REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne paslaptis, kad darbo santykiuose egzistuoja įvairios diskriminacijos formos, tačiau atlikus tyrimą paaiškėjo, kad pastaruoju metu augant antsvorio kamuojamų žmonių skaičiui didėja ir netolerancija šiam reiškiniui, rašo „Time“.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautiniame žurnale apie nutukimą tyrėjai atskleidė eksperimento rezultatus. Atliekant tyrimą dalyviams buvo pateikiami kandidatų gyvenimo aprašymai su nedidelėmis nuotraukomis, kurios buvo padarytos prieš ir po svorio sumažinimo operacijų. Apklausus tyrimo dalyvius paaiškėjo, kad nutukusios moterys turėjo daug mažiau galimybių gauti siūlomą darbą. Be to, vertintojai joms skyrė mažesnius atlyginimus ir abejojo galimybėmis užimti vadovo postą.

REKLAMA

Taip pat paaiškėjo, kad neigiamiausiai antsvorio turinčius kandidatus vertino tie žmonės, kurie galėjo pasigirti gera fizine forma. Tyrimo dalyviai, kurie savo fizinę formą ir išvaizdą vertindavo aukštesniu balu buvo linkę labiau kreipti dėmesį į potencialių darbuotojų išvaizdos savybes. Tyrėjai mano, kad toks vertinimas atsiranda, nes geriau atrodantys žmonės jaučiasi patogiau lygindami save su nutukusiais asmenimis ir juos diskriminuodami. Vis dėlto šią išvadą reikės pagrįsti tolimesniais eksperimentais.

REKLAMA
REKLAMA

Diskriminacija dėl antsvorio neretai patenka į žiniasklaidos akiratį. Neseniai nuskambėjo skandalas Teksaso ligoninėje. Pastaroji pareiškė priimsianti į darbą tik tuos asmenis, kurių kūno svorio indeksas bus mažesnis nei 35. Ligoninės atstovų teigimu, toks reikalavimas buvo priimtas, nes darbuotojai reprezentuoja specifinę įstaigą, kuri turi rodyti pavyzdį gyventojams sveikatos apsaugos srityje.

JAV yra draudžiama įvairiausių formų diskriminacija, tačiau nutukimas ir antsvoris vis dar nepatenka į įstatymų leidėjų akiratį. Vienintelė Mičigano valstija nutarė teisės aktu uždrausti diskriminaciją dėl svorio problemų. Likusioje JAV dalyje darbdaviai gali nepriimti asmens į laisvą darbo vietą, jeigu sugeba įrodyti, kad antsvoris kliudys tinkamai atlikti pareigas.

2007 metais Mičigano universitete buvo atliktas tyrimas, kuriuo nustatyta, esą moterys jaučia kur kas didesnę diskriminaciją dėl svorio problemų nei vyrai. Paaiškėjo, kad moterys diskriminaciją dėl svorio darbe jaučia 16 kartų dažniau nei vyrai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų