REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po skandalingais jau tapusių Rusijos Dūmos rinkimų žiniasklaida ir toliau publikuoja vis daugiau įrodymų dėl sukčiavimo ir balsų falsifikavimo. Įvairi filmuota medžiaga, kurioje užfiksuoti pažeidimai, internetą užplūdo dar sekmadienį. Dabar jos atsiranda vis daugiau. Kai kuriuos pavyko užfiksuoti žurnalistams, kurie infiltravosi į didžiules nesąžiningų žmonių grupes, kurios už pinigus atėjo balsuoti už Vladimiro Putino partiją „Vieningoji Rusija“, praneša Newsru.

REKLAMA
REKLAMA

„Nezavisimaja gazeta“ žurnalistas Aleksejus Gorbačiovas sugebėjo užfiksuoti dar vieną balsų falsifikavimą vienoje iš Maskvos apygardų, o radijo „Svoboda“ korespondentas dar vienoje apygardoje užfiksavo, kaip papildomi biuleteniai į balsavimą urną pateko tris kartus – tokiu būdu „Vieningoji Rusija“ gavo papildomus 500 balsų. Tokių atvejų žinoma vis daugiau.

REKLAMA

Vakar socialiniuose tinkluose pasirodė vieno iš rinkimų stebėtojų viešas kreipimasis. Stebėtojas teigia, kad savo akimis stebėjo balsų skaičiavimą, rezultatus užfiksavo oficialiuose blankuose ir išėjo namo. Ryte, pažvelgęs į oficialius duomenis Centrinės rinkiminės komisijos puslapyje, jis liko šokiruotas, nes rezultatai visiškai neatitiko tikrųjų. Stebėtojas Dmitrijus Surninas pateikia oficialaus protokolo kopiją, kuriame aiškiai nurodyta, kad Komunistų partija gavo 285, „Vieningoji Rusija“ – 271, „Teisingoji Rusija“ – 218, „Jabloko“ – 167 balsus.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų protokolas (nuotr. Balsas.lt)Rinkimų protokolas (nuotr. Balsas.lt)

Vietoje šių rezultatų rinkiminė komisija pateikia kiek kitokius: „Vieningoji Rusija“ – 662, komunistai – 295, „Teisingoji Rusija“ – 118, „Jabloko“ – 67 balsai.

Kita vertus, A. Gorbačiovas, partijos „Jabloko“ stebėtojas, sukėlė tikrą apygardos rinkiminės komisijos pasipiktinimą, pasidomėjęs jos narių, kur po rinkimų dingo šimtai nepanaudotų biuletenių. Falsifikaciją jis įžvelgė, kai buvo suskaičiuoti tušti blankai – į rinkimus atėjo 750 žmonių, o biuletenių panaudota buvo 1200. Po šių klausimų Gorbačiovui buvo liepta pasišalinti iš apygardos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol opozicijos partijos ruošiasi kreiptis į teismą dėl rinkimų rezultatų, Centrinė rinkiminė komisija ir toliau patikina, kad jokių rimtų pažeidimų rinkimų metu nebuvo. Komisijos pirmininkas išsiuntė skundą pateikusiam Komunistų partijos lyderiui Genadijui Ziuganovui laišką, kuriame paprašė pasiaiškinti dėl pastarojo pareiškimų apie „absoliutų šių rinkimų neligitimumo“ ir paklausė, ar tai reiškia, kad komunistai atsisako visų savo iškovotų mandatų.

G. Ziuganovas į tai atsakė: „O kodėl mes turėtume atsisakyti mandatų? Jie gauti sąžiningai,už mus balsavo rinkėjai. Tačiau iš mūsų atėmė 12-15 procentų balsų.“

REKLAMA

Savo kritiką dėl rinkimų Rusijoje antradienį per ESBO susitikimą Vilniuje išsakė ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton. Savo kalbą ji pradėjo nuo rinkimų į Rusijos Dūmą specifikos. JAV atstovė pažymėjo, kad rinkimų metu buvo užfiksuota daugybė pažeidimų: kai kurioms partijoms nebuvo leista registruotis į rinkimus, stebėjusios rinkimus organizacijos buvo persekiojamos ir t.t, todėl, jos manymu, būtina ištirti žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje.

Įžvelgiamas nepasitenkinimas ir tarp rinkėjų. Tūkstančiai rusų išėjo į gatves ir surengė demonstraciją prieš Vladimirą Putiną ir „Vieningąją Rusiją“. Daugybė demonstrantų buvo suimta, o protestai išvaikyti.

REKLAMA

Taip pat skaitykite:

V. Putino partijai gresia kaltinimai sukčiavimu per rinkimus

Tūkstančiai rusų Maskvoje surengė demonstraciją prieš V. Putiną

Rinkimai Rusijoje: V. Putino partijai prireikė daugiau pažeidimų

Čečėnijoje balsavo beveik 100 procentų rinkėjų – visi už V. Putino partiją

D. Medvedevas: rinkimai buvo sąžiningi, filmukai su pažeidimais – netikri

Rusijos parlamento rinkimuose sumuštas pažeidimų rekordas (video)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų