REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma mano, kad ištekėjusi ir patenkinta savo santuoka moteris nepuls į kito vyro glėbį. Įprasta galvoti, kad atsitiktiniai ryšiai – netekėjusioms ir „lengvo“ elgesio merginoms, o štai brandi moteris to nepadarys. Tai patvirtindavo ir mokslas: psichologai teigė, kad moteriai artumas siejasi su prieraišumu ir pasitikėjimu, tačiau psichoterapiniai ir genetiniai tyrimai kalba apie ką kitą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo...

Pagrindiniai šiandieninių žinių apie moters seksualinę sferą šaltiniai – psichoterapinių seansų, per kuriuos klientės atviresnės nei per anonimines apklausas, duomenys ir genetiniai tyrimai.

REKLAMA

Sensacija prasidėjo prieš septynis metus. Didžiosios Britanijos mokslininkas Robinas Beikeris, stebėdamas 5000 ištekėjusių bričių, kurių amžius nuo 30 iki 40 metų, nustatė, kad 11% jų vaikų (kas devintas) buvo susilaukti ne nuo sutuoktinio, be to,  daugeliu atveju pačios motinos apie tai nežinojo.

Didelė dalis šių motinų sutiko tirtis hipnoze ir paaiškėjo, kad vaikai pradėti vienkartinių seksualinių ryšių metu. Daugiau kaip pusė tokių ryšių užsimezgė ovuliacijos laiku, per tas keturias – penkias dienas, kai seksualinė trauka būna didžiausia. Beikerio nuomone, moterys turi neištikimybės geną, kuris tuo laikotarpiu tampa aktyviu.

REKLAMA
REKLAMA

Koks šokas ištiko jų vyrus, neverta net kalbėti. Beikerio tyrimai suardė beveik du šimtus santuokų, o šimtai tūkstančių britų ir amerikiečių nuvedė savo vaikus ištirti genetiškai. Tokių tyrimų rezultatai tiksliai patvirtino Beikerio grupės duomenis. Seksologai uždavė sau klausimą: jei 11% ištekėjusių moterų nuo vienkartinių ryšių pastojo, tai kiek tokių seksualinių kontaktų buvo iš viso? Laikoma, kad 45 – 50 „neapsaugotų“ kontaktų tenka vienas nėštumas, taigi paskaičiavus gauname, kad trumpalaikiai ryšiai pasitaiko 100% ištekėjusių moterų gyvenime!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimo pėdsakai

Tuo pat metu Kanados mokslininkas Makgij atliko tyrimus, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, ar ištekėjusių moterų lytinių organų mikroflora sveikesnė (o gal priešingai) ir kiek už netekėjusių. Savo nuostabai, kas ketvirtos tiriamos moters lytiniuose organuose kartu su vyro spermatozoidais jis rado kitų, svetimų skirtingo senumo spermatozoidų likučių. Aparatūra sugebėjo nustatyti svetimus spermatozoidus, patekusius ten prieš 100 dienų iki tyrimo, ir patekimo laiką 2–3 dienų tikslumu.

Šios „patekimo“ dienos sutapo su ovuliacijos periodu. Pas ketvirtadalį moterų su „svetimųjų“ pėdsakais, tų „svetimų“ buvo dviejų–trijų skirtingų vyrų, t.y. nesantuokinių partnerių jos turėjo keletą. Sulyginus Beikerio, Makgij ir keleto kitų tyrėjų darbus buvo galima daryti tokią išvadą: kiekviena moteris per šeimyninį gyvenimą turi keletą trumpalaikių seksualinių ryšių.

REKLAMA

Kiti tyrimai

JAV psichologai atliko keletą tyrimų, kurie, tiesą sakant, nebuvo labai etiški. Keletas stambių kompanijų pavedė komerciniam Psichologinių tyrimų centrui ištirti neformalius savo darbuotojų santykius. Tyrimai buvo anoniminiai, anketų forma. Respondentui sutikus, jo atsakymai buvo tikrinami melo detektoriumi.

Bet svarbiausia: psichologai arbatos gėrimo ir rūkomuosiuose kambariuose įrengė akustinę aparatūrą, kuri specialiai buvo sukonstruota taip, kad kalbos (ir veiksmų) turinį galima buvo suprasti puikiai, bet žmogaus tapatybės nustatyti neįmanoma. Kompanijoje dirbo apie 8 tūkst. žmonių: finansininkai ir kompiuterių specialistai, dauguma iš jų – turintys sutuoktinius.

REKLAMA

Kiekvieną vakarą du–trys skyriai ką nors švęsdavo: gimimo dieną, premiją ir pan.,  šešis kartus per metus buvo švenčiamos valstybinės šventės. Akustika kas vakarą fiksuodavo tris–keturis seksualinius kontaktus, o per šventes – iki dešimties. Kontaktai buvo spontaniški, iš anksto neplanuoti. Beveik tiek porų vakarėlių metu susitardavo dėl seksualinių santykių už firmos ribų.

Be to, tik viena iš dešimties moterų apgailestavo ar pripažino lengvą kaltę dėl to, kas atsitiko. Beveik visi „nusidėjėliai“ buvo džiaugsmingi ir patenkinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių kontaktų metu moterys buvo stipriai susijaudinusios ir lengvai pajusdavo orgazmą, greitai sutikdavo su oraliniais–genitaliniais santykiais ir bendrai atrodė kaip mėgstantys lėbauti ir pasitikintys savimi vyrai.

Peržiūrėjus audio įrašus už pusę metų paaiškėjo: atsitiktiniame sekse dalyvavo apie 13% kompanijos darbuotojų, be to, kai kurie – po keletą kartų. Buvo paskaičiuota, kad per 10 kompanijos darbo metų atsitiktinius seksualinius ryšius buvo užmezgę 80% darbuotojų. Nežiūrint į tai, kad ilgą laiką buvo manyta, jog „seksas be meilės“ – tai grynai vyriškas požiūris, reikia pripažinti, kad tokioje intymaus gyvenimo formoje moterys nuo vyrų visai neatsilieka, o gal net ir juos lenkia.

REKLAMA

Romanai „šalia“

Tradiciškai manoma, kad tokie romanai pasitaiko 74 – 76% vyrų ir 24 – 26% žmonų gyvenime, be to vyrai tai „padaro“ 5–6 kartus per gyvenimą, o moterys – tik 1–3. Šiuolaikiniai tyrimų metodai rodo, kad nesantuokinius ryšius stambiuose miestuose dabar užmezga beveik 40% žmonų, ir tų „išdavikių“ skaičius auga. Neištikimų vyrų procentas pastaruosius 20 metų išlieka toks pats.

Ir štai kas stebina vyrus: šie skirtingose šalyse atlikti tyrimai parodė, kad savo romanuose jų moterys būna labiau atsipalaidavusios nei šeimyniniame gyvenime. 6% žmonų – bandė seksą su dviem vyrais, ir moterų, nebijančių visokių eksperimentų vis daugėja. Vyrui pasiūlius grupinį seksą, žmonos, be abejo, atsisako. Nežiūrint į visus naujus duomenis, seksologams moterų erotinės fantazijos lieka paslaptimi – juk moterų paslaptingumas, pomėgis ir sugebėjimas saugoti paslaptis išvystytas daug labiau nei vyrų.

Pagal užsienio spaudą parengė Asta Geibūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų