• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji dauguma afganistaniečių neturi nė menkiausio supratimo apie rugsėjo 11-osios teroristinius išpuolius prieš JAV, nors būtent jie paskatino amerikičių invaziją į jų šalį ir dešimt metų okupacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Modernus žmogus iš Vakarų tuoj pat atpažintų paveikslėlį, kuriame didžiulis lėktuvas atsitrenkia į dangoraižį. Tačiau daugeliui afganistaniečių žodžiai „rugsėjo 11–oji“ ir išpuolio nuotraukos neturi jokios reikšmės, išsiaiškino britų žurnalistas Adamas Plettsas, bandydamas pažvelgti į šią istoriją kitu kampu, praneša Russia Today.

REKLAMA

„Aš žinojau, kad bus labai daug naujienų pranešimų rugsėjo 11–osios įvykių dešimtų metinių metu, tačiau daugelis jų susikoncentruos ties Vakarų požiūriu, todėl aš norėjau pažiūrėti į tai iš afganistaniečių, kurie taip pat buvo smarkiai paveikti rugsėjo 11–osios, požiūrio taško“, – aiškino žurnalistas.

Plettsas nuvyko į Helmando provinciją Pietų Afganistane – vieta, kurioje kovėsi Talibano ir sąjungininkų pajėgos – atsivežęs nuotraukų iš rugsėjo 11–osios ir parodė jas vietiniams. Tipiškas atsakymas buvo: „Ne, mes niekada apie tai negirdėjome“.

REKLAMA
REKLAMA

Jis kalbėjo su daug afganistaniečių: su jaunimu, kurie didžiąją dalį savo gyvenimo gyvena JAV pajėgoms būnant šalyje; su vyresniais, kurie buvo suaugę daug anksčiau, nei įvyko teroristiniai išpuoliai JAV. Net vietinis vertėjas, dirbantis su koalicijos pajėgomis kiekvieną dieną, neatpažino nuotraukų.

„Aš parodžiau nuotraukas beveik 80–iai asmenų. Aš galėjau tiesiogiai pakalbėti tik su 15 iš jų, tačiau daugumos reakcija, žiūrint į nuotraukas, buvo aiški“, – teigia žurnalistas.

Paklausti apie vietą, kuri buvo nuotraukose, dauguma paprasčiausiai neturėjo jokio suvokimo arba svarstydavo, kad tai turbūt yra Kabule, Afganistano sostinėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu aš čia tik ką atvykčiau, aš būčiau nustebęs, tačiau, jau išbuvęs čia šešis mėnesius, nesu. Čia yra daugmaž akmens amžius“, – pakomentavo JAV karininkas Zachary Shore, kuris lydėjo Plettsą jo tyrimo metu.

Mintis, kad nuotraukoje pavaizduotas Niujorko pastatas, sunaikinamas į dulkes kažkokių teroristų iš Afganistano, vietiniams atrodė neįtikėtina. Vienas pasakė:

Afganistanas neturi nė asilo. Kaip Afganistanas galėtų gauti iš čia lėktuvą ir užpulti Jungtines Valstijas? Jie neturi tiek galios.“

REKLAMA

Vienintelis kalbintas žmogus, kuris iškart atpažino paveiksliukus ir susiejo juos su šiandienine Afganistano realybe, buvo regiono policijos viršininkas Mardžos mieste. Tačiau keletas jo vyrų buvo iš tiesų nustebę ir paprašė papasakoti daugiau. Jie vis tiek nebuvo įtikinti, kad visi, ruošę rugsėjo 11–osis įvykius, buvo afganistaniečiai.

2010–ais metais buvo atlikta apklausa, kuri parodė, kad 92% Afganistano vyrų neturėjo nė menkiausio supratimo, kas yra „rugsėjo 11–oji“.

Amerikiečių kariai šiais metais turėtų pradėti atsitraukimą iš Afganistano, todėl atrodo, kad jie išvyks daugumai afganistaniečių net ir nesupras dėl ko jie apskritai čia atvyko.






REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų