• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau vyksta abiturientų brandos egzaminų sesija. Apie jos peripetijas „Balsas.lt savaitė“ kalbėjosi su Nacionalinio egzaminų centro (NEC) vadovu Sauliumi Zybartu.

REKLAMA
REKLAMA

Traukia užsienio kalbos

– Kokie egzaminai šiemet populiariausi ir kokius moksleiviai rinkosi rečiau?

– Šiemet brandos egzaminus laikys 44 852 kandidatai, tai yra 4 757 mažiau nei pernai. Vidutiniškai vienas  kandidatas rinkosi 3,17 egzamino. Populiariausi valstybiniai brandos egzaminai, be privalomojo lietuvių kalbos egzamino, yra užsienio kalbų, ypač anglų. Ši egzaminą pasirinko daugiau nei 19 tūkstančių kandidatų

REKLAMA

Taip pat populiarus istorijos egzaminas, jį rinkosi daugiau nei 18,5 tūkstančio moksleivių. Matematikos egzaminą laikys apie 18 tūkstančių moksleivių.

Kalbant apie mokyklinius brandos egzaminus, būtina paminėti, kad smarkiai populiarėja mokyklinis technologijų egzaminas. Tai vienintelis brandos egzaminas, vykdomas ugdymo proceso metu, o jo vykdymas trunka nuo kovo 8 iki gegužės 29 dienos.

Šis egzaminas pradėtas vykdyti prieš porą metų, bet šiemet yra 9 700 kandidatų, norinčių jį laikyti. Šis skaičius dviem tūkstančiais lenkia praėjusių metų statistiką. Pastebime ir didesnį chemijos valstybinio brandos egzamino populiarumą.

REKLAMA
REKLAMA

– Ar kuo nors skiriasi šių metų brandos egzaminų tvarka?

– Apie visus egzaminų sistemos pokyčius privalu informuoti prieš dvejus metus, tad šiemet esminių pokyčių nėra. Egzaminų sistema nusistovėjusi ir prognozuojama. Daroma viskas, kad abiturientai jaustųsi saugūs. Kasmet sausį skelbiame bandomąsias užduotis, kad abiturientai galėtų įvertinti savo žinias, be to, yra paskelbtos preliminarios išlaikymo ribos, jos jau keletą metų nekinta.

Tiesa, keletas pokyčių yra. Geografijos egzaminas keičia statusą ir iš mokyklinio tampa valstybiniu, tad keičiasi jo administravimas ir užduoties struktūra. Šiek tiek keitėsi ir matematikos egzamino programa, bet šie pokyčiai buvo būtini, kad būtų įvestas atsakymų lapas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tvarka gana griežta

– Į kokius praktinius egzaminų laikymo aspektus moksleiviai turėtų atkreipti dėmesį?

– Ateidami į egzaminą kandidatai neturėtų pamiršti atsinešti asmens dokumentą (pasą, tapatybės kortelę, vairuotojo pažymėjimą), pagal egzaminų organizavimo tvarką jis yra privalomas. Į patalpą reikėtų ateiti ne vėliau kaip likus 15 minučių iki egzamino pradžios.

Svarbu atkreipti dėmesį, kokių daiktų leidžiama turėti egzamino metu. Pavyzdžiui, Egzamino vykdymo tvarka aiškiai nurodo, kokį skaičiuotuvą galima turėti per matematikos egzaminą, rašiklis turi būti mėlynos spalvos, o egzamino atsakymų lapo negalima pildyti pieštuku ir panašiai.

REKLAMA

Nerekomenduojama į egzamino patalpą neštis mobiliojo telefono, net jei jis yra išjungtas. Yra buvę atvejų, kai suveikia žadintuvo funkcija ir kandidatui egzaminas būna baigtas.

Po egzamino galima išsinešti užduoties sąsiuvinį, kuris yra ir juodraštis, kad moksleivis galėtų su draugais ir mokytojais pasitarti, įvertinti savo rezultatus, kad nekiltų nepagrįstų lūkesčių.

– Ką turėtų žinoti moksleiviai, kurių egzaminų rezultatai nenudžiugins ir jie norės teikti apeliaciją?

– Kasmet pateikiama apie 1,5 tūkstančio brandos egzaminų darbų apeliacijų. Jei kandidatas mano, kad buvo įvertintas neteisingai, per tris darbo dienas savo mokyklos direktoriui (ne NEC) privalo pateikti apeliacijos prašymą.

REKLAMA

Apeliacija elektroniniu būdu bus užregistruojama egzaminų centre ir darbą dar kartą nagrinės apeliacinė komisija.

Nusirašinėti neverta

– Ar pasitaiko atvejų, kad moksleiviai per brandos egzaminus bando nusirašinėti?

– Jei darbų vertinimo metu pastebima tokių požymių, egzamino vertinimo komisijos pirmininkas priima sprendimą tokių darbų nevertinti. Egzaminų rengimo ir vykdymo srityje dirbu ne vienus metus ir pamenu, kad buvo dėl nusirašinėjimo anuliuotų darbų, tačiau tai seni atvejai.

Brandos egzaminai tampa ir pilietiškumo egzaminais. Paprastai pranešama apie įtarimus dėl galbūt nesąžiningo elgesio. Tokius atvejus kruopščiai tikriname.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Prieš kurį laiką buvo kilęs skandalas dėl prekybos brandos egzaminų užduotimis internete. Kokia padėtis yra šiandien, kalbant apie užduočių saugumą?

– Nuo šių įvykių prabėgo beveik dešimtmetis. Brandos egzaminų rengimo ir administravimo sistema per tą laiką gerokai pasikeitė. Egzaminai turi valstybės tarnybos paslapties statusą, tad visi prie jų rengimo prisidedantys asmenys supažindinami su atsakomybe ir pasekmėmis, jei paviešintų užduotis.

Bendradarbiaujame ir su Policijos departamentu, tad bet koks bandymas sukčiauti iš karto būtų atskleistas. Džiugu, kad tokių atvejų pastaruoju metu nebuvo, vadinasi, žmonės suvokia tokio elgesio pasekmes. Už šios valstybės paslapties paviešinimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tik faktai:

Šiemet brandos egzaminus laikys 44 852 kandidatai.

Vidutiniškai vienas kandidatas pasirinko laikyti 3,17 (2011 metais – 3,24) egzamino.

Šiemet neišlaikiusiems valstybinio ar mokyklinio lietuvių kalbos brandos egzamino bus galima jį laikyti pakartotinės sesijos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų