REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Snoro“ nacionalizavimo išvakarėse savaitraštis „Ekonomika.lt“ nusprendė atlikti eksperimentą ir patikrinti, ar sunku priėmus atsakingo skolinimosi taisykles 2000 litų atlyginimą (atskaičius mokesčius) gaunančiam lietuviui pasiskolinti pinigų naujam būstui.

REKLAMA
REKLAMA

Šešių būsto paskolas išduodančių bankų („Snoras“, „Danske“, „Nordea“, DNB, „Swedbank“, SEB ) darbuotojams pasakiau, kad ketinu pirkti realiai egzistuojantį 230 tūkst. litų kainuojantį dviejų kambarių naujos statybos butą su daline apdaila, esantį kvartale prie Lazdynėlių. Taip pat lankydamasis bankuose paminėjau, kad nesu lankytų bankų klientas ir didelių skolinių įsipareigojimų neturiu. Mano išgalvota profesija – viena populiariausių Lietuvoje – vadybininkas...

REKLAMA

Pirmąją dalį skaitykite čia.

Į „Danske“ banką atvykstu susitaręs iš anksto. Konsultuojanti mergina pasiūlo atsigerti arbatos arba kavos. Pokalbio pradžioje duoda ir vizitinę kortelę ir patikina, kad galiu drąsiai skambinti bet kada.

Jeigu norėsite imti paskolą būstui iš„Danske“ banko, čia turėsite įnešti didžiausią pradinį įnašą iš visų Lietuvoje paskolas išduodančių bankų – kiti bankai įsigaliojus atsakingo skolinimosi taisyklėms reikalauja minimalaus –15 proc. savo įnašo, o „Danske“ – 20 proc. Be to, čia maksimalus paskolos laikotarpis yra trumpiausias – paskolą turite atiduoti per 25 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Maksimali pinigų suma, kurią man gali paskolinti bankas – 184 tūkst. litų. Tačiau tokios sumos pasiskolinti negaliu,mat didžiausia mėnesinė įmoka grąžinant paskolą, aptarnavusios darbuotojos teigimu, negali viršyti 600 litų.

Mergina sako, kad su mano gaunamomis pajamomis gali apskolinti 100 tūkst. litų 25 metams. Tiesa, po pokalbio ji atsiunčia tikslesnius paskaičiavimus, kuriuose ši suma siekia jau 80 tūkst. litų.

Konsultantė pasiteirauja, kokia valiuta noriu skolintis. Pasitarę nusprendžiame, kad geriau skolintis eurais – tokiu atveju reikės atiduoti mažiausias palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galutinė palūkanų norma, darbuotojos paskaičiavimais, galėtų svyruoti nuo 3,6 iki 4,2 proc. Tačiau mergina patikino, kad visiškai realu paskolą gauti ir su mažiausia palūkanų norma – 3,6 proc.

Konsultantė pasiūlo ir būdą, kuriuo galima gauti ir maksimalią paskolos sumą – į paskolą įtraukti laiduotojus, pavyzdžiui, tėvus. Ji paaiškina, kad jei tapčiau nemokus, bankas galėtų paskolą išsireikalauti iš tėvų. Įtraukęs laiduotojus galėčiau gauti ir visus 184 tūkst. litų, tačiau jie būtų traktuojami kaip paskolos gavėjai.

REKLAMA

Bekalbant mergina pamini, kad neseniai buvo priimtos ir atsakingo skolinimosi taisyklės. Vienintelio „Danske“ banko atstovė prasitaria, kad į pokyčius žiūri kiek neigiamai: „ Matote, šiek tiek pasikeitė taisyklės nuo lapkričio 1 dienos: anksčiau buvo galima ir visą paskolą imti iškart, o dabar – tik dalį. Nelabai patogu klientui. Dabar ir iš tėvų savo įnašui skolintis pinigų negalima.“. Vėliau dar užsimena, kad nesutampa „Danske“ ir Lietuvos Banko požiūris dėl maksimalios mėnesinės įmokos.

Nors banko paskolos teikimo sąlygos, lyginant su kitais bankais, nėra pačios geriausios – reikalingas didžiausias pradinis įnašas ir nemažos darbuotojos paskaičiuotos palūkanos – aptarnavimas čia vienas geriausių: banko darbuotojai dėl būsto paskiria atskirą konsultaciją, konsultantė apie paskolą pasakoja išsamiai, vėliau el. paštu dar atsiunčia papildomos informacijos.

REKLAMA

Man geriant paskutinius arbatos gurgšnius, konsultantė dar trumpai papasakoja apie galimas alternatyvas esant nemokumo atvejui – siūloma kurį laiką mokėti tik palūkanas ( kurios paskolą imant anuiteto metodu sudaro didžiąją dalį mėnesinės įmokos) arba pratęsti paskolos išdavimo terminą. Sutarties mokestis – 0,2 proc. skolinamos sumos.

Banko darbuotoja papasakoja ir apie programą „Būstas plius“ – pasiėmę paskolą turite galimybę atsidaryti naują sąskaitą „Danske“ banke už ten laikomus pinigus gauti tokio dydžio palūkanas, kokias mokate už savo paskolą. Tiesa, dauguma žmonių, kurie tik ką pasiėmė paskolą, vargu ar atras galimybę didelę dalį papildomų lėšų įnešti į atskirą sąskaitą.

Prieš paliekant banką mergina dar patikina el. paštu atsiųsianti bendrąsias paskolos teikimo sąlygas ir pasiklausia ar eisiu dėl paskolos tartis į kitus bankus. Man atsakius teigiamai, galbūt iš anksto žinodama, kad konkurentai tokių paslaugų neteiks, konsultantė pataria bendrųjų paskolos teikimo sąlygų paprašyti ir kituose bankuose – jie esą privalo tas sąlygas suteikti kiekvienam klientui. Tačiau keliuose kituose bankuose paprašius atsiųsti bendrąsias paskolos teikimo sąlygas konsultantai sako, kad bendrąsias paskolos teikimo sąlygas galėčiau sužinoti tik tuomet, kai būtų detaliau kalbama apie paskolos sutarties suderinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų