REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkurencijos taryba teigia baigusi atlikti tyrimą dėl degalų kainų, nenustačiusi pažeidimų ir nematanti pagrindo kištis į kuro kainų reguliavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Neseniai pabaigėme vieną tyrimą, pažeidimo neradome. Degalai visada yra viena iš tų prioritetinių sričių, kur stebime, kas vyksta. Šiuo metu mes nematome pagrindo įsikišti“, – antradienį spaudos konferencijoje, skirtoje institucijos veiklos dvidešimtmečiui, sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

REKLAMA

Pasak jo, Konkurencijos taryba šioje situacijoje supranta savo ne kaip kainų reguliavimo paskirtį, nes degalų kainos kyla visame pasaulyje, bet kaip didesnės konkurencijos galimybių sudarymą, kas šiek tiek sumažintų kainų kilimą.

Š. Keserauskas priminė, kad Konkurencijos taryba yra pateikusi iniciatyvas dėl kuro rezervo saugojimo užsienyje, kuro kokybės standartų peržiūrėjimo, kurie galbūt yra per griežti ir apriboja pigesnių degalų patekimą į Lietuvos rinką. Pasak jo, degalų kaina galėtų mažėti, jei degalų pardavėjams būtų leista didesnę dalį kuro rezervų laikyti užsienyje ir taip susidarytų galimybės importuoti geresnėmis kainomis. Šiuo metu užsienyje Lietuvos verslininkai gali laikyti 30 proc. degalų atsargų, kai kitose Baltijos valstybėse šis procentas yra didesnis.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip kad mes situaciją stebime“, – patiko Konkurencijos tarybos pirmininkas.

Kol kas kuro rezervo saugojimo sutartį Lietuva turi tik su Latvija. Sutartis dėl kuro rezervo su užsienio šalimis turi priimti Seimas.

Lietuvoje degalų kainos nemažėja net ir pasaulyje krintant naftos kainai.

Šiuo metu populiariausio A–95 benzino kaina siekia per 5 litus.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, nepaisant pernai pagerėjusios Lietuvos ūkio būklės bei išaugusių namų ūkių vartojimo išlaidų, benzino realizacijos tendencijos 2011 m. vis dar prastėjo. Namų ūkių vartojimo išlaidoms 2011 m. išaugus 6 proc., benzino akcizo įplaukos į biudžetą tebebuvo 12,3 proc. mažesnės nei 2010 m.

VMI teigimu, išaugus vidaus vartojimui legaliai parduodamo benzino realizacija tebemažėjo, – palyginti su 2010 m., ji smuko 9,7 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų