• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, balandžio 19 d., Lietuvos studentų sąjungos (LSS) ir Vilniaus universiteto Studentų atstovybės (VU SA) prezidentai Dainius Dikšaitis ir Arminas Varanauskas kreipėsi į Seimo narius. Studentų atstovai ragina šiuo metu Seime svarstomų Mokslo ir studijų įstatymo pataisų projektą priimti artimiausio posėdžio metu. Seimo nariams ir Respublikos Prezidentei adresuotame viešame laiške nuogąstaujama, kad pataisų svarstymą bandoma klampinti teikiant alternatyvią Įstatymo versiją, kuri rengta nedalyvaujant akademinei bendruomenei.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį įtarimą studentų atstovams sukėlė balandžio 17 d. Seimo posėdžio metu opozicijoje veikiančių socialdemokratų pademonstruotas noras, užuot operatyviai svarsčius pateiktas pataisas, balsavimą nukelti ir svarstyti laikinąjį Mokslo ir studijų įstatymą. Jį socialdemokratai Seimui teikė dar šių metų sausį. „Į Seimo narius kreipėmės siekdami užtikrinti aukštojo mokslo pertvarkos tęstinumą ir palaikyti svarbiausio aukštajame moksle įstatymo pataisas, kurios kartu su akademinės bendruomenės nariais buvo rengtos daugiau nei mėnesį. Tikimės, Seimo nariai nustos peštis ir studentams bei visai akademinei bendruomenei svarbias pataisas priims artimiausiu metu“, – komentuoja Studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

REKLAMA

Ir D. Dikšaitis, ir A. Varanauskas dalyvavo specialios Seimo darbo grupės, rengusios Mokslo ir studijų įstatymo pataisas, veikloje. Šioms pataisoms vėliau pritarė ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas. „Tai neabejotinai geriausias Mokslo ir studijų įstatymo pataisų projektas iš galimų, nes jį rengiant aukštųjų mokyklų administracijų ir studentų atstovai esmines nuostatas aptarė drauge bei sutarė dėl įmanomai geriausių sprendimų“, – sako A. Varanauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas didžiausių studentų atstovų pasiekimų padedant tobulinti dabar galiojantį Mokslo ir studijų įstatymą – platesnis atstovavimas studentams aukštųjų mokyklų tarybose. Jei Seimas pateiktoms įstatymo pataisoms pritars, vietoje vieno studentų deleguoto atstovo taryboje dirbs du. Antrasis studentų deleguotas tarybos narys būtų ne iš aukštosios mokyklos. Tikima, kad tai užtikrintų kokybiškesnį atstovavimą studentams ir skaidresnį aukštųjų mokyklų valdymą.

Poreikį Seimui pateiktas pataisas tvirtinti kuo skubiau viešame laiške studentų atstovai grindžia ir nenumaldomai artėjančiais naujaisiais studijų metais. Baiminamasi, kad sprendimo atidėliojimas gali sutrukdyti sklandų šių metų pirmakursių priėmimą į aukštąsias mokyklas.

Primename, kad būtinybė skubiai koreguoti Mokslo ir studijų įstatymą kilo praeitų metų gruodį Konstituciniam Teismui paskelbus, jog dalis šio įstatymo straipsnių neatitinka pagrindinio šalies įstatymo – Konstitucijos. Dėl to pirmoji dalis įstatymo pataisų, kurių plačiau diskutuoti akademinėje bendruomenėje neprireikė, priimtos itin skubiai – dar šių metų pradžioje neeilinės Seimo sesijos metu. Antroji dalis pataisų – aukštųjų mokyklų valdymo, studentų nevalstybinėse aukštosiose mokyklose finansavimo klausimais – po diskusijų specialioje Seimo Valdybos sudarytoje darbo grupėje šiuo metu svarstoma Seimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų