REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investuotojų Forumas atliko apklausą apie darbo santykių reguliavimo keliamas problemas verslui. Apklausos rezultatai parodė, kad įmonės mato daug problemų darbo santykių reguliavimo srityje ir dauguma jų yra dėl biurokratinės naštos.

REKLAMA
REKLAMA

Profesinės sąjungos neaktyvios

Apklausa parodė, kad 35 proc. įmonių yra įsikūrusios profesinės sąjungos, vidutiniškai 28 proc. darbuotojų prisijungia prie profesinės sąjungos, kai kur darbuotojų aktyvumas siekia net 70 proc., tačiau dauguma, 64 proc. profesinių sąjungų nėra aktyvios. Taip pat tik 13 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių turi darbo tarybas, iš kurių tik viena įmonė nurodė, kad Taryba yra aktyvi.

REKLAMA

Nors profesinių sąjungų vaidmuo  – gerinti darbuotojų darbo sąlygas,  Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė sakė, kad šiuo metu Lietuvoje darbo kodekso kartelė jau ir taip yra labai aukštai iškelta ir susidaro tokia situacija, kad profesinės sąjungos per kolektyvines sutartis gali susitarti tik dėl blogesnių sąlygų darbuotojams. 61 proc. apklausoje dalyvavusių įmonių nurodė, kad kolektyvinių sutarčių neturi, 39 proc. kolektyvines sutartis turinčios bendrovės priklauso finansų, telekomunikacijų ir gamybos sektoriams.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbo kodeksas trukdo labiausiai tiems verslininkams, kurie jo laikosi, o tie kurie, jo nesilaiko – nesijaudina“ – pridurė R. Skyrienė.

Verslininkai įvardijo skaudulius

Apklausoje respondentų taip pat buvo prašoma įvardyti esmines darbo santykių reguliavimo problemas. 48 proc. apklaustųjų įmonių nurodė darbo laiko reikalavimus, darbo saugą įvardijo  – 32 proc., viršvalandžių reikalavimus – 42 proc., atostogų suteikimo reikalavimus – 45 proc., reikalavimus įdarbinant trečiųjų šalių (ne ES) piliečius – 35 proc. apklaustųjų, reikalavimus darbo sutarčių sudarymui – 26 proc. apklaustųjų. Verslininkai atkreipė dėmesį, kad „kartais sudėtinga sekti visus reglamentavimus, nes jie prieštarauja vieni kitiems“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, kiek vidutiniškai naujas darbuotojas sugaišta skaitydamas įdarbinimo instrukcijas ir pasirašydamas visus reikalaujamus dokumentus, 26 proc. įmonių atsakė, kad skiria 1 valandą, 45 proc. – keletą valandų, 26 proc. – 1 dieną, 3 proc. skiria 1-3 dienas. „Jeigu įmonė greitai plečiasi ir įdarbina bent 40 darbuotojų, tik dokumentų pasirašymui skiriama viena darbo savaitė“ – teigė Rūta Skyrienė.

„Sakoma, kad norint reformų, labai naudinga turėti kokią nors krizę. Kokios gi dar krizės reikia, kad pasikeistų darbo santykiai Lietuvoje?“ – retoriškai klausė Investuotojų forumo vykdomoji direktorė R. Skyrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų