REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos specialiųjų tarnybų tinklas yra apraizgęs visą pasaulį, tikina žymus britų žurnalistas Edwardas Lucasas.

Rusijos specialiųjų tarnybų tinklas yra apraizgęs visą pasaulį, tikina žymus britų žurnalistas Edwardas Lucasas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KGB – į valdžią

Griuvus Sovietų Sąjungai atrodė, kad šnipinėti nustota. Britų MI-6, amerikiečių CŽV ir kitos Vakarų specialiosios tarnybos dėmesį nukreipė į ginklų kontrabandininkus, teroristus, gangsterius ir kibernetinės erdvės nusikaltėlius. Netrukus paaiškėjo, kad naujasis nusikalstamumas ir senoji žvalgyba yra tarpusavyje susiję reiškiniai.

REKLAMA

Nors dėmesio centre atsidūrė naujos figūros, jų fone ir toliau veikė klastingi ir bejausmiai senosios sovietų žvalgybos atstovai.

Šie žmonės puikiai prisitaikė prie naujų sąlygų. Nemaža jų dalis ėjo atsakingas pareigas naujose valstybinėse struktūrose. Kiti pradėjo verslą. Komunistinių partijų ir organizacijų, KGB ir panašių tarnybų turtas, pinigai ir resursai buvo sėkmingai pasisavinti išmanių žmonių, turinčių ryšių.

REKLAMA
REKLAMA

Senasis elitas savo ryšius iškeitė į turtus, o vėliau atėjo ir į valdžią. Būtent šie žmonės dabar valdo Rusiją ir yra vadinami silovikais.

Žvalgų tinklas nedingo

Dar vienas svarbus ypatumas – rusų šnipų tinklas išliko visame pasaulyje. Pagrindinis ir galingiausias jų instrumentas – neišsiskyrimas iš kitų žmonių. Rusų šnipai Vakaruose gyvena tradicinį gyvenimą, dirba paprastose darbo vietose, todėl be didelių pastangų infiltruojasi ten, kur reikia. Tokių žmonių galima sutikti prie mokyklų, kuriose mokosi mūsų vaikai, kaimynų namuose, kolegų rate. Šie žmonės sugeba ne tik įsiskverbti į šiuos ratus, bet ir paveikti juose esančius žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žymiausia šios šnipų kartos atstovė – rusė Anna Čapman. Kai buvo suimta ir deportuota iš JAV, ši moteris tapo pasauline žvaigžde. Pagrindinis jos privalumas – paprastumas. A. Čapman buvo laikoma eiline jauna ir patrauklia ruse, kuri užsienyje susirado vyrą. 2008 metais Estijoje buvo suimtas dar vienas dabar jau žymus šnipas Hermanas Simmas. Jis užėmė aukštą postą Estijos nacionalinio saugumo struktūrose.

Grėsmė Vakarams

Rusai šnipinėjimą vertina labai rimtai. Jis yra vertinamas ir grėsmių iš užsienio, ir srities, kurioje Rusija yra galinga, kontekste. Vakaruose specialiųjų tarnybų atstovų privilegijos yra menkos, o Rusijoje dėl SSRS palikimo ši profesija yra apsupta ypatingos auros.

REKLAMA

SSRS laikais KGB atstovai gyveno specialiuose namuose, turėjo prieigą prie deficitinių prekių. Šiuolaikiniai šnipai taip pat nesiskundžia privilegijomis – galimybe pakilti virš įstatymų.

Tokios šnipės kaip A. Čapman pažadino ir skatina šiuolaikinio rusų mentaliteto neurozes.

Ji šnipinėjo Didžiojoje Britanijoje ir JAV – šalyse, kurias dabartinis Rusijos režimas laiko dviveidėmis priešėmis. Rusų elitas mėgsta Londono parduotuves, bankus, mokyklas, tačiau tuo pat metu nekenčia pačios Didžiosios Britanijos. JAV vis dar yra vertinamos priešiškai dėl tariamos pasaulinės hegemonijos.

REKLAMA

Iš dalies tokiam priešiškam nusiteikimui įtaką padarė nevisavertiškumo kompleksas. Vakarai, atmetus visas jų neigiamas puses, vis tiek sugeba suteikti gyvenimo kokybę, kurios Rusijoje nėra. Rusijos elitui nepatinka ir tai, kad Vakarai remia žiniasklaidos laisvę, demokratijos procesus.

Šiandien korumpuota Rusijos autokratija yra grėsmingesnė už komunistinį režimą, tikina E. Lucasas. Prie to prisideda rusų šnipai užsiimdami destrukcine veikla Vakaruose, gindami tironišką ir nusikalstamą savo šalies režimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų