REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus rajono savivaldybės tarybos posėdyje audringai buvo svarstomas dviejų mokyklų – Simno gimnazijos Mergalaukio pradinio ugdymo ir Krokialaukio Tomo Noraus–Naruševičiaus vidurinės mokyklos Verebiejų pagrindinio ugdymo skyrių – uždarymas. Ypač didelio pasipriešinimo dėl mokyklos uždarymo sulaukta iš Verebiejų bendruomenės, jos jaunimo. Tačiau valdančiosios daugumos – konservatorių, socialliberalų ir tvarkiečių – nesugraudino prašymai palikti mokyklą Verebiejuose.

REKLAMA
REKLAMA

Merui primintas lankstumas

Prieš Mergalaukio ir Verebiejų mokyklas užsimota dėl jose mažėjančio mokinių skaičiaus ir trūkstamų lėšų išsilaikyti. Pirmojoje prognozuojama, kad ateinančiais mokslo metais liks mažiau nei 15, antrojoje – mažiau kaip 50 mokinių. Pirmajai gyvuoti stinga apie 20 tūkst. litų, antrajai – apie 50 tūkst. litų.

REKLAMA

Tarybos posėdyje kalbėjusio Verebiejų jaunimo atstovo Mindaugo Grigaičio teigimu, vaikų skaičius tiksliai nežinomas, mokyklos pastato ateitis – vizijose, spėlionėse, gal joje įsikurs ir... aludė. „Kas lieka bendruomenei, jaunimui Verebiejuose?" – klausė M.Grigaitis.

Visos Verebiejų bendruomenės vardu Jūratė Žilinskienė prašė tarybos narių atidėti šio kaimo pagrindinės mokyklos uždarymo klausimo svarstymą, nes šiandien dar neaiškus čia dirbančių septyniolikos pedagogų, mokyklos pastato likimas, nežinoma, kaip bus pavėžėjama pusšimtis mokinių į kitas mokyklas. „Jūs, mere, sakėte, kad esate lankstus, raskite lėšų šiai mokyklai išlaikyti„, – J.Žilinskienė kreipėsi į merą Algirdą Vrubliauską. Dėl Verebiejų vaikų ateities rajono tarybos valdančiuosius kvietė galvoti tarybos narys socialdemokratas Vydas Baravykas. O jo partijos kolega Arvydas Balčiūnas pareiškė: „Mes, rajono žmonių išrinkti, turime pateisinti jų lūkesčius, įsiklausyti į prašymus“.

„Kai tik prasideda kadencija, tuoj pat imamasi mokyklų uždarymo. Prieš ketverius metus uždarytos net devynios rajono pagrindinės mokyklos, dabar siūloma uždaryti dvi. Gaila žiūrėti į žmones, kurie vos neverkdami prašo jų neuždaryti. Mere, nekelkit rankos už mokyklų uždarymą, ir neverskit taip daryti kitų", – rajono vadovo prašė tarybos narys Aloyzas Jaciunskas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbiečių atstovas Arturas Juškauskas atvirai pasakė, kad jų frakcija prieš skubų mokyklų pertvarkos plano keitimą, kuriame numatytas minėtų mokyklų uždarymas nuo artėjančio rugsėjo, nes nėra naujo plano dėl visų rajono mokyklų vizijos.

Šią viziją vakarykščiame rajono tarybos posėdyje pesimistiškai „nupiešė„ švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Židanavičius: „Jei vaikų rajone mažės dabartiniais tempais, 2015 metais bus apie 2 tūkstančius mokinių, o 2020 metais – gal apie tūkstantį“.

Šiais mokslo metais rajono mokyklas lanko apie 2 tūkst. 700 mokinių. Praėjusiais mokslo metais jų buvo maždaug 200 daugiau. Ateinančiais mokslo metais jų turėtų būti apie 2 tūkst. 500.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau maždaug penkerius metus rajono mokyklose mokinių kasmet sumažėja apie 160–170.

Meras apie jausmus ir emocijas

Tarybos narys, valstietis liaudininkas, „Atžalyno„ žemės ūkio bendrovės vadovas Algis Žėkas, ilgai klausęs kraštiečių ir kolegų prašymų neuždaryti Verebiejų mokyklos, prašneko: „Man, gyvenančiam Verebiejuose, šiandien skausmingiau nei kitiems tarybos nariams. Jei mokykloje būtų dvidešimt ar trisdešimt mokinių, gal būtų kitas kelias. Dabar ši mokykla gali gyventi bent dvejus metus. Uždarius septyniolika mokytojų liks be darbo, atsiras išlaidų vaikus nuvežti į Krokialaukį ar Simną. Iš mano vadovaujamos įmonės lėšų mes pasirengę skirti reikiamą sumą bent vieniems metams“.

REKLAMA

V.Baravyko pastebėjimu, jei mokinių mokyklose mažėja, reikia galvoti, kaip dirbti su mažesnėmis mokyklomis, kodėl svarstoma, tik kaip jas uždaryti, o ne–ieškoma būdų, kaip mokyklas išlaikyti. Juk mokinio krepšelio lėšų trūksta ne vienai rajono mokyklai išsilaikyti. Pavyzdžiui, šiais mokslo metais daugiausia jų stinga Daugų V. Mirono gimnazijai – maždaug 100 tūkst. litų.

Meras A.Vrubliauskas su kalbėjusiaisiais tarybos posėdyje į diskusijas nesileido. O joms pasibaigus pasakė: „Daug jausmų ir emocijų, bet efektyvių pasiūlymų neišgirsta."

Tarybos valdančiųjų – konservatorių, socialliberalų ir tvarkiečių – balsų užteko, kad Mergalaukis ir Verebiejai nuo artėjančio rugsėjo nebeturėtų mokyklų. Jų buldozeris, „pervažiavęs" dvi rajono mokyklas, tvirtinant mokyklų pertvarkos plano pakeitimus, sustojo ties Pivašiūnų, Miroslavo ir Krokialaukio Tomo Noraus–Naruševičiaus vidurinėmis mokyklomis. Jos šį statusą galės išsaugoti ne iki 2012–ųjų, o iki 2015 metų. Bet ir čia daugiau nuopelnų Seimo, priėmusio naują Švietimo įstatymą, kuriame numatyta – vidurinės mokyklos išlieka iki 2015 metų.– Alma Mosteikaite

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų