REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo sekmadienio pasaulio spaudoje kalbama, kokį poveikį turės vėliausias poslinkis Artimuosiuose Rytuose – egiptiečių atidarytas vienintelis ne per Izraelį einantis kelias iš Gazos ruožo ir į jį. Bet ar tai priartins taiką Artimuosiuose Rytuose?

REKLAMA
REKLAMA

Straipsnyje „Egiptas atrado savo moralinę pareigą Gazai“ Saudo Arabijos Džidoje leidžiamas anglakalbis dienraštis „Arab News“ gegužės 29-ąją džiaugėsi, jog „pirmojo tikro pokyčio ženklas, –   pokyčio, kurį arabiškasis pavasaris atnešė Artimiesiems ir Vidurio Rytams, – paliudytas Gazoje. Atidarydamas Rafah kelyje sienos perėją iš Gazos tiesiai į Egiptą, Kairas atvėrė didžiausio kalėjimo šioje planetoje vartus.

REKLAMA

Prieš ketverius metus Izraelis Gazos ruožui paskelbė precedento neturinčią blokadą dėl to, kad palestiniečiai, nepaisydami izraeliečių grasinimų, drįso rinkimuose pasisakyti už sąjūdį „Hamas“.

Bet visus tuos praėjusius ketverius metus pasaulio bendrija, įskaitant jos legendinius kovotojus už laisvę ir demokratiją, šį nusikaltėlišką laisvės atėmimą iš jau ir taip nuskriaustos tautos – toleravo“, – teigė arabų laikraštis, žinoma, ta proga negailėdamas piktų žodžių Vakarams ir netgi Jungtinėms Tautoms.

REKLAMA
REKLAMA

Tel Avivo dienraštis Ha'aaretz tą patį sekmadienį rašė, jog „Egipto sprendimas, kaip laukta, Izraelyje sukėlė didelį susirūpinimą. Labiausiai būgštaujama, kad „Hamas“ ir kitos grupės dabar netrukdomai galės Gazos ruožą aprūpinti ginklais. Tai bent laikoma įtikinamu argumentu.

Tik tiesa yra ta, jog ketveri sienos uždarymo metai neužkirto kelio nei ginklų platinimui, nei raketų gaminimui, nei teroro išpuoliams prieš Izraelį.

Tai, kad Izraelis dabar niršta, lemia ne tik jo saugumo sumetimai, bet ir faktas, jog sienos atvėrimas niekais paverčia jo kerštingą ir brutalią Gazos užsklendimo politiką. O ši strategija, kitaip nei Izraelis tikėjosi, nei privedė prie pagrobto kareivio Gilado Shalito išlaisvinimo, nei paskatino palestiniečius prieš „Hamas“ sukilti“, – rašė į politinę kairę linkęs Izraelio dienraštis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dešiniojo liberalizmo pozicijoms artimo Vokietijos dienraščio „Frankfurter Allgemeine“ sekmadieninė laida reiškė nuomonę, jog Izraelio vyriausybės vadovas „Benjaminas Netanyahu, dar prieš porą metų buvęs aršus taikos proceso kritikas, gerokai pažengė į priekį. Tačiau vis tiek šio 62-ejų metų įmonės vadovo ir architekto politinis kursas atrodo nevienareikšmis“.

Tuo tarpu Kairo anglakalbis laikraštis „Egyptian Gazette“ smarkiai sukritikavo Jungtinių Valstijų prezidentą Baracką Obamą. Tas, „nors patarė Izraeliui pripažinti naująsias realijas, būtent sukilimus kaimyninėse arabų valstybėse, tačiau vengė pareikalauti Izraelio bendradarbiavimo ir kad pastarojo vyriausybė paskelbtų konkretų terminą nepriklausomai Palestinos valstybei įsteigti.

REKLAMA

Tuo B. Obama pažeidė milijonų arabų ir palestiniečių nacionalinę garbę. Tačiau Vašingtono pučiami dūmai ir išsisukimai neturėtų arabų ir palestiniečių stebinti. Jiems daugiau negu 60 metų pateikiamas vis tas pats patiekalas“.

Toliau arabų laikraštis rašė, kad, „tiesa, pasikeitė virėjas. Kadaise jį įkūnijo Europa, vadovaujama Londono. Vėliau šį virėją pakeitė kitas, ciniškas virėjas, būtent Vašingtonas, kuris dedasi esąs vienui vienintelis taikdarys Artimuosiuose Rytuose“.

Pirmadienį Austrijos sostinės dienraštis „Standard“ rašė, jog „Izraeliui nėra pagrindo per daug bijoti dėl sienos tarp Gazos ruožo ir Egipto atvėrimo. Juk perėjimas ir toliau uždarytas prekėms, kurios ir ankščiau būdavo pasauliui prieš nosį slapta pervežamos liūdnai pagarsėjusiais tuneliais, o tarp tų kontrabandinių prekių kaip tik tos raketos, dėl kurių įvesta blokada. Be to, statistiškai pavojingiausia asmenų grupė – vyrai iki 40 metų – neįtraukti į sąrašą tų, kuriems leidžiama kirsti sieną“.

REKLAMA

„Kad ir anksčiau nepaisant blokados viskas kontrabandos būdu į Gazos ruožą patekdavo – nuo statybinių medžiagų iki ginklų“, – tvirtino ir Bratislavos dienraštis „Sme“.

Vis dėlto Londono dienraštis „Independent“ pažymėjo, jog „šis sienų atvėrimas turi didelę reikšmę dar ir dėl to, kad Rafah vietovė yra prie vienintelės sienos, kuri Gazą jungia su kita valstybe nei Izraelis. Tai tam tikras saugumo ventilis palestiniečiams, kurie čia sugrūsti į vieną iš tankiausiai apgyventų pasaulyje sričių.

Be to, juk itin svarbu šaliai valdyti savo išorines sienas – tai viena savarankiško valstybingumo sąlygų. Dėl to sienos atvėrimas tuo labiau sveikintinas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Stambulo dienraščio „Zaman“, „dabar reikia sieną atidaryti ir prekių transportui. Čia Egiptui, taip pat ir Gazai finansų paspirties suteikti galėtų Islamiškosios konferencijos organizacija, Islamiškasis plėtros bankas, kitos organizacijos. Tai, be to, sumažintų Gazos ruožo priklausomybę nuo siuntų iš Izraelio“.

Pasak Tel Avivo laikraščio Ha'aaretz straipsnio pirmadienį, atėjo laikas Izraeliui visiškai atsijungti nuo Gazos ruožo. Tam „Izraelis turėtų atšaukti jūros ir oro blokadą ir uždaryti perėjas iš Izraelio į Gazą. Gazos ruožas yra priešiška teritorija, ir jį Rafah kelyje atidarius plačiajam pasauliui, turėtų dingti visi Izraelio okupacijos likučiai – o tuo pačiu ir Izraelio įsipareigojimas Gazos ruožą aprūpinti.

REKLAMA

Gaza dabar yra užsienis – tai gal sunku suvirškinti, tačiau tokia yra Izraelio pasitraukimo iš šios srities logika“, – rašė Izraelio laikraštis.

Šią užsienio spaudos apžvalgą baigsime komentaru iš Tokijo dienraščio „Mainichi Shimbun“. Jo žodžiais, sienos tarp Gazos ruožo ir Egipto atidarymą, „šitą arabų pavasario vaisių norėtume nuoširdžiai pasveikinti. Tačiau apgailestaujame, kad grupės „G8“ valstybių vadovai nepasisakė konkrečiai dėl taikos tarp izraeliečių ir palestiniečių. Net ir Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios čia turėtų vaidinti svarbų vaidmenį, atrodo neryžtingos“.

Beje, pažymėsime, kad ir dienrasščio „Washington Post“ apžvalgininkas Charlesas Krauthammeris   prezidento B. Obamos politiką Izraelio atžvilgiu vadina „perversiška ir pačiai sau pakenkiančia“ dėl to, kad ji, jo nuomone, per daug pataikauja arabams.

Mykolas Drunga

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų