REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau kaip 80 senų sodybų šalyje bus elektrifikuotos nemokamai – už Europos Sąjungos paramą. Tačiau elektros sulauks ne visų atokių kiemų gyventojai. Ir Panevėžio rajone dar yra vienkiemių be elektros.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų pavasario pradėjusi nutolusių sodybų elektrifikaciją, bendrovė „Lesto“ jau nutiesė elektros tinklus į 20 sodybų. Iki metų pabaigos rytinėje Lietuvos teritorijoje bendrovė planuoja užbaigti 50 sodybų prijungimo projektų. Iš viso per šiuos ir ateinančius metus bendrovė nemokamai elektrifikuos 81 sodybą.

REKLAMA

Pasiekė šviesa

Iki rugsėjo vidurio „Lesto“ sėkmingai užbaigė 20 sodybų prijungimo darbus Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Vilkaviškio, Panevėžio, Molėtų, Anykščių, Ignalinos, Švenčionių, Utenos, Zarasų ir Vilniaus rajonuose. Kai kurių sodybų savininkai jau pradėjo vartoti elektros energiją, o kitų – elektros vartotojais taps, kai užbaigs savo sodybų vidinio elektros tinklo įrengimo darbus. Dar kelių sodybų prijungimo projektus rytinėje skirstomųjų tinklų dalyje „Lesto“ planuoja užbaigti iki šių metų pabaigos. Prijungiant neelektrifikuotas sodybas rytinėje Lietuvos dalyje skirstomasis tinklas bus išplėstas daugiau kaip 67 km žemos ir vidutinės įtampos elektros linijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio rajone elektrifikuotos jau 6 sodybos: Smilgių seniūnijos Vališkių ir Šiaudynės kaimuose, Miežiškių seniūnijos Garšvynų ir Pavašuokių 2-ajame kaimuose, Naujamiesčio seniūnijos Mariezų kaime ir Paįstrio seniūnijos Sabonėlių kaime.

Senolė elektros nesulaukė

Naujamiesčio seniūnijos seniūnas Antanas Katinas pasakojo, kad elektrifikuota Mariezų kaimo sodyba nuo Naujamiesčio yra apie 4,5 kilometro.

„Tai vienkiemis, kurio gyventoja jau mirusi, o pati sodyba po senolės mirties atiteko dukroms. Jos gyvena Panevėžyje – į vienkiemį tik atvažiuoja. Smagu, kad į sodybą atvesta elektra. Tik gaila, kad močiutė nesulaukė elektrifikacijos“, – sakė seniūnas ir pridūrė, esą seniūnijoje yra dar vienas vienkiemis, kur nėra elektros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tas vienkiemis priklauso Puorių kaimui, bet jo net sodyba negali pavadinti – stovi tokia lūšnelė...“ – kalbėjo A. Katinas, jog iki jos elektros linija greičiausiai taip ir nebus atvesta, nes vienkiemio gyventojas to neprašė. – Todėl drąsiai galiu sakyti, kad seniūnijoje liks neelektrifikuotas tik vienas vienkiemis.“

Nušvito bent senatvėje

Paįstrio seniūnijos seniūnas Virginijus Šležas „Panevėžio balsui“ aiškino, kad Sabonėlių kaimo gyventojai Aldonai Brazdžionienei elektra į sodybą, esančią Žaliojoje girioje, atvesta jau prieš du mėnesius.

REKLAMA

„Moteris bent jau senatvėje sulaukė šviesos, – pasidžiaugė seniūnas. – Atsimenu, pernai tai moteriškei įteikėm pagalbos mygtuką. Tai ji juo galėjo naudotis, kol veikė prietaiso elementai. Dabar galės naudotis kaip priklauso. Sodyboje balanos gadynė baigėsi – į vienkiemį atvesta elektra.“

V. Šležas neslepia, kad seniūnijoje dar yra vienkiemių be elektros. „Tai sodyba Pamiškės kaime. Elektros tinklų įmonei pateikiau prašymą, bet į vienkiemį elektra nebus atvesta: nors sodyba atitinka visus keliamus elektrifikacijai būtinus reikalavimus, linijai atvesti neskirta lėšų iš Europos Sąjungos fondų. Dar viena sodyba be elektros yra Žaliapurvių kaime. Tačiau ji neatitinka reikalavimų, mat namas ten – vagonėlis, todėl į jį atvesti elektros nėra galimybės. Daugiau, atrodo, visuose seniūnijos kaimuose ir vienkiemiuose elektra yra“, – dėstė seniūnas V. Šležas.

REKLAMA

Nebeliko nė vieno

Miežiškių seniūnas Albinas Jacevičius džiaugėsi, kad į vienkiemį Pavašuokių 2-ajame kaime atvesta elektra. Tik apgailestavo, kad tos dienos nesulaukė sodyboje anksčiau gyvenusi močiutė.

„Mirė taip ir nesulaukusi elektros, – kalbėjo A. Jacevičius. – Dabar ši sodyba priklauso moters sūnui. Kitas vienkiemis, kurį pasiekė elektra, – Garšvynų kaime.“

„Smagu, kad seniūnijoje neliko sodybų be elektros, – sakė seniūnas. – Tik keista, gyvename dvidešimt pirmame amžiuje, o Lietuvoje dar yra sodybų, kuriose nėra elektros. Bet „Lesto“ gavo lėšų iš ES fondų ir gali atokiose vietose esančių sodybų savininkus pradžiuginti elektra.“

Kitaip, pasak A. Jacevičiaus, bus su naujomis statybomis. Jų savininkams patiems teks susimokėti už elektros atvedimą. Tiesa, tik 40 procentų mokesčio – kitą dalį mokės „Lesto“.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų