REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo Japonijos cunamio iki karališkųjų vestuvių – „Ekonomika.lt“ suskaičiavo pagrindinių metų įvykių padarytą žalą ir naudą.

REKLAMA
REKLAMA

Be mums artimų euro zonos problemų, bene visiems metams okupavusių kiekvieno laikraščio puslapius, šiemet pasaulį drebino išskirtiniai įvykiai. Per kai kuriuos jų žuvo tūkstančiai žmonių ar pridaryta milijardinės žalos, kiti kėlė džiaugsmą milijonams.

Arabų pavasario sukilimai (2011)

Dar praėjusių metų pabaigoje Šiaurės Afrikos šalyse kilę neramumai išplito po visą regioną. Protestų padaryta žala siekia daugiau nei 55 mlrd. JAV dolerių. Tarptautinio valiutos fondo skaičiavimais, kruviniausius sukilimus patyrusios šalys – Libija, Sirija, mažiau nukentėjęs Egiptas, Tunisas, Bahreinas ir Jemenas – neteko apie 20,6 mlrd. dolerių BVP, šalių viešieji finansai susitraukė apie 35 mlrd. dolerių. Labiausiai nuo sukilimų nukentėjusi Libija neteko net 28 proc. BVP.

REKLAMA

Arabų pavasaris (nuotr. SCANPIX)Arabų pavasaris (nuotr. SCANPIX)

Dažnai į riaušes ar net pilietinį karą peraugę sukilimai pridarė ne tik finansinės žalos, bet ir žuvo tūkstančiai žmonių. Skaičiuojama, kad per Libijos karą galėjo žūti iki 30 tūkst. žmonių, per riaušes Egipte oficialiai žuvo 846 žmonės, dar 6,5 tūkst. sužeista. Iš viso per Arabų pavasario sukilimus žuvo apie 37 tūkst. žmonių.

Žemės drebėjimas ir cunamis Japonijoje (kovo 11 d.)

Katastrofa Japonijai tapęs 9 balų stirpumo Tohoku žemės drebėjimas ir cunamis, Pasaulio banko duomenimis, šaliai pridarė žalos už maždaug 235 mlrd. dolerių – tai brangiausia katastrofa, užfiksuota istorijoje. Skaičiuojama, kad gamtos stichija nusinešė apie 16 tūkst. gyvybių, 6 tūkst. žmonių sužeista, sugriauta apie 125 tūkst. pastatų.

REKLAMA
REKLAMA

Budistų vienuolis prie griuvėsių meldžiasi už žuvusius per žemės drebėjimą ir cunamį (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Budistų vienuolis prie griuvėsių meldžiasi už žuvusius per žemės drebėjimą ir cunamį (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Žemės drebėjimas pripažintas didžiausiu Japonijos istorijoje ir vienu iš 5 didžiausių nuo 1900 metų, kai buvo pradėta kaupti statistika. Jo sukeltos cunamio bangos vietomis siekė net 40 metrų ir užliejo net 10 km sausumos plotus.

Cunamio banga iš rikiuotės išvarė du Fukušimos atominės elektrinės reaktorius, kuriuose užfiksuotas radiacijos nuotėkis ir dėl katastrofos sustabdytas 11 reaktorių darbas.

Karališkosios vestuvės Didžiojoje Britanijoje (balandžio 29 d.)

Princo Williamo ir jo mylimosios Kate Middleton vestuvės pavasarį sulaukė viso pasaulio dėmesio ir prie televizoriaus prikaustė milijonus žmonių.

Skaičiuojama, kad karališkosios vestuvės kainavo apie 20 mln. svarų, apie 500 tūkst. svarų buvo skirta tik gėlėms. Vis dėlto nurodoma, kad masinis renginys ir papildomi laisvadieniai šalies ekonomikai kainavo nuo 1,2 iki 6 mlrd. svarų, tačiau iš papildomų 4 mln. turistų per ketverius metus planuojama uždirbti apie 2 mlrd. svarų, tad renginys turėtų atsipirkti. Skaičiuojama, kad vien iš vestuvių suvenyrų uždirbta apie 44 mln. svarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Karališkoji pora Williamas ir Catherine (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt) Karališkoji pora Williamas ir Catherine (Scanpix nuotr.)

Pora atsisakė vestuvių dovanų ir paprašė vietoj jų paaukoti lėšų specialiam fondui, kuris parėmė Naujosios Zelandijos žemės drebėjimo aukas, kelias Britanijos nevyriausybines organizacijas. Vestuvių ceremoniją transliavo 180 pasaulio šalių, lankėsi net 1 900 kviestinių svečių.

Potvyniai Tailande (liepos 31 d. – iki šiol)

Liepos pabaigoje Tailande prasidėję potvyniai laikomi didžiausiais per visą šalies istoriją – užlieta apie 300 mln. hektarų žemės 58 provincijose. Gruodį kai kurios Tailando vietos vis dar buvo apsemtos 2 metrų vandens sluoksniu.

Pasaulio banko skaičiavimais, nuo stichijos nukentėjo 12,8 mln. žmonių, apie 506 žuvo. Potvyniai padarė žalos už maždaug 45 mlrd. dolerių ir priskiriami į daugiausia žalos padariusių gamtos stichijų penketuką.

REKLAMA

Potvynis Tailande: neįmanoma apsaugoti Bankoko (nuotr. Elta)Potvynis Tailande: neįmanoma apsaugoti Bankoko (nuotr. Elta)

Potvyniai taip pat sutrikdė šalies pramonės darbą – nedirbo 930 gamyklų. Dalis jų nebebus atstatomos. Skaičiuojama, kad stichija Tailando BVP augimą sumenkino apie 1 proc. Potvynis sunaikino apie 25 proc. šiemečio ryžių derliaus, todėl tikėtina, kad jų kaina pasaulyje išaugs. Stipriai nukentėjo ir kompiuterių standžiųjų diskų rinka, sutriko jų tiekimas. Taip pat didelių nuostolių patyrė gamyklas Tailande turėjusios Japonijos įmonės „Honda“, „Toyota“, „Hitachi“ ir „Canon“.

Riaušės Londone (rugpjūčio 6–10 d.)

REKLAMA

Masinės riaušės rugpjūtį kilo Londono Totenhamo rajone po incidento, kai policijos pareigūnas nušovė jaunuolį Marką Dugganą. Netrukus neramumai išplito dar keliuose Londono rajonuose ir persimetė į didžiuosius Didžiosios Britanijos miestus. Riaušininkai plėšė parduotuves, degino automobilius. Per neramumus, lyginamus su 1995-ųjų riaušėmis Londono Brikstono rajone, suimta apie 3 100 žmonių, beveik 1 000 iš jų nuteisti.

Riaušės šiaurės Londone (nuotr. SCANPIX)Riaušės šiaurės Londone (nuotr. SCANPIX)

Riaušių dienomis užfiksuoti 3 443 nusikaltimai, juose žuvo penki žmonės, dar 16 buvo sužeista. Skaičiuojama, kad britų Skotlandjardas tvarkai palaikyti per riaušes išleido daugiau nei kitiems metų įvykiams – apie 34 mln. svarų. Gatvėje budėjo apie 16 tūkst. pareigūnų. Miesto infrastruktūrai ir verslui padaryta žalos už maždaug 200 mln. svarų.

Po neramumų atlikto tyrimo duomenimis, 83 proc. Londono verslininkų mano, kad riaušės pakenkė miesto įvaizdžiui, 73 proc. apklaustųjų tiki, kad jie padidino tikimybę ko nors panašaus sulaukti ir per Londono olimpiadą kitąmet.

ProtestaiUžimk Volstritą(rugsėjo 17 d. – iki šiol)

Protestų bangą, pavadintą „Užimk Volstritą“, rugsėjį pradėjo kanadiečių aktyvistų grupė „Adbusters“, įkvėpta Arabų pavasario revoliucijų. Pirmosiomis dienomis gatvėmis marširavo apie 1 000 protestuotojų prieš socialinę ir ekonominę nelygybę, aukštą nedarbą, bankų ir korporacijų godumą ir korupciją. Jie kūrėsi palapinėse visų didžiųjų JAV miestų parkuose. Protestams įsibėgėjus, jų dalyviai buvo skaičiuojami dešimtimis tūkstančių ir banga nuvilnijo iki Europos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcija „Užimk Volstritą“ (nuotr. SCANPIX)Akcija „Užimk Volstritą“ (nuotr. SCANPIX)

Pagrindinis protestuotojų šūkis: „99 proc. gyventojų dirba 1 proc. turtuolių“. Tyrimų duomenimis, 2007 metais 1 proc. turtingiausių amerikiečių priklausė 34,6 proc. viso JAV turto, dar 19 proc. valdė 50,5 proc.

Protestuose dalyvavo daugiausia per socialinius tinklus sukviestas jaunimas, vėliau prisidėjo ir vyresnė auditorija. Apskaičiuota, kad vidutinis protestuotojų amžius siekė 33 metus. Akcijoms organizuoti iš donorų surinkta apie 600 tūkst. JAV dolerių. Vien maisto daviniams Niujorko Zuccotti parke buvusiems protestuotojams kasdien buvo skiriama 1 000 dolerių. Vėliau protestų vietose buvo įkurtos net bibliotekos, siūlančios protestuotojams nemokamą bevielį internetą ir per 5 000 knygų.

REKLAMA

Apklausų duomenimis, šias protesto akcijas palaiko 59 proc. amerikiečių, 22 proc. yra „prieš“. Skaičiuojama, kad papildomos policijos pajėgos per pirmąjį protestų mėnesį Niujorko policijai kainavo apie 5 mln. dolerių.

Irako karo pabaiga (gruodžio 15 d.)

2003 metų kovo 20 dieną prasidėjusi karinė operacija Irake oficialiai baigta šių metų gruodžio 15-ąją. Paskutiniai JAV karo daliniai savo bazes paliko po trijų dienų.

Paskutiniai JAV kariai paliko Iraką (nuotr. SCANPIX)Paskutiniai JAV kariai paliko Iraką (nuotr. SCANPIX)

Skaičiuojama, kad iki 2010 metų per karines operacijas Irake žuvo 103–113 tūkst. žmonių. Tačiau šaltiniai pateikia labai skirtingus duomenis, tarp jų ir „WikiLeaks“ (109 tūkst. aukų) ar medicinos žurnalo „Lancet“ tyrimas (1,03 mln. aukų). Oficialiai teigiama, kad kare žuvo 4 487 JAV, 179 Didžiosios Britanijos ir 139 kitų valstybių sąjungininkių kariai. Irako kariuomenė skelbia apie16,62 tūkst. karių mirtis. Likusieji užfiksuoti statistikoje – civiliai.

Karo išlaidos Didžiajai Britanijai siekia 9 mlrd., o JAV – 845 mlrd. dolerių, tačiau žala visai JAV ekonomikai matuojama net 3 trln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų