REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konkrečios nuostatos, kaip bus pertvarkomas Lietuvos šilumos ūkis, kol kas skendi migloje. Pirmadienį energetikos ministras Arvydas Sekmokas žurnalistams aiškino, kad įstatymo pataisos bus rengiamos atsižvelgiant į informaciją,  kuri bus gauta iš savivaldybių. Joms dabar išdalyti tam tikri klausimynai, o atsakymai esą leis matyti „situaciją kiekvienoje savivaldybėje, ne tik didžiosiose savivaldybėse, kur yra akivaizdžios problemos“.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas konkretizuoti galimas alternatyvas, A. Sekmokas aiškino:

„Mes manome, kad būtų tikslinga turėti bendrą Lietuvos šilumos tinklų įmonę, kur būtų sukoncentruoti visi šilumos tinklai. Įmonė turėtų didesnį pajėgumą ir galimybę efektyviausiai investuoti – ten, kur šilumos tinklai yra blogiausios būklės, o mažose savivaldybėse ir gamyba galėtų būti prie tinklų, jeigu jas atskirti netikslinga, o didžiuosiuose miestuose būtų konkurencija“, – sakė jis. Ministras taip pat pabrėžė, kad tai nebūtinai turėtų būti valstybės įmonė. Taip pat būtų atsižvelgiama ir į savivaldos interesus.

REKLAMA

A. Sekmoko teigimu, šildymo kaina mažėtų dėl to, kad atsirastų konkurencija. Tačiau jo teigimu, kol kas sunku būtų prognozuoti, kiek  būtent ji sumažėtų.

„Kapitalo grąža šilumos ūkyje „Vilniaus energijoje“ yra apie 50 proc., ir mes turėtume suvienodinti sąlygas, nes, matyt, ne visose savivaldybėse ir ne visos energetinės įmonės turi tokią kapitalo grąžą. Ir  reiktų atsižvelgti į šilumos vartotojų interesus“, – aiškino energetikos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ministras negalėjo pasakyti, kiek Lietuvos miestų paliestų pertvarka. Esą akivaizdu, kad tai bus naudinga didiesiems miestams, tačiau būtų sunku pasakyti, kokį kiekį šilumos gaminančių įmonių permainos nepaliestų.

A. Sekloko teigimu, rudenį priimtas ir daug kam kliūvantis šilumos ūkio įstatymas buvo tik pirmasis žingsnis siekiant atskirti šilumos gamybą nuo perdavimo.

„Reikėjo daugiabučių namų šilumos  sistemą perduoti namams, tai natūrali vartotojų nuosavybė. Dabar mes turime išgryninti antrą žingsnį – atskirti gamybą nuo perdavimo. Turėtume tris šilumos ūkio dalis – gamybą, pačius šilumos tinklus, ir tai, kas priklausytų vartotojui, daugiabučiams pastatams“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras: principinių nuostatų niekas neginčijo

Premjeras Andrius Kubilius žurnalistams patvirtino, kad Vyriausybė pirmadienį pasitarime iš esmės apsisprendė dėl šilumos ūkio pertvarkos gairių, kurių esmė - didesniuose miestuose atskirti šilumos gamybą nuo tiekimo.

Tikimasi, kad tai ne tik atpigins šilumą vartotojams, bet bus artėjama prie trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo.

„Aptarėme gaires. Tų gairių principinių nuostatų iš esmės niekas neginčijo. <...> Siūloma įgyvendinti III-ąjį energetikos paketą“, – po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras.

Šį klausimą Vyriausybė jau svarstė praėjusią savaitę, tačiau tuomet sprendimą buvo nutarta atidėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų