REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planuojant kelionę į užsienį vienas papildomų rūpesčių, kurį paprastai žmonės prisimena paskutinę minutę – pinigų valiuta. Savoje šalyje kasdien naudodamiesi bankų kortelėmis, žmonės piniginėje vis rečiau turi grynųjų. Kyla klausimas – kokiu būdu geriausia atsiskaitinėti užsienio šalyse? Tam tikrus dalykus sužinoti būtina, kad išvykus į kelionę nereikėtų sukti galvos dėl atsiskaitymų.

REKLAMA
REKLAMA

Kokią kortelę atsiskaitymams užsienyje rinktis – debeto ar kredito?

Debeto kortelė paprastai duodama be kredito limito, tad žmogus neturi galimybės išleisti daugiau pinigų nei yra sąskaitoje. Kredito kortelė suteikia galimybę atsiskaityti už prekes ar paslaugas išsimokėtinai. Pastarasis būdas gali praversti, aplinkybėms susiklosčius ne taip, kaip buvo planuota iš pradžių.

REKLAMA

Atsiskaitymams už prekes ar paslaugas, o taip pat imant grynuosius pinigus iš bankomatų,  geriausia naudoti debeto kortelę, nes šios kortelės mokesčiai paprastai būna mažesni. Kreditine kortele galima atsiskaityti prekybos vietose, interneto parduotuvių svetainėse, rezervuoti vietas viešbučiuose, lėktuvo bilietus, išsinuomoti automobilį ar sumokėti kelių mokesčius. Be to, ši kortelė dažnu atveju garantuoja nemokamą sveikatos draudimą savininkui bei jo šeimos nariams.

REKLAMA
REKLAMA

Be kortelės tipo pasirinkimo, taip pat prieš išvykstant svarbu įsitikinti, kad kelionės metu nesibaigtų kortelių galiojimo datos.

Ar kelionės metu reikia turėti grynųjų?

Kortelės populiarios visame pasaulyje, tačiau yra daugybė prekybos ir paslaugų vietų, kuriuose kortelių nepriima. Pavyzdžiui, atsiskaityti kortelėmis sudėtinga kempinguose, taksi, nakvynės namuose. Tad patartina turėti nors minimalų kiekį vietinės valiutos.

Grynaisiais reikia pasirūpinti iš anksto. Žinoma, nereikėtų persistengti keičiant dideles sumas. Jeigu liks daug nepanaudotos ir nedažnai naudojamos valiutos, pavyzdžiui, Azijos šalių, keisdami ją vėl į litus, patirsite nuostolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug grynųjų pinigų nepatartina ir dėl to, kad ne tik sunku tiksliai paskaičiuoti, kiek jų kelionės metu reikės, bet ir nėra saugu su savimi juos nešiotis. Bene pagrindinis bankų kortelių privalumas – net ir esant užsienio šalyje jas galima užblokuoti ir taip apsaugoti asmenines lėšas.

Kaip nesuklysti atsiskaitant ar gryninant pinigus?

Svarbu, jog atsiskaitant kortelėmis taikomi palankiausi valiutų konvertavimo kursai, be to, nereikia mokėti jokio papildomo mokesčio. Taip taupomos lėšos ir laikas, kurį tektų sugaišti, gryninant pinigus.

REKLAMA

Jeigu vis dėlto prireikė grynųjų, juos galima pasiimti iš mokėjimo kortelės užsienio šalies bankų bankomatuose. Pinigai iš karto išgryninami tos šalies valiuta, tačiau reikėtų nepamiršti, kad reikės sumokėti aptarnavimo ir operacijų mokesčius – apie 2,5 proc. nuo sumos. Užsienyje verta gryninti pinigus rečiau, tačiau didesnėmis sumomis.

Kaip užtikrinti pinigų saugumą?

Vykstant į užsienį vienu žingsniu reikėtų pagalvoti į priekį ir pasirūpinti papildomu pinigų saugumu. Patartina į kelionę pasiimti dvi skirtingas korteles ir turimas lėšas išskirstyti. Iškilus nesklandumams su viena kortele, visada bus galima pasinaudoti antrąja. Išeinant į miestą reikėtų neštis tik vieną kortelę arba abiejų nelaikyti vienoje vietoje. Kaip nereikėtų kartu laikyti ir grynųjų pinigų.

REKLAMA

Atsiskaitant už prekes ar paslaugas kortele, negalima leisti aptarnaujančiam personalui atokiau nusinešti kortelės sąskaitos nuskaitymui. Pinigai turi būti nuskaičiuojami tik žmogaus akivaizdoje, naudojantis mobiliuoju kortelių skaitytuvu.

Prieš išvykstant svarbu sužinoti, kaip iš užsienio šalies galima susisiekti su banku kortelės praradimo atveju. Vertėtų užsirašyti ne trumpąjį, kuris dažniausiai užsienio šalyse neveikia, o ilgąjį banko telefono numerį.

Pasitaiko atvejų, jog kortelės tam tikrose užsienio šalyse blokuojamos, jei prieš išvykdamas žmogus banko neinformavo apie planus atsiskaityti tam tikrose šalyse. Reikėtų pasidomėti, kurias šalis bankas yra priskyręs rizikingų šalių kategorijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kokiu bankomatu naudojatės pinigų gryninimui. Patartina rinktis žinomų bankų bankomatus, kurie įrengti saugiose ir apšviestose vietose. Visuomet apžiūrėkite bankomato skaitytuvą, kad įsitikintumėte, ar nėra įtartinų įrenginių.

Norbertas Žioba, „Danske“ banko Verslo plėtros tarnybos direktorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų