REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su nedarbu Lietuvoje susiduria kiek daugiau nei kas septintas gyventojas, tačiau geidžiamiausių Lietuvos darboviečių atstovai tvirtina, kad darbą jų įmonėse nesunkiai gali susirasti žmonės be panašaus darbo patirties ir universitetinio išsilavinimo – tereikia noro ir motyvacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakojo tinklalapio www.cv.lt trečius metus iš eilės geidžiamiausiu Lietuvos darbdaviu išrinkto SEB banko personalo vadovė Edita Znutienė, svarbiausias kriterijus, į kurį įmonė atsižvelgia atrinkdama darbuotojus, yra žmonių motyvacija ir noras dirbti kolektyve: „Reikalavimuose aiškiai pabrėžiame darbuotojo motyvaciją ir norą dirbti pas mus. Svarbiausia yra žibančios akys ir susidomėjimas, o visa kita galima ir išmokti – tam ir esame, kad darbuotojus išmokytume ir suteiktume reikalingų darbui įgūdžių.“ Pasak SEB personalo atrankos vadovės, renkant darbuotojus atsižvelgiama ir į asmenines kandidato savybes – jos turi derėti su įmonės vertybėmis.

REKLAMA

E. Znutienės teigimu, išsilavinimas ir patirtis nėra būtina sąlyga norintiems įsidarbinti: „Reikalavimuose nurodome, kad aukštasis išsilavinimas yra reikalingas, nes 80 proc. darbuotojų turi aukštąjį išsilavinimą, tačiau mes to nesureikšminame – svarbiausia, kad žmogus būtų išprusęs ir turėtų gerų socialinių įgūdžių.

O dėl patirties – pas mus ateina ir daug panašaus darbo patirties neturinčių žmonių. Jei žmogus imlus ir rodo iniciatyvą, dažnai sulaukia pasiūlymo įsidarbinti ir be patirties.“

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia – požiūris

Kad universiteto diplomas darbui nėra privalomas, sakė ir vienos geriausiai vertinamų darboviečių Lietuvoje „Bitės“ grupės generalinio direktoriaus pavaduotojas klientams Chrisas Robbinsas. Pasak „Bitės“ atstovo, universitetinis išsilavinimas gali parodyti, kad žmogus iš tiesų yra susidomėjęs tam tikra sritimi ir turi žinių, tačiau kur kas svarbiau, kaip žmogus tas žinias panaudoja. C. Robbinso teigimu, už formalų universitetinį išsilavinimą „Bitėje“ daug labiau vertinamas žmogaus profesinis požiūris ir gebėjimas bendrauti su klientais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia norintys dirbti „Bitėje“ turi atsakyti į klausimą sau – ar jų asmeninės savybės ir vertybės sutaps su kolektyvo vertybėmis. „Bitės“ vertybės nėra sugalvojamos ar nulemtos vadovybės – jas lemia visi mūsų darbuotojai.“, – sakė C. Robbinsas.

Paklaustas, koks „Bitės“ požiūris į darbuotojus be panašaus darbo patirties, C. Robbinsas atsako: „Puikus! Žmonės, turintys per daug techninių žinių, pavyzdžiui, apie mobiliuosius telefonus, dažnai pamiršta, kad klientai tokių žinių neturi. Puiku, jei žmogus turi šviežių, išsiskiriančių ar net kiek naivokų perspektyvų. Žinoma, pas mus dirba ir ekspertų, puikiai išmanančių savo darbą, tačiau mums reikia ne tik techninių ekspertų, bet ir tokių, kurie yra „ekspertai“ bendravimo su klientais srityje.“

REKLAMA

Darbuotojų neieško

Kai kuriose Lietuvos geidžiamiausiose darbovietėse galimybė įsidarbinti pasitaiko retai – „Teo LT“ Personalo skyriaus vadovo Edžio Kasperavičiaus teigimu, „Teo LT“ darbuotojų kaita nedidelė: jeigu įmonei reikalingas darbuotojas, pirmiausia sudaromos sąlygos į darbo vietą pretenduoti jau dirbantiems žmonėms: „Mūsų kompanijos pozicija yra tokia, kad geriausias darbdavys yra ne tas, kuris atrenka gerus darbuotojus, o tas, kuris sugeba juos išlaikyti. „Teo Lt“ darbuotojų kaita sunkmečiu sumažėjo iki minimumo. Daugiausia darbuotojus į įmonę priimame iš vidaus, o iš šalies darbuotojus dažniausiai priimame tik į žemiausias grandis.“

REKLAMA

Paklaustas, kokie svarbiausi reikalavimai keliami norintiesiems įsidarbinti „Teo Lt“, E. Kasperavičius akcentavo darbuotojų profesionalumą, asmenines savybes ir socialinius darbuotojų įgūdžius.

Įsidarbinti sunkiau

Praėjusiame numeryje savaitraštis „Ekonomika.lt“ jau rašė, kaip geriausiose pasaulio darbovietėse sekasi darbintis lietuviams („Noriu dirbti „Microsoft“). Šiuo metu vienoje didžiausių Lietuvos telekomunikacijų įmonių dirbantis vaikinas, mėginęs įsidarbinti į „Western Union“ ir kitas Lietuvos bendroves, taip pat buvęs „Google“ bei „Microsoft“ darbo pokalbiuose, paprašytas palyginti įsidarbinimo galimybes Lietuvoje bei užsienyje pasakojo, kad Lietuvos darbdaviai kur kas rečiau į darbą priima studentus be patirties ir ilgiau užtęsia įdarbinimo procesą: iš užsienio įmonių žinių dėl įdarbinimo jis sulaukdavęs per keletą savaičių, o Lietuvoje pasiūlymų įsidarbinti gaudavęs net praėjus pusmečiui po gyvenimo aprašymo išsiuntimo.

Vaikino nuomone, be universitetinio išsilavinimo darbą Lietuvoje rasti sunkiau negu užsienyje: „Nevadovaujamą darbą tokiose įmonėse kaip „Microsoft“ ar „Google“ galima gauti ir nebaigus vidurinės, jei tik puikiai išmanai savo sritį, pavyzdžiui, moki programuoti. Garsiausių užsienio įmonių darbdaviai moka atrinkti, pastebėti talentus ir didelės svarbos diplomui neteikia – jis yra tarsi priemonė patekti į darbo pokalbį, – o Lietuvoje be aukštojo išsilavinimo žinomoje įmonėje įsidarbinti sunkiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, didžiosiose kompanijose pirminę kandidatų atranką dažniausiai daro personalo skyrius, kurio darbuotojai gyvenimo aprašyme ieško raktinių žodžių – pavyzdžiui, garsaus universiteto vardo. Tad norint patekti tarp atrinktųjų į kitą etapą, itin svarbu gerai parašyti motyvacijos laišką ir gyvenimo aprašymą, nepilstyti iš tuščio į kiaurą.“

Pasiūlymų pagausėjo

Lankomiausio Lietuvoje darbo paieškos internetinio tinklalapio „Cvbankas.lt“ atstovė Viktorija Steponavičiūtė, paklausta, kaip Lietuvos įmonių vadovai žiūri į darbuotojus be universitetinio išsilavinimo, taip pat atsakė, kad universiteto diplomas norinčiajam susirasti darbą geroje įmonėje nėra būtinas: „Iš mūsų atliktų apklausų rezultatų matyti, kad darbdaviams išsilavinimas nėra svarbiausias dalykas priimant darbuotoją. Svarbiausia arba patirtis, kuri jau įgyta, arba žmogaus asmeninės savybės ir motyvacija, iniciatyva dirbti. Darbo ieškantieji gali džiaugtis, kad darbdaviai neblogina siūlomų sąlygų. „Cvbankas.lt“ apklausos rezultatai rodo, kad dauguma darbdavių (apie 67 proc.) palieka tokias pat sąlygas, kaip anksčiau, kol kas nesiryžta jų gerinti, nes nežino, kokia bus įmonės situacija ateityje. Likęs trečdalis darbdavių vis dėlto naujiems darbuotojams siūlo geresnes sąlygas. Jie teigia, kad įmonės padėtis yra pagerėjusi, todėl ir naują žmogų galima labiau motyvuoti geresnėmis darbo sąlygomis.“ Pašnekovės nuomone, norintiems įsidarbinti dabar yra palankus metas, nes darbuotojų paieška šiuo metu itin suaktyvėjo.

REKLAMA

Faktai:

Tinklalapio „Cv.lt“ atlikto tyrimo „Geidžiamiausias darbdavys“ duomenimis, geriausi Lietuvos darbdaviai šiemet – AB SEB bankas, „Barclays Technology Center“, „Omnitel“ , „Western Union. Processing“

Žurnalo „Fortune“ duomenimis, geriausi pasaulio darbdaviai šiemet – SAS, „Boston Consulting Group“, „Wegman Food Marketrs“, „Google“.

50 proc. „Cvbankas.lt“ apklaustų darbdavių teigia sulaukiantys daugiau negu 20 norinčių įsidarbinti į vieną darbo vietą.

Paulius GRINKEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų