REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anot „Swedbank“ ekonomisto Nerijaus Mačiulio, pasiūlyti taupymo sprendimai biudžeto problemų neišspręs. „Surinkti šimtą milijonų galima remiantis tik optimistiniais skaičiavimais, labai gali būti, kad su visomis šiomis reformomis pajamos į valstybės biudžetą nepadidėtų, nes kai kurie asmenys pajamas imtų slėpti ir pan.“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekonomisto, itin daug triukšmo sukėlęs automobilių mokestis turėtų būti universalus visiems, o ne keliasdešimčiai tūkstančių automobilių. „Mokestis turi būti visiems ir pakankamai mažas, kad automobilio savininkas galėtų jį sumokėti. Aišku, mokestis turėtų progresyviai kilti pagal automobilio vertę ir galingumą, tačiau nustačius tokį universalų mokestį mes tikrai galime surinkti pajamas į biudžetą“, – tvirtino N. Mačiulis. Anot ekonomisto, nustatytas mokestis turėtų būti apimantis visus automobilius arba toks, kad atsipirktų jo administravimas, nes apimti keliolika ar keliasdešimt tūkstančių automobilių – nėra efektyvu.

N. Mačiulio nuomone, daugiau mokesčių surinkti nepadėtų ir padidintas degalų akcizas, kadangi Lietuvoje suvartojama itin daug atvežtinio kuro. „Tokioje mažoje šalyje, kur nuo kiekvieno taško pasienis pasiekiamas ranka, negalima didinti degalų akcizo, nes gyventojai legaliai imtų piltis kurą kaimyninėse šalyse“ – sakė jis. Ekonomistas pridūrė, kad pasaulyje itin dažna praktika, kai automobiliai apmokęstinami pagal išmetamų dujų kiekį: „Taip mokesčius mokėtų ir nauji, galingi automobiliai, kurie nemažai teršia, ir seni“. N. Mačiulis tvirtino, kad mokestis leistų automobilio atsisakyti tiems, kuriems jis nėra būtinas. „Jeigu automobilis naudojamas kartą per mėnesį, jis tikrai nėra tokia prekė, kuri būtinai reikalinga. Galų gale, Lietuvoje puikiai išvystytas viešasis transportas“ – aiškino ekonomistas. Jis griežtai vertino dabartinius valdininkų pasiūlymus, kaip surinkti daugiau lėšų į biudžetą. Anot ekonomisto, sprendimai turėtų būti efektyvūs, priešingu atveju skubėti neverta. „Gal tada reikėtų nustoti apsimetinėti, kad mes čia kažką norime apmokęstinti, palaukti rinkimų pabaigos ir priimti tinkamus sprendimus?“ – klausė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų