REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Šiandien Lietuvos statistikos departamentas paskelbė balandžio mėnesio Vartotojų kainų indeksą (VKI). Buvo prognozuojama, kad Lietuvoje infliacija toliau mažės nuo 3,6 proc. kovo mėn. iki 3,1 proc. Tokį patį lygį rodė ir „Reuters“ agentūros apklaustų ekonomistų prognozių vidurkis. Lietuvos statistikos departamentas patvirtino prognozes pranešdamas, jog balandžio mėnesio metinė infliacija sudarė 3,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir buvo tikėtasi, balandžio mėnesį didžiausią poveikį infliacijai turėjo dėl sezoninio veiksnio išaugusios naujų pavasario drabužių ir avalynės kolekcijų kainos, brangę maisto produktai bei kilusios degalų kainos. Tačiau per ateinančius kelis mėnesius VKI infliacijos mažėjimo tendencijos turėtų sustiprėti, tai lemtų jau teigiamas sezoninio veiksnio – vasaros išpardavimų – poveikis. „Danske“ bankas prognozuoja, kad infliacijos augimas šiemet lėtės, lyginant su 2011 m. Tai lems palankesnės nei praėjusiais metais maisto žaliavų kainų tendencijos ir sulėtėję vidaus paklausos augimo tempai.

REKLAMA

Panašių tendencijų tikimasi ir Latvijoje bei Estijoje. Vartotojų kainų indeksas Latvijoje turėtų mažėti nuo 3,3 iki 2,6 proc., Estijoje nuo 4,4 proc. iki 4,0 proc. Kol kas nekeičiamos ir vidutinės metinės infliacijos prognozės – 2012 m. infliacija Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje turėtų sudaryti atitinkamai 3,2 proc., 2,8 proc. ir 3,1 proc.

Papildoma rizika prognozėms kyla dėl pasaulinių naftos tendencijų. „Danske“ banko analitikai prognozuoja, kad palankios globalios tendencijos palaikys naftos kainas aukštame lygyje. Be to, Lietuva greičiausiai patirs dar vieną šildymo kainų šoką. „Lietuvos dujos“, vienintelis dujų tiekėjas, jau paskelbė planus kelti dujų kainą, o tai ir vėl gali paspartinti vartotojų kainų indekso pasikeitimus metų pabaigoje.

Violeta Klyvienė, „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų