REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šešias tonas sveriantis NASA palydovas, penktadienį turintis nukristi į Žemę, greičiausiai nepataikys į Šiaurės Ameriką, teigia JAV kosmoso agentūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Palydovas į Žemės atmosferą turėtų sugrįžti rugsėjo 23 dienos popietę, Rytų standartiniu laiku. Tuo metu palydovas neskries virš Šiaurės Amerikos“, – ketvirtadienį popietę pranešė NASA.

REKLAMA

„Kol kas dar per anksti, kad palydovo grįžimo į atmosferą laiką ir vietą būtų galima prognozuoti tiksliau, tačiau per artimiausias 24–36 valandas prognozės bus tikslesnės“, – pridūrė agentūra.

Tikimasi, kad didžioji dalis Aukštesniosios atmosferos tyrimų palydovo (angl. Upper Atmosphere Research Satellite – UARS) nuolaužų sudegs atmosferoje, o Žemę pasieks tik 26. Tarp jų bus titano kuro bakai, berilio korpusas, nerūdijančio plieno baterijos ir ratlankiai. Jų svoris gali siekti nuo 1 iki 158 kilogramų, pranešė NASA.

REKLAMA
REKLAMA

Orbitinių nuolaužų mokslininkai teigia, kad palydovo dalys nukris kažkur tarp 57 laipsnių šiaurės ir 57 laipsnių pietų platumos, o tai apima didžiąją planetos dalį. Manoma, kad jos pasklis 800 kilometrų, informuoja naujienų agentūra AFP.

UARS yra didžiausias NASA kosminis aparatas, kuris nukris į Žemę per pastaruosius tris dešimtmečius.

UARS žmonėms ir jų turtui keliama grėsmė yra „ypač maža“, tvirtina NASA ir priduria, kad per 50 kosmoso tyrinėjimo metų dar niekas nenukentėjo nuo iš dangaus krentančių kosminių nuolaužų.

Anot agentūros, tikimybė, kad kam nors kurioje nors pasaulio dalyje pataikys palydovo nuolauža siekia 1 iš 3,2 tūkst.

NASA žada atnaujinti informaciją likus 12, 6 ir 2 valandoms iki palydovo nukritimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų