• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio moterų pataisos namuose dirbantys pareigūnai atidžiai seka Lietuvos pataisos namų profesinės sąjungos pradėtą kovą dėl šių įstaigų darbuotojų uniformų atnaujinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Naujų darbuotojų neturi kuo aprengti

„Mūsų uniformos irgi senos,  nudėvėtos, kaip ir daugelio kitų laisvės atėmimo įstaigų pareigūnų“, – sakė Moterų pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Ovidijus Burkauskas.

REKLAMA

Jis negalėjo tiksliai pasakyti, kelių metų senumo uniformomis vilki darbuotojai, bet patikino, kad jiems dažnai tenka raudonuoti prieš nuteistąsias dėl savo nutriušusių tarnybinių drabužių.

Iš 130 įkalinimo įstaigos darbuotojų uniformas turėtų vilkėti 80, bet dėvi mažiau.

Pasak O. Burkausko,  naujai priimtų darbuotojų tiesiog  nėra kuo aprengti. Jiems darbe tenka dėvėti savo drabužius.

Nors prižiūrėtojas stengiamasi aprūpinti uniformomis, būna, kad ir jos eina į darbą vilkėdamos savais drabužiais. Todėl kartais jas sunku atskirti  nuo nuteistųjų. Pastarosios neretai puikuojasi kur kas geresnės kokybės ir gražesniais apdarais nei kalėjimo darbuotojos.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, Panevėžio moterų pataisos namų darbuotojai neskuba pritarti Pataisos namų profesinės sąjungos ketinimams kreiptis į teismą, kad šis įpareigotų įstaigų direktorius nupirkti darbuotojams naujas uniformas.

O. Burkausko teigimu, uniformoms pirkti ir atnaujinti trūksta lėšų. Moterų pataisos namai jas gali pirkti iš tų pačių lėšų, kurios skiriamos vadinamajam minkštam  inventoriui – nuteistųjų patalynei: paklodėms, pagalvėms, antklodėms ir kt.

„Turime rinktis tarp paklodės nuteistajai ir marškinėlių prižiūrėtojui. Dažniausiai pirmiausia aprūpinamos nuteistosios, o jei lieka pinigų, atnaujinamos uniformos“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Statutinių darbuotojų uniformos atnaujinamos dalimis: vieną kartą marškinėliai, kitą kartą – kelnės, vėliau – striukės ir t.t. Kol atnaujinama vienas uniformos elementas, smarkiai nusidėvi kiti. Todėl tokia uniforma vilkintis pareigūnas vis tiek atrodo prastai.

Moterų pataisos namų darbuotojai teigia, kad uniformos taip greitai nenusidėvėtų, jeigu būtų pasiūtos iš geresnės kokybės medžiagos.

Teisingumo ministerija pareiškė, kad pataisos namų darbuotojams ketinama uniformas pirkti centralizuotai, šiuo metu aptariami jų pavyzdžiai.

REKLAMA

Pataisos namų profesinės sąjungos vadovas Tadas Cijūnaitis, matęs būsimos uniformos pavyzdį, kritikuoja ministeriją, kad pasirinktos medžiagos yra prastos kokybės, modeliai nepatogūs.

Beje, kai kurie Panevėžio moterų pataisos namų statutiniai pareigūnai visiškai nesuka sau galvos dėl uniformų.

Direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė sako neįsivaizduojanti savęs, vilkinčios uniformą. Bendraudama su nuteistosiomis ji geriau jaučiasi vilkėdama paprastus drabužius. Pavaduotoja mano, kad nuteistosioms taip pat geriau, kad ji nedėvi uniformos.

„Šiuo atveju nesukuriamas nereikalingas psichologinis barjeras tarp mūsų“, – mano ji.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų