REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas prekėmis, skirtomis naujagimiams, besiverčiantis tinklas atliko internetinę apklausą, kuri parodė, kad laukiant šeimos pagausėjimo būtiniausiam kūdikio kraiteliui tėvai išleidžia apie 3 000 litų. Ši suma neretam yra per didelė, todėl jaunos šeimos baidosi susilaukti neplanuotų vaikų. Nors visi tvirtina, kad vaikai gimsta iš meilės, dauguma tik vėliau supranta, kad vien jos užauginti vaikui nepakanka.

REKLAMA
REKLAMA

Keli tūkstančiai litų – susilaukus kūdikio

Atlikus internetinę apklausą paaiškėjo, kad tėvai, laukdami mažylio, išleidžia nuo vieno iki kelių tūkstančių litų. Su mažesne pinigų suma išsiverčia tik perkantys dėvėtus drabužėlius bei daiktus ar gaunantys dovanų iš artimųjų.

REKLAMA

Apklausos duomenimis, beveik trečdalis apklausos dalyvių išleido daugiau nei 3 000 litų. Ketvirtadalis apklaustųjų išsivertė su 1500–2000 litų suma ir tik 16 procentų žmonių vaiko krepšelį sugebėjo sukaupti išleidę 1000–1500 litų.

Kalbiname vieno vaikų parduotuvių prekybos tinklo, įsikūrusio Šiauliuose, vedėją Renatą Kučinskienę. Ji teigia, kad kokybiškas vežimėlis parduotuvėje kainuoja 1000–1300 litų.

„Dažnam labai svarbi ne tik kokybė, bet ir kaina. Tik grįžę iš užsienio, perka pačius brangiausius vežimėlius. Pastebėjome, kad dažnai vežimėliai iš Lietuvos keliauja į užsienį, nes juos įsigyti Lietuvoje yra žymiai pigau. Užsienyje gyvenantys lietuviai sau leidžia daugiau – jiems kaina nesvarbi“, – pasakoja R. Kučinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot vedėjos, dažnai šeima, besilaukianti naujagimio, ne viską perka iš karto, nes daugumai iš karto išleisti 2000–2500 litų yra per didelė suma.

„Jauni tėveliai labai seka akcijas, perka per išpardavimus būtiniausias prekes, o pirkdami pigesnį daiktą, visada atsižvelgia ir į kokybę. Mamytės su tėveliais pirmąjį kraitelį perka dar negimus kūdikiui, nes vienam tėveliui per sudėtinga viską supirkti, kai jau namuose yra mažylis“, – apie apsipirkimus laukiant kūdikio kalba R. Kučinskienė.

Šiais laikais labai brangu įsigyti visas reikiamas prekes kūdikio kraiteliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak prekybos tinklo vedėjos R. Kučinskienės, kai kurie tėveliai, o ypač daugiavaikės šeimos, neišgali nusipirkti net pačių reikalingiausių daiktų, todėl labai taupo nuo vyresnių vaikų atlikusius daiktus mažesniems.

Antras vaikas – pigiau

26-erių metų Giedrė Kasparavičienė, auginanti dvejų su puse metų ir pusantro mėnesio sūnus, sako, kad pasiruošimas laukiant pirmojo kūdikio, kainuoja daugiau nei antrojo.

„Pirmajam sūnui viską pirkau naują – tai man labai daug kainavo. Bendra pirmojo kraitelio suma siekė daugiau nei du tūkstančius litų. Antrajam daug ką pirkome dėvėtą. Tiesa, daug kas atliko nuo pirmojo vaiko.

REKLAMA

Pirmajam vežimėlis su priedais mums kainavo 1 500, o dabar, kai pirkome naudotą, sumokėjome 550 litų. Jei būtume pirkę tokį patį naują vežimėlį, jis mums būtų kainavęs 3 000 litų. Tokia suma mums pasirodė per didelė, todėl pasirinkome naudotą.

Susilaukę pirmojo sūnaus pirkome naują lovytę – ji su čiužinuku mums kainavo 200 litų, o antrajam kūdikiui pirkome naudotą lovytę ir naują čiužinį. Tai mums kainavo 100 litų“, – apie savo išlaidas auginant vaikus pasakoja G. Kasparavičienė.

Mamytėms, anot G. Kasparavičienės, turėti antrą vaiką žymiai lengviau, nes daug kas lieka nuo pirmojo.

REKLAMA

Minimalaus atlyginimo vaikui nepakanka

„Jei šeimos pajamos yra vidutiniškos, nėra labai sunku auginti vaikus. Tačiau tenka susidurti su šeimomis, kuriose tėveliai uždirba minimalų atlyginimą ir jiems labai sunku auginti kūdikį. Kai mama pati nemaitina vaikučio, susidaro dar daugiau papildomų išlaidų kūdikio maisteliui. Pirmąjį maitinau iki pusantrų metų, todėl maistas kūdikiui tą laiką nekainavo. Mūsų mažyliui sulaukus pusantrų metukų jau nebereikėjo ir sauskelnių, kurios taip pat sudaro nemažą išlaidų sumą. Manau, kad minimalaus atlyginimo vaikui nepakanka“, – kalba G. Kasparavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jauna mama rūbus vaikams perka internetu arba iš užsienio, nes parduotuvėse jai atrodo per brangu. Kai kurie tėveliai nors ir bando taupyti, tačiau neatsisako ir kai kurių vadinamųjų prabangos prekių. G. Kasparavičienė mano, kad šiuo metu mamytės labai vertina supynę-vibrokėdutę, kuri padeda mamoms auginant vaikus.

„Mes pirmajam kūdikiui pirkome naują supynę-vibrokėdutę už 170 litų, o antrajam tokia pati naudota kainavo 120 litų. Tačiau tai nėra būtinos prekės, nors ją turint vaiko auginimas labai palengvėja. Tai labai populiaru tarp jaunų mamyčių. Jaunos mamos gali ramiai ruošti valgyti, kai vaikas guli supamoje vibrokėdutėje, ir nereikia jo visą laiką nešioti ant rankų“, – apie mamos pagalbininkus auginat kūdikį pasakoja G. Kasparavičienė.

REKLAMA

Kam pirkti, jei yra galimybė pasiskolinti

33-ejų metų šiaulietė Lineta jau pasiruošė antrojo vaikučio gimimui. Dešimties metų sūnų auginanti moteris džiaugiasi, kad antrasis vaikas bus mergaitė. Šiaulietė sako, kad laukti liko nebeilgai – liepos mėnesi šeimą turėtų papildyti antras vaikas. Lineta jau susipirko pirmąjį kraitelį, kad juo nebereikėtų rūpintis sulaukus mažylės.

„Jau turiu nusipirkusi lovytę, čiužinį, patalynę, drabužėlius bei kitus reikiamus daiktus. Viską pirkome parduotuvėse – norime skirti vaikui viską, kas geriausia. Žinoma, kraitelio kaina priklauso nuo pačių tėvelių. Galima išleisti labai daug, galima ir mažiau. Mums lovytė kainavo 350 litų. Vežimėlio pirkti neprireiks, nes liko nuo pirmojo sūnaus. Tada pirkome naują ir išsaugojome. Vėliau planuojame pirkti sportinį vežimėlį. Tai leidžia šiek tiek sutaupyti“, – apie pirmąjį kraitelį kalba Lineta.

REKLAMA

Pasak Linetos, yra daug daiktų, kurie reikalingi tik pagimdžius vaiką ir yra naudojami labai trumpą laiką, todėl visko neverta pirktis. Moteris džiaugiasi, kad pažįsta nemažai neseniai pagimdžiusių mamų, kurios kai kuriais daiktais mielai pasidalins.

„Jei yra galimybė pasiskolinti, nebūtina ir pirkti. Pati sūnaus nenešiojamus drabužėlius atidaviau vaikų namams, todėl nematau nieko blogo, kad mamos dalijasi jau nebenaudojamais daiktais su kitais. Taip juk ir pinigai susitaupo“, – sako Lineta.

Pašnekovė pasakojo, kad bando taupyti rūbelius pirkdama užsienyje, nes Lietuvoje moteriai jie atrodo per brangūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikų rekomenduojamas kraitelis

Dažniausiai tėveliai ne viską perka iš karto, nes ne visko ir prireikia vienu metu, tačiau būtina žinoti, ko gali prireikti pirmomis gyvenimo dienomis. Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Moterų konsultacijų skyriaus vedėja Romualda Vaineikienė teigia, kad retai mamos kalba apie tai, kiek ir kas kainuoja.

„Mums, medikams, svarbiausia, kad kūdikis gimtų sveikas. Kur jį migdys ar guldys, priklauso nuo tėvelių. Žinoma, turint ribotas pajamas šeimoje, galima išsiversti be kai kurių daiktų. Pavyzdžiui, pagimdžius svarbiausia yra turėti įklotų, o įklotų liemenėlei, vienkartinių kelnaičių, pieno surinkėjo ar kremo speneliams nebūtina turėti. Naujagimiui parsivežti iš gimdymo namų reikalinga: kepurė, šliaužtinukai arba kombinezonas, megzti batukai arba kojinaitės, apvilkta antklodė arba miegmaišis-vokelis bei, žinoma, sauskelnės arba vystyklai. Tai pagrindiniai daiktai, kurie labai daug nekainuoja ir tuo visi pasirūpina iš anksto“, – kalba medikė R. Vaineikienė.

REKLAMA

Susilaukus vaikelio, anot R. Vaineikienės, namuose rekomenduojama turėti kūdikio maudymuisi, maitinimui ir higienai skirtų reikmenų. Kūdikio maudymui svarbu turėti vonelę, vandens termometrą, vaikišką muilą ir rankšluostį. Kūdikio maitinimui svarbiausia pasirūpinti buteliukais ir žindukais buteliukams. Seilinukų, anot R. Vaineikienės, iš karto ir nebūtina turėti, o pientraukį mamos naudoja tik pagal poreikį. Kūdikio priežiūrai yra būtini higieniniai pagaliukai nosytei, ausytėms ir bambutei valyti bei kremas iššutimų profilaktikai. Čiulptukai, R. Vaineikienės teigimu, nėra reikalingi, jei maitinama krūtimi.

REKLAMA

„Namuose, visiems tėveliams suprantama, reikalinga medinė lovelė su čiužiniu, patalynė, o jei kūdikis gimė ne žiemą, reikalingas ir vežimėlis. Be ryškių spalvų barškučių, žaisliukų, pakabinamų virš lovytės, muzikinės karuselės pirmosiomis gyvenimo dienomis galima apsieiti. Jei šeima neplanuoja keliauti su kūdikiu, nereikalinga ir automobilinė kėdutė.

Beveik pusė gimdyvių – nesusituokusios

Pasak gydytojos R. Vaineikienės, būsimos mamos pirmąjį kraitelį ruošiasi anksčiau, nei gimsta vaikas. „Kai kurios labai žingeidžios – anksti nori sužinoti kūdikių lytį, kad galėtų nusipirkti norimos spalvos drabužėlius ar vežimėlį, tačiau dažniausiai visi būtini daiktai perkami išėjus dekretinių atostogų. Tada perkama lovytė, vežimėlis ir drabužėliai. Nė viena moteris, kuri lankosi pas mus, niekuo nesiskundžia. Jos labai išdidžios – jos gyvena laukimu. Šiais laikais labai daug mamų augina kūdikius be tėvo, tačiau pasiryžusios gimdyti, sugeba juos išlaikyti“, – kalba medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Pažiūrėjus 55 nėščiųjų korteles paaiškėjo, kad 22 yra neištekėjusios. Nėštumo metu šeimų nesukūrusios mamos sudaro apie 40 procentų visų gimdyvių.

„Savaime suprantama, kad geresni yra naujesni daiktai, tačiau ne visos mamos išgali viską susipirkti. Neturint galimybių, svarbiausia turėti, kur vaiką paguldyti, kad viskas būtų švaru“, – sakė medikė.

Lina ABROMAVIČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų