• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įgyvendinant aukštojo mokslo reformą Lietuvoje ženkliai padidintos studijų kainos, kas prieš porą metų sukėlė didelį studentų nepasitenkinimą. Kaip alternatyva gabiausiems studentams, kurie ryšis studijuoti savo lėšomis, buvo patvirtinta studijų mokesčio grąžinimo tvarka. Tiesa, studentai įstatymus turėtų skaityti atidžiau, nes studijų įmokos grąžinamos tik bakalauro pakopų studentams, o savo lėšomis studijuojantys magistrantai tokios galimybės neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusi studentė: rezultatai puikūs, bet prošvaisčių – jokių

Į naujienų portalą „Balsas.lt“ kreipėsi neseniai magistrantūros studijas Vilniaus universitete baigusi skaitytoja, kuri teigė nusivylusi šalies aukštojo mokslo sistemos finansavimo tvarka.

REKLAMA

„Rinkausi magistro studijas labai apgalvotai ir, kai nepavyko įstoti į valstybės finansuojamą vietą, ryžausi mokėti visą studijų kainą ir vyliausi, kad, jei mano studijų rezultatai bus geri ir man pavyks patekti tarp geriausiai studijas baigusiųjų, tuomet mano triūsas bus įvertintas ir savo investiciją atgausiu.“ Mergina teigė per dvejus metus už studijas sumokėjusi 15500 litų, bet kai paskambino į Valstybinį studijų fondą ir pasidomėjo, kokios galimybės susigrąžinti studijų įmoką, sužinojo, kad magistro pakopos studijų studentams minėtos įmokos negrąžinamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano studijų vidurkis visuomet buvo nemažiau 9, bet panašu, kad sistema veikia taip, jog nemokėti už studijas gerai besimokančiam studentui nėra jokių prošvaisčių. Stojimo rezultatus lemia stojamasis egzaminas, o vėliau jokios rotacijos nebūna, nors visuomet pagal pažymius buvau pirmajame kurso penketuke“, – pasakojo mergina, apgailestavusi, kad net ir naujoji studijų finansavimo sistema pateisina anaiptol ne visų lūkesčius.

VSF specialistė: magistro studijų kaina nekompensuojama

Naujienų portalas „Balsas.lt“ susisiekė su valstybinio studijų fondo (VSF) Stipendijų ir finansinės paramos skyriaus vedėja Ilona Jacob, kuri, komentuodama, situaciją sakė: „Tiesa, kad studijos magistrams nėra kompensuojamos ir tai labai aiškiai pasakyta vyriausybės nutarime, reglamentuojančiame šią tvarką. Šiame dokumente teigiama, kad sumokėtą studijų kainą gali atgauti bakalauro pakopos ar vientisųjų studijų pirmus dvejus metus arba ne mažiau kaip pusę studijų geriausiai besimokantys studentai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovės teigimu, apie magistrantūros, t.y. antrosios pakopos studijų, kainos kompensavimą įstatyme apskritai neužsimenama.

Jacob teigimu, planuojama, kad studijų kaina bus kompensuota iki 10 proc. geriausių bakalauro studijų studentų: „Pirmasis kompensavimas numatomas šių metų rudenį, o suma, kuri bus skirta studijų kainos kompensacijoms iš valstybės biudžeto numatyta skirti apie 11 milijonų litų. Planuojama, kad kompensacijas gaus apie 5 proc. geriausiai baigusiųjų studentų, koks tai bus skaičius, sunku numatyti, nes kiekviena aukštoji mokykla pati pagal savo nustatytą tvarką pateiks studentų, kuriems priklauso kompensacijos, skaičius.“

REKLAMA

Pašnekovė taip pat akcentavo, kad apie konkretų kompensacijų sulauksiančių studentų skaičių sunku kalbėti dar ir todėl, kad skiriasi studijų kainos – socialinių mokslų studijos pigiausios, bet medicinos, dailės studijos yra itin brangios.

LSS prezidentas: sprendžia valstybė

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Dainius Dikšaitis, paklaustas, kaip vertina tokią situaciją, sakė: „Kol kas toks atvejis yra vienintelis, kol kas neteko girdėti panašių skundų iš kitų studentų. Prieš studijų įstatymo priėmimą kalbų buvo visokių. Nereiktų pamiršti, kad bakalauro ir magistrantūros studijos pagal įstatymą yra traktuojamos skirtingai, tad ir priėmimas bei finansavimo tvarka skiriasi. Bakalauro studijų metu vykdoma studentų rotacija, o magistrantūros studijose tokio dalyko nėra.“

REKLAMA

Pašnekovo teigimu, bakalauro ir magistro studijų studentų situacija skiriasi tuo, kad magistrantai neturi galimybės iš mokamos vietos pereiti į nemokamą, bakalauro studijų metu, po rotacijos, tokia galimybė yra.

„Magistrantūros studijose nėra galimybės susigrąžinti dalies studijų įmokų, bet bakalauro studijų metu tai padaryti įmanoma. O kalbant apie studentus, studijuojančius savo lėšomis ir galimas kompensacijas atsižvelgiant į gerus studijų rezultatus, tai juk yra valstybių, kur apskritai tokia galimybė nenumatoma – arba valstybės finansuojamas mokslas, arba jokio mokslo, o Lietuvoje veikia mišri sistema, kuomet esam mokamų ir nemokamų studijų vietų“, – kalbėjo LSS prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų