REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzija – tai turistų dar neatrasta ir nenusiaubta šalis, čia ant kiekvieno kampo nerasite įkyrių prekiautojų suvenyrais, niekas jums dieną naktį nebruks „pačių pačiausių“ ekskursijų, o puikiai pailsėti pavyks kalnuose ar Juodosios jūros pakrantėje. Naujienų portalas „Balsas.lt“ savo skaitytojams, planuojantiems aplankyti šį Kaukazo regiono perlą, pateikia keletą patarimų, kurie padės išvengti nesusipratimų įvairiose gyvenimiškose situacijose.

REKLAMA
REKLAMA

Bendravimas. Jei niekada neteko svečiuotis Azijoje, jus gali šiek tiek gluminti vietinių gyventojų kalbos maniera, užsienio kalbų akcentas, bet gruzinai – labai paslaugūs, svetingi, ir neįkyrūs žmonės, tad pasiklausus kelio ar kitų dalykų, jums neabejotinai bus šiltai atsakyta, vietiniai neatsisako padėti, o kartais, pastebėję gatvėje trypčiojantį sutrikusį užsienietį, patys pasiūlys pagalbą ir nieko blogo tokioje iniciatyvoje nereikėtų įžvelgti.

REKLAMA

Gruzija (nuotr. SCANPIX)Gruzija (nuotr. SCANPIX)

Pinigai. Gruzijos piniginis vienetas – laris (1 laris – 1,40 Lt). Keliaujant į šią šalį patartina turėti vietinės valiutos, bet nekils keblumų, jei su savimi pasiimsite JAV dolerių ar eurų, mat didesniuose miestuose juos galėsite į larius pasikeisti ne tik bankų skyriuose, bet ir gatvėse esančiose keityklose. Tiesa, kursas gali nežymiai skirtis. Būtina paminėti, kad atsiskaitymas banko kortelėmis Gruzijoje kol kas nėra labai populiarus ir tokią galimybę suteikia viešbučiai, didesni prekybos centrai ar restoranai, bet mažose parduotuvėse šios paslaugos tikėtis neverta. Iš Gruzijoje veikiančių bankomatų su Lietuvos bankų kortelėmis galima išsiimti vietinės valiutos, tiesa, už šią paslaugą bus nuskaitytas tam tikras mokestis.

REKLAMA
REKLAMA

Viešasis transportas. Viešojo transporto paslaugos – autobusų ir maršrutinių mikroautobusų bilietai Gruzijoje kur kas pigesni nei Lietuvoje. Už kelionę miesto maršrutiniu mikroautobusu Batumio kurorte mokėsite apie 0,40 lario, kituose miestuose šios paslaugos kainos panašios. Keliaujant viešuoju transportu yra vienas nepatogumas – maršrutai rašomi išskirtinai gruzinų kalba ir iš visos keleiviams pateikiamos informacijos lengvai atpažįstamas tik pačios transporto priemonės numeris, o maršruto teks pasiklausti vietinių keleivių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruzija (nuotr. SCANPIX)Gruzija (nuotr. SCANPIX)

Taksi. Gruzijoje taksi paslaugos nėra brangios – kaina panaši į taksi paslaugų Lietuvoje, bet yra keletas dalykų, kuriuos pravartu žinoti apie važiavimą taksi Gruzijoje. Taksi galima išsikviesti telefonu arba pasigauti tiesiog gatvėje, taip pat egzistuoja du apmokėjimo tipai – pagal taksometro parodymus ir susitarus. Patartina kainą su vairuotoju susitarti prieš kelionę. Jei esate tikri, ar vairuotojo pasiūlyta suma yra pagrįsta, pabandykite pasiteirauti kelių taksi vairuotojų. Taksistai myli užsieniečius – ne tik noriai pasakoja savo šalies istoriją ir gyvenimo aktualijas bei smalsauja iš kur atvykote, bet nepamiršta ir kilstelti kelionės tarifo, tad nepamirškite, kad turite teisę derėtis, tai anaip tol nebus palaikyta nemandagiu elgesiu.

REKLAMA

Gruzija (nuotr. SCANPIX)Gruzija (nuotr. SCANPIX)

Viešbučiai. Kadangi Gruzijoje šiuo metu turizmo sfera atsigauna, bet iki europinio aptarnavimo standarto šiai šaliai dar teks paūgėti, tad ir viešbučiuose gali pasitaikyti įvairių nesusipratimų: pavyzdžiui kambaryje rasite meniu su kainomis, bet norėdami užsisakyti maisto ar gėrimų į kambarį, būsite priversti leistis iki registratūros, nes kambaryje nebus telefono. Nenustebkite ir viešbučio kambaryje išvydę peleninę – Gruzijoje nėra draudimo rūkyti viešbučių patalpose, tad dūmą čia svečiai drąsiai ne tik savo kambariuose, bet viešbučių baruose ir kitose patalpose.

REKLAMA

Suvenyrai. Iš Gruzijos galite išsivežti ne tik pačius šilčiausius prisiminimus, įspūdingų gamtovaizdžių fotografijas, bet ir vieną kitą dovanėlę draugams. Iš šios šalies tradiciškai dovanų vežamas vynas, bet jaukiose parduotuvėlėse ir iš gatvės prekiautojų galima nebrangiai įsigyti amatininkų dirbinių ir aksesuarų iš vilnos, odos, medžio drožinių. Itin patrauklūs savo stilistika ir, žinoma, kaina, gruziniškos keramikos dirbiniai. Nepamirškite derėtis!

Gruzija (nuotr. Organizatorių)Gruzija (nuotr. Organizatorių)

Vynas. Kad ir kaip jums norėtųsi parsivežti gruziniško vyno, nepamirškite, kad galima išsivežti tik vynus, kurie skirti eksportui, bandydami išsivežti naminį vyną, rizikuojate turėti rimtų nemalonumų oro uoste. Į Lietuvą iš trečiųjų (ne ES šalių) asmeniui galima įvežti vieną litrą stipriųjų gėrimų ir iki keturių litrų vynų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maistas ir gėrimai. Viešėdami Gruzijoje nepraleiskite progos paragauti vietinės virtuvės patiekalų. Tiesa, maisto porcijos vakariečius dažnai nustebina savo dydžiu. Kai kuriuose regionuose net viešojo maitinimo įstaigose maistas į stalą patiekiamas ne porcijomis, bet kiekvienas patiekalas atnešamas didesnėje lėkštėje, o kiekvienam svečiui paserviruojama tuščia lėkštė ir įrankiai. Keliaudami po Gruziją ne kartą išvysite, kad vaisiais, uogomis, medumi, uogienėmis, sultimis ir riešutais prekiaujama pakelėse įrengtuose kioskeliuose ir prekyvietėse. Čia vertėtų nusikratyti pedantiškiems europiečiams būdingo skepticizmo – „iš pirmų rankų“ parduodami produktai dažniausiai būna švieži, čia pat užauginti ir apdoroti namų sąlygomis. Vynas Gruzijoje viešojo maitinimo įstaigose dažnai patiekiamas ąsočiuose (1 l pilstomo vyno kainuoja apie 14-20 litų).

Gruzija (nuotr. Gamintojo)Gruzija (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų