REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ ragina Suomijos vyriausybę nenutraukti tyrimo ir išsiaiškini visas aplinkybes, kuriomis per šalį skrido lėktuvai, galimai gabenę kalinius į Jungtines Amerikos Valstijas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Suomijos užsienio reikalų ministerija paskelbė informaciją apie 150 lėktuvų skrydžių, kurie galimai susiję su CŽV slapta kalinimo programa ir kalinių perdavimo operacijomis, bet teigė norinti gauti JAV paaiškinimus tik dėl vieno skrydžio.

REKLAMA

Be to, Suomijos užsienio ministerija užtikrino, kad visi skrydžiai, išskyrus vieną, buvo „civilio“ pobūdžio ir nesusiję su jokia neteisėta JAV ar kokios nors kitos valstybės veikla.

Nors ir sveikintina, kad Suomija paviešino šiuos duomenis, bet tai –tik pirmas žingsnis“, – sakė „Amnesty International“ ekspertė Julia Hall.

„Medžiaga kelia daugiau klausimų, nei atsakymų, ir yra svarus pagrindas tolesniam tyrimui. Suomija yra teisiškai įsipareigojusi tai daryti, kadangi jau žinome, kad daugelis iš tų kalinių, kurie buvo perduoti, buvo kankinami ir su jais buvo kitaip blogai elgiamasi“, – rašoma antradienį, lapkričio 2 d., organizacijos išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Amnesty International“ ypač ragina atkreipti dėmesį į šiuos skrydžius:

- 2006 m. kovą Helsinkyje nusileidęs lėktuvas, nr. N733MA. Lietuvos vyriausybė, anot organizacijos pranešimo, yra pripažinusi, kad tą pačią dieną neįvardintas lėktuvas buvo nusileidęs ir Lietuvoje. Šie skrydžiai siejami su Lietuvoje galimai veikusiu slaptu CŽV kalėjimu.

- 2005 m. liepos mėn. skrydis iš Afganistano sostinės Kabulo į Helsinkį, Lėktuvo nr. N1HC. Šis skrydis su perdavimo programa siejamas vienoje Europos Parlamento ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- 2004 m. rugsėjo mėn. skrydis iš Bagramo miesto Afganistane į Helsinkį, lėktuvo nr. N88ZL. Remiantis Jungtinių Tautų tyrimu dėl slaptų kalinių perdavimų, šis lėktuvas tą pačią dieną irgi buvo nusileidęs Lietuvoje.

Prašymą ištirti pastarojo skrydžio aplinkybes ir ryšį su Lietuvoje galimai veikusiu slaptu CŽV kalėjimu „Amnesty International“ buvo pateikusi jau pernai.

Taip pat skaitykite:

CŽV kalėjime kalintas palestinietis padavė Lietuvą į Žmogaus Teisių Teismą

„Amnesty international": Lietuvoje slepiama tiesa apie CŽV kalėjimus

„Amnesty International“ CŽV kalinių perdavimo skrydžius sieja su Suomija


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų