REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV žiniasklaidos reakcija į tai, kad agentūra „Standard & Poor’s“ sumažino šalies kredito reitingą, primena dvejetą gavusio pirmūno rypavimą. Beveik šimtą metų Amerikos reitingas buvo aukščiausias – vadinasi, ji buvo patikima ir galinga, o dabar ją skelbia esant abejotiną, apsilpusią. Aukso medalis nesišviečia – kad tik neatimtų sidabro.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai gali prisiminti, kaip buvo griežiami dantys, kai šalis neatitiko euro įvedimo kriterijų. Lietuva tada pateikė tikslius duomenis apie savo ekonomiką ir finansų būklę, todėl niekam nekilo abejonių, kad tąkart ji nepataikė į siaurius euro zonos vartus.

REKLAMA

„Standard & Poor’s“ neva iškraipė faktus – tuo agentūrą apkaltino neįvardytas JAV prezidento administracijos atstovas. Atseit agentūra suklydo ir padidino JAV mokėjimų balanso deficitą 2 trilijonais dolerių. Nors JAV Iždo atstovai kaipmat pranešė agentūrai apie klaidą, ši savo sprendimo nepakeitė. Vadinasi, „Standard & Poor’s” sprendimas yra politiškai motyvuotas, mano rimti šaltiniai.

Jeigu taip, Amerikos reitingo sumažinimas nuo AAA iki AA+ tėra viešųjų ryšių akcija. Į tai JAV prezidentas Barackas Obama atsakė sava akcija: pareiškė, kad Amerika visada išliks AAA šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Europoje taip pat vyksta viešųjų ryšių spektakliai. Porą dienų prieš JAV reitingo sumažinimą Italijos policija iškrėtė „Standard & Poor’s” būstinę Milane, kaip, beje, ir agentūros „Moody’s”. Lyg tyčia Italijos premjeras Silvio Berslusconi tądien sakė kalbą parlamente ir ramino dėl besitvenkiančios biržos griūties.

Dar įdomiau, kad policija veikė nurodžius prokurorui iš nedidelio Trani miestelio prie Adrijos jūros. Tiesa, tas prokuroras pradėjo tyrimą dar pernai, kai dvi vartotojų organizacijos pasiskundė, kad „Moody’s“ viešai paskelbti vertinimai, esą Graikijos skolų krizė kelia pavojų Italijos bankams, sukėlė didelį akcijų pardavimą Milano biržoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nei S. Berlusconi kalbos, nei policijos reidas į reitingų agentūras nepadėjo: rugpjūčio 4 d. Italijos kompanijų akcijos smuko, kai kurios prarado dešimtadalį vertės. Paskui jau subraškėjo daugelis pasaulio biržų.

Politikus galima suprasti. Jų darbas – raminti liaudį ir rinkas. Prezidentams ir premjerams nederėtų pranašauti nelaimių. Tegul tai daro kvalifikuoti ekspertai. Tačiau jie žeria įvairių nuomonių tarsi būrėjai.

Bet kuriuo atveju jau įsitvirtino žymuo „krizė 2.0“. Paprasta ir aišku. Visi guodžiasi, kad sutikti „2.0“ yra pasirengę geriau nei „1.0“.

REKLAMA

Viešieji ryšiai taip pat ne paskutinėje vietoje. Paskutinė naujiena propagandininkams: euro zonoje atsirado durys su užrašu „Išėjimas“. Kai kurie Vokietijos ekonomistai ir politikai pasiūlė iš euro zonos laikinai pašalinti Graikiją. Beveik tuo pat metu „žmogus iš provincijos“ – Rusijos milijardierius Michailas Prochorovas – pareiškė, kad Rusija turėtų siekti įsivesti eurą.

O mūsų šalyje kalbos apie eurą pritilo. Aišku, apdairu palaukti, kol paaiškės, kas iš tos euro zonos apskritai liks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų