REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalas „Global Finance“ įvertino 36 įtakingiausius pasaulio centrinių bankų valdytojus pagal jų sugebėjimą suvaldyti infliaciją, skatinti ekonomikos augimą, išlaikyti stabilų valiutos kursą ir valdyti palūkanų normas.

REKLAMA
REKLAMA

Bankininkai buvo įvertinti skalėje nuo A iki F. Iš visų bankininkų vos 6 gavo aukščiausią įvertinimą: Australijos atstovas Glennas Stevensas, Izraelio Stanley Fisheris, Libano Riadas Salamehas, Malaizijos Zeti Akhtaras Azizas, Filipinų Amando Tetangco jaunesnysis ir Taivano Fain-Nanas Perngas.

REKLAMA

Štai 10 blogiausiai įvertintų pasaulio centrinių bankų valdytojų:

10. Rasheedas Mohammedas Al Marajas, Bahreinas

2011 metų įvertinimas – B-

Bahreino ekonomika išgyvena nuosmukį, o šalyje nerimsta politinės batalijos. Pirmąjį šių metų ketvirtį šalies ekonomika susitraukė 1,4 proc. Dienraštis „Emirates 24-7“ praneša, kad šalis per 2008 metų recesiją kurį laiką kentėjo nuo defliacijos, o Persijos įlankos kooperacijos taryba vieną dieną gali sumenkinti centrinio banko galimybę vykdyti nepriklausomą politiką.

REKLAMA
REKLAMA

Rasheed Mohammed Al Maraj (nuotr. SCANPIX)Rasheed Mohammed Al Maraj (nuotr. SCANPIX)

9. Jeanas-Claude’as Trichetas, Europos Sąjunga

2011 metų įvertinimas – B-

2010 metų įvertinimas – A

Europos Sąjungos (ES) ekonomikos problemos auga sulig kiekviena diena. Grėsmę keliantys ženklai,kad valstybių skolos krizė gali sukelti pasaulinę katastrofą, į pavojų stato paties euro likimą. Prie situacijos stabilizavimo taip pat neprisideda ir nepakankamas euro zonos valstybių ekonomikos augimas.

J.-C. Trichet pasisakė prieš Graikijos prašomas žemas paskolų palūkanų normas. Reuters/Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)J.-C. Trichet ( Reuters/Scanpix nuotr. )

8. Philippas Hildebrandas, Šveicarija

2011 metų įvertinimas – B-

2010 metų įvertinimas – B-

Nacionalinis Šveicarijos bankas nesugebėjo suvaldyti savo valiutos, kai valiutų prekeiviai pradėjo pirkti Šveicarijos frankus kaip saugią ir patikimą valiutą. Šveicarijos franko kursas pakenkė šalies ekonomikai, kuri yra labai priklausoma nuo eksporto. Pastaruoju metu gandai apie franko pririšimą prie euro atbaidė investuotojus nuo šios valiutos įsigijimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Philippas Hildebrandas (nuotr. SCANPIX)Philippas Hildebrandas (nuotr. SCANPIX)

7. Duvvuri Subbarao, Indija

2011 metų įvertinimas – B-

2010 metų įvertinimas – C

„Dow Jones“ naujienų tarnybos teigimu, Indijoje vis dar išlieka aukšta infliacija (virš 9 proc.) nepaisant to, kad šalies centrinis bankas vis kelia palūkanų normas. Dėl fiskalinės politikos sugriežtinimo sulėtėjo ir Indijos ekonomikos augimas, tačiau D. Subbarao visaip bando suvaldyti augančią infliaciją.

Duvvuri Subbarao (nuotr. SCANPIX)Duvvuri Subbarao (nuotr. SCANPIX)

6. Benas Bernanke, JAV

2011 metų įvertinimas – B-

2010 metų įvertinimas – B-

Kritikai iš visų pusių atakuoja B. Bernankės monetarinę politiką. Kiekybinio palengvinimo politika turi savo šalininkų bei priešininkų. B. Bernankės sprendimas išlaikyti žemą palūkanų normą suskaldė visą JAV Federalinį atviros rinkos komitetą. Jo priešininkai perspėja, kad B.Bernankės politika gali sukelti ilgalaikę infliaciją šalyje.

REKLAMA

Benas Bernanke (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Ben Bernanke (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

5. Andras Simoras, Vengrija

2011 metų įvertinimas – C

2010 metų įvertinimas – C

Dėl neriboto skolinimosi išaugusios palūkanų normos nuslopino Vengrijos ekonomikos augimą. Centrinio banko vykdomos politikos kritikai teigia, kad tokios palūkanų normos yra nepateisinamos, kadangi Vengrijai pavyksta sukontroliuoti infliaciją.

Andras Simor (nuotr. SCANPIX)Andras Simor (nuotr. SCANPIX)

4. Masaaki Shirakawa, Japonija

2011 metų įvertinimas – C

2010 metų įvertinimas – C

Najienų agentūra „Reuters“ praneša, kad Japonijos bankas pagaliau pradėjo sutramdyti jenos kurso augimą, tačiau tai padaryti jiems gali sukliudyti vis gilėjanti krizė euro zonoje. Vis dėlto fiskalinė drausmė grasina pakenkti vis dar po žemės drebėjimo neatsigaunančiai šalies ekonomikai.

REKLAMA

Masaaki Shirakawa (nuotr. SCANPIX)Masaaki Shirakawa (nuotr. SCANPIX)

3. Kim Chong Soo, Pietų Korėja

2011 metų įvertinimas – C

Spaudimas iki metų galo pasiekti užsibrėžtą 4 proc. infliaciją, gali nevaldomai pakelti kainas Pietų Korėjoje. Kainų augimas, tikėtina, sieks ar net viršys BVP augimą, nepaisant to, kad šalis pasiekė bene geriausius eksporto rodiklius per visą istoriją. Nors centrinis bankas teigia, kad imasi priemonių sutramdyti augančią infliaciją, tačiau jų pastangos neatneša lauktų rezultatų.

Kim Chong Soo (nuotr. SCANPIX)Kim Chong Soo (nuotr. SCANPIX)

2. Abdullah bin Saudas Al-Thani, Kataras

2011 metų įvertinimas – C-

Nesuvaldoma infliacija privedė prie to, kad Kataro vyriausybė nusprendė pririšti šalies valiutą rialą su JAV doleriu. Tarptautinis valiutos fondas (TVF), įvertinęs esamą padėtį, teigė, kad pririšimas buvo „tinkamas“ ir paragino Kataro centrinį banką pradėti vystyti savo techninius ir operacinius pajėgumus, kad vieną dieną šalis vėl galėtų turėti savo valiutą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abdullah Bin Saud Al-Thani (nuotr. SCANPIX)Abdullah Bin Saud Al-Thani (nuotr. SCANPIX)

1. Mercedes Marco del Pont, Argentina

2011 metų įvertinimas – D

2010 metų įvertinimas – D

Naujienų agentūra „Associated Press“ pranešė, kad reitingų agentūra „Moody‘s“ šį mėnesį pateikė neigiamą prognozę Argentinos privatiems bankams. Agentūros teigimu, šalies centrinio banko politika, šalyje sukėlusi infliaciją bei neigiamas palūkanų normas, kelia pavojų privatiems bankams. „Wall Street Journal“ skelbė, kad Argentinos infliacija šiuo metu viršija 20 proc.

Mercedes Marco del Pont (nuotr. SCANPIX)Mercedes Marco del Pont (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų