REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį, rugsėjo 10-ąją, parlamentarai susirinko į Seimo rudens sesiją. Sugiedoję himną, politikai ėmėsi aptarinėti, ką dar spės nuveikti iki artėjančių seimo rinkimų

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 11:21 val.) Įžvelgia populizmą

Seimo narys Juozas Olekas klausė, ar biudžetų projektai negalėtų būti paruošti pirma laiko, kad dar šio Seimo kadencijos nariai spėtų priimti sprendimus? Finansų ministrė Ingrida Šimonytė į šį klausimą atsakė abstrakčiai: „Viskas priklausys nuo įvairių veiksnių, kurių prognozuoti nėra galimybės. Laukia iššūkiai, todėl skubėti priimti svarbius sprendimus būtų netikslinga.“

REKLAMA

Parlamentarė Irena Šiaulienė klausė, ar per šią rudens sesiją bus svarstomi klausimai dėl numatomų nusavintų pensijų grąžinimo? Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas replikavo, kad projektas jau yra parengtas: „Darbai vykdomi, todėl tikimės, kad vyriausybė apsispręs dėl kompensacijų grąžinimo klausimo.“

Seimo narys Petras Gražulis klausė, ar sudarydama darbotvarkę I. Degutienė nenorėjo pasitarti su frakcijų seniūnais? „Yra darbotvarkės klausimų, kuriuos vėl turės svarstyti naujai išrinktas Seimas. Gal buvo galima logiškiau viską sudėlioti?“, – klausė P. Gražulis. I. Degutienė atkirto, kad dėl darbotvarkės buvo tariamasi, todėl P. Gražulio išsakyti priekaištai – betiksliai. „Nebūkite populistais ir prieš rinkimus nekelkite bereikalingo šurmulio“, – Seimo narius auklėjo I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl pritarimo darbotvarkei balsavo 86 parlamentarai. Nors po pateikimo buvo daug  priekaištų, tačiau už numatytą darbotvarkę balsavo 62, prieš buvo vos 2 ir susilaikė 22 Seimo nariai.

(Papildyta 10:53 val.) Kelios kryptys

Ministrą pirmininką Andrių Kubilių pavaduojanti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pabrėžė, kad vyriausybė planuodama darbus daugiausia orientavosi į jau pradėtus darbus. Išskirtos trys prioritetinės kryptys.

„Be abejo, Seimas turėtų patvirtinti ateinančių metų biudžetus. Vyriausybė tikisi, kad net jeigu sprendimams pritrūks laiko, tačiau šis klausimas bent jau bus pradėtas rimtai svarstyti. O tai taps tvirtu pamatu naujai išrinktai Seimo kadencijai. Kitas svarbus klausimas – pensijų reforma. Būtina kalbėti ne apie kelerių metų perspektyvas ir sprendimus, o apie artimiausių 40–60 metų viziją. Turime aiškiai nustatyti, kaip gyvens mūsų vaikai“, – pabrėžė R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečioji prioritetinė kryptis,  anot R. Juknevičienės, energetika: „Pavasarį buvo priimta daug svarbių sprendimų, todėl šioje rudens sesijoje vyriausybė siūlo tik keletą pakeitimų, leisiančių efektyviau tęsti pradėtus darbus.“

Ministrė pridūrė, kad taip pat siūloma svarstyti šilumos ūkio pertvarkos projektą, kuris užtikrintų mažesnes šildymo kainas. „Taip pat reikėtų paminėti keletą įstatymo projektų, kurie sukurtų palankesnę terpę verslui. Teritorijų planavimo, akcinių bendrovių valdymo įstatymai“, – pabrėžė R. Juknevičienė.

REKLAMA

(Papildyta 10:35 val.) Seimo pirmininkė Irena Degutienė pabrėžė, kad nors ši sesija yra trumpa, tačiau dar laukia daug darbų, kuriuos reikėtų atlikti iki naujų rinkimų į Seimą. „Turėtume sekti mūsų olimpiečių sportininkų pavyzdžiu ir pasistengti suteikti visai tautai kiek įmanoma daugiau teigiamų emocijų. Turime garbingai pabaigti  trumpą rudens sesiją“, – tvirtino I. Degutienė.

Populistines nuotaikas papildė per rytinę sesiją perskaitytas prezidentės Dalios Grybauskaitės laiškas: „Šis Seimas sugebėjo atlaikyti sunkmečio bangą, bet ekonominė įtampa aplink Lietuvą vėl didėja. Todėl svarbu išlaikyti šaltus nervus ir nepridaryti klaidų. Tikiuosi, kad su šalies pinigais elgsitės atsakingai ir nepaliksite naujosios valdžios pažadų laukuose. Būtina visas jėgas ir išmintį skirti tam, kas svarbiausia Lietuvos žmogui.“

REKLAMA

Laukia darbai

Rudens sesijos Seimo darbotvarkę pristatanti I. Degutienė teigė, kad šiuo metu yra parengta virš 200 įvairių teisės aktų projektų. Tačiau  didelės darbų apimtis buvo įvertintos dviprasmiškai. „Turime numatyti ir atlikti tiek darbų, kad kitai Seimo kadencijai neliktų neatliktų darbų uodegų. Reikia pabaigti pavasario sesijos darbus. Tačiau nepradėti tų darbų, kurių negalėsime pabaigti“, – pasakojo I. Degutienė.

Seimo pirmininkė pasakojo, kad privaloma pateikti savivaldybių, Sodros ir sveikatos draudimo biudžetus, aiškiai nubrėžti pensijų reformos perspektyvas. „Neatidėliotinai reikia spręsti Lietuvos Respublikos referendumo įstatymo projektą, nes tai leis sutaupyti apie 2 mln. litų. Taip pat turime siekti stabilumo viešuosiuose finansuose bei sukurti palankesnę terpę verslo vystymuisi“, – pabrėžė I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip itin svarbūs paminėti su teisėtvarka, skaidrumu ir atsakomybe viešajame sektoriuje susiję įstatymų projektai. „Turime išspręsti ir įsisenėjusius klausimus – reglamentuojančius mūsų pačių Seimo narių darbą“, – apibendrino I. Degutienė.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pirmadienį, rugsėjo 10-ąją, parlamentarai rinksis į Seimo rudens sesiją.

Kadenciją baigiančius parlamentarus sesijos pradžios proga sveikins Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA

Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus pristatys Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius. Seimo Pirmininkė I. Degutienė įvardins prioritetinius rudens sesijos darbus.

Anot Seimo Pirmininkės, pagrindinis dėmesys sesijos programoje bus skiriamas jau pradėtų darbų užbaigimui, Vyriausybės bei šalies vadovės teikiamiems projektams, tarptautinių sutarčių ratifikavimui bei projektams, kuriais mūsų įstatymai derinami su Europos Sąjungos teisine baze.

Įregistruotame rudens sesijos darbų programos projekte – daugiau kaip 260 teisės aktų projektų. Vyriausybė į rudens sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti apie 80 pagrindinių teisės aktų projektų, Prezidentė – 11.

REKLAMA

Vienas svarbiausių sesijos darbų – 2013 metų valstybės ir savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų pateikimas.

Siekiant viešųjų finansų stabilumo siūloma patvirtinti Valstybinių pensijų reformos koncepciją.

Stiprinant Lietuvos energetinę nepriklausomybę į parlamento rudens sesijos darbų programą siūloma įtraukti projektus, kuriais būtų galima užtikrinti šilumos vartotojams pagrįstai mažesnes šilumos kainas, didinti konkurenciją šilumos gamybos sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į sesijos darbų programą siūloma įtraukti nacionalinį saugumą didinančius projektus, kuriais numatoma nustatyti ilgalaikės krašto apsaugos sistemos plėtros kryptis, naujus strateginius krašto apsaugos sistemos plėtros tikslus ir uždavinius.

Tarp prioritetinių sesijos klausimų – ir teisėkūros stiprinimas. Į darbų programą siūlomais įrašyti projektais numatoma keisti Lietuvos administracinio teismo teisėjų skyrimo ir pašalinimo iš pareigų procesą ir suteikti jam didesnės konstitucinės svarbos, tobulinti Seimo statuto nuostatas.

REKLAMA

Sesijos darbų programos projekte – daug klausimų, susijusių su švietimu, mokslu, kultūra, sveikatos apsauga, aplinkosauga, sportu.

Po pateikimo sesijos darbų programos projekto svarstymas vyks Seimo komitetuose ir frakcijose.

Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką, sesijos metu numatoma surengti 31 plenarinį posėdį.

Dėl artėjančių Seimo rinkimų ir rinkimų politinės kampanijos rudens sesijos metu po du plenarinius posėdžius planuojama rengti antradieniais ir vieną – trečiadieniais. Seimo posėdis taip pat vyks rugsėjo 20 d., ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų