REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendra Lietuvos ir Austrijos ekspertų grupė, kuri aiškinasi Michailo Golovatovo paleidimo aplinkybes, dar kartą rinksis šį mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Vidaus reikalų ministerija jau gavo informacijos iš šalių, kurių buvo klausta apie galimus Sausio 13-osios byloje įtariamo M. Golovatovo apsilankymus, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA

Praėjusią savaitę bendra dviejų šalių darbo grupė Vienoje bendravo vieną dieną. Tuomet Prokuratūros ir Teisingumo ministerijos atstovai į esminius klausimus apie nusikaltimais žmogiškumui kaltinamo M. Golovatovo paleidimą atsakymų neišgirdo.

„Šiuo metu viena iš didžiausių užduočių Lietuvos ekspertams – nagrinėti Austrijos vidaus nacionalinės teisės nuostatas. Kadangi pagal Austrijos pusės argumentaciją, būtent Austrijos nacionalinės teisės normos įpareigojo juos vienaip ar kitaip pasielgti, kas, mūsų ekspertų nuomone, ne visai priimtina“, – teigė teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teisingumo viceministro, tikimasi, kad abiejų šalių ekspertai prie bendro stalo turėtų susėsti dar šią vasarą.

„Laukiam austrų pasiruošimo atsakyti į esminius neatsakytus klausimus, kurie buvo išgryninti pirmojo posėdžio metu. Tikimės, kad tuos atsakymus austrai bus pasirengę pateikti ne vėliau kaip po dviejų savaičių“, – sakė T. Vaitkevičius.

Austrijai paleidus M. Golovatovą paaiškėjo, kad buvęs KGB pulkininkas, kai jau buvo išduotas Europos arešto orderis, netrukdomai galėjo lankytis kitose Šengeno erdvės šalyse. Vidaus reikalų ministerija apie tai informacijos paprašė Europos komisijos agentūros „Frontex“, kuri koordinuoja visų pasieniečių veiklą. Iš čia kol kas atsakymų negauta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ministerijai vilties, kad pavyks sužinoti M. Golovatovo kelionių maršrutus, suteikia žinia iš Baltijos jūros koordinacinio centro.

„Čia gauti atsakymai iš mūsų kaimynų lenkų, latvių ir estų bei vokiečių, kad jie informacijos apie M. Golovatovo įvykimą neturi jokios. Taip pat gautas patikslinantis klausimas iš Suomijos, tad dabar patiksliname klausimą ir išsiuntėme naują“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Ministras teigia, kad nėra Europos Sąjungos teisės aktų, įpareigojančių kitas valstybes atsakyti į tokius paklausimus. Anot R. Palaičio, jei Europoje egzistuotų Šengeno erdvėje įvažiavimo ir išvažiavimo kontrolės sistema, apie kurios kūrimą jau kalbama keleri metai, iškart būtų aišku, kada ir kur M. Golovatovas lankėsi.

Esama duomenų, kad buvęs „Alfa“ būrio vadas dar šiemet niekieno netrukdomas kūrė savo verslą Didžiojoje Britanijoje, Kipre.

Sausio 13-osios bylos įtariamąjį Austrijos pareigūnai sulaikė liepos 14-ąją, tačiau praėjus maždaug parai paleido.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų