socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 14:15] Po maždaug dvidešimties minučių pertraukos, naujai išrinkti Seimo nariai grįžo į Kovo 11-osios salę ir pratęsė priesaikų davimą.

Vėliau naujasis Seimas turės išsirinkti naująjį Seimo pirmininko. Kaip žinia, Darbo partija į šį postą siūlys Vydą Gedvilą. Į Seimo vicepirmininko postą siūlomi socialdemokratai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Sysas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir Darbo partijos atstovas Vytautas Gapšys.

Prezidentė laiške išreiškė viltį dėl darbų tęstinumo

V. M. Čigriejienė perskaitė prezidentės Dalios Grybauskaitės atsiųsta sveikinimo laišką naujam Seimui. Šiame laiške tradiciją nutraukusį ir pirmąjį naujojo Seimo posėdį neatvykusi šalies vadovė ragino parlamentarus, netrukus duosiančius priesaiką uždėjus ranką ant Konstitucijos, nepamiršti jos, kai rinksis vieną ar kitą sprendimą. Ji pabrėžė, Seimo nariai turi būti laisvi, lygūs ir teisingi visiems, nors tai ir nelengva, tačiau ji viliasi, kad jie įsipareigoja sąmoningai ir atsakingai.

REKLAMA

„Žmonės, verslas, investuotojai laukia atsakingų sprendimų, nuo kurių priklausys, kaip gyvensime ateityje“, - buvo rašoma laiške.

D. Grybauskaitė laiške akcentavo, kad netrukus laukia svarbūs darbai – biudžeto teikimas, ministro pirmininko kandidatūros teikimas bei būsimos  Vyriausybės laukiantis istorinis išbandymas – pirmininkavimas Europos sąjungai 2013 metais.

„Naujam ministrų kabinetui kelsiu ne tik kompetencijos, bet ir skaidrumo bei sąžiningumo reikalavimus“, - laiške rašė šalies prezidentė. Ji ragino parlamentarus nesiblaškyti, o laikytis jau pasirinktos krypties finansų, energetikos ir kovos su korupcija politikoje.

REKLAMA

VRK vadovas prakalbo apie nelengvus rinkimus

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas, sveikindamas naująjį Seimą, linkėjo Lietuvos ir jos žmonių labui padaryti kuo daugiau darbu ir turėti kuo daugiau tvirtybės, vykdant savo įsipareigojimus ir ieškant sutarimo visais klausimais.

„Rinkimai buvo nelengvi. Pirmą kartą Konstitucinis Teismas nesutiko su VRK sprendimu, ir rezultatai buvo pakeisti“, - konstatavo Z. Vaigauskas, perskaitęs visų 139 išrinktų naujojo Seimo narių pavardes.

KT pirmininkas ragino ieškoti galios balanso tarp Seimo ir prezidentės

Prieš pradedamas naujųjų Seimo narių priesaikų priėmimą, Konstitucinio teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis tvirtino, kad kiekvienas Seimo narys į naująjį Seimą atsineša savo viziją, tačiau Seimo nariai privalo prisiminti, kad turi būti užtikrinamos kiekvieno Lietuvos piliečio teisės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjas akcentavo, kad Lietuva yra parlamentinė demokratija, todėl Konstitucija numato parlamentui labia dideles galias. Tačiau R. Urbaitis tvirtino: „Turite stengtis išsaugoti valdžių balansą – parlamentas, prezidentė, vyriausybė, teismai. Tai yra didelis ir kruopštus uždavinys, svarbiausias uždavinys."

Priesaikų davimo ceremonija truko virš trijų valandų. Po jos paskelbta 45 minučių pertrauka. Sugrįžę seimūnai turės išrinkti naujojo Seimo pirmininką. Pagal Seimo statusą, kandidatūras gali siūlyti ne mažiau penkiolikos Seimo narių grupė. Darbo partija į Seimo pirmininko postą siūlys Vydą Gedvilą.

REKLAMA

Statistika

Naujajame Seime yra 140 parlamentarų: tarp jų 105 vyrai ir 37 moterys. Vyriausia Seimo narė – Vida Marija Čigriejienė, jauniausias – darbietis Viktoras Fiodorovas, kuriam tėra 25 m.

Į Seimą iš viso pateko septynios partijos. Gausiausia – Lietuovs Socialdemokratų partija (LSDP) , kuri turi 37 vietas Seime, antroje vietoje - Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), kurie turės 33 atstovus Seime, trečioje vietoje – Darbo partija (DP) su 29 mandatais. “Tvarka ir teisingumas„ (TT) iškovojo 11 vietų, Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdis (LRLS) – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) – 8, o partija “Drąsos kelias“ (DK)  – 7 vietas. Be to, į Seimą pateko trys savarankiškai išsikėlę kandidatai bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų