REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kulinarinės kelionės: Italija

Kiekviena tauta žemėje turi savo istoriją, papročius ir, žinoma, nacionalinę virtuvę. Pastaroji – ilgaamžių tradicijų tvirtovė, kurią brangina kiekvienas žmogus, nes tik joje išsaugomos visos maisto ruošos paslaptys ir subtilybės, be to, šias žinias žmonės perduoda iš kartos į kartą. Vargu, ar Italijoje jums atskleis tikrų skanių spagečių paslaptis, Kinijoje papasakos apie patiekalų iš gyvatės mėsos ar ryklių pelekų gamybos ypatumus, o apie aristokratiškiausia laikomą Prancūzijos virtuvę neverta nė kalbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Kad galėtumėte pasimėgauti kiekvienos pasaulio virtuvės subtilumais, būtina apsilankyti vietose, kur toji virtuvė atsirado. Tai galėtų būti ir prabangūs restoranai, kuriuose jums pasiūlys šiuolaikinės nacionalinės virtuvės patiekalų, ir šeimos restoranėliai, pasislėpę nuo miestų šurmulio siaurose Romos ar Leono gatvelėse, kur svečias pasitinkamas su naminiais nacionalinės virtuvės patiekalais.

REKLAMA

Malonumas valgyti

Italų virtuvės įvairovė buvo kuriama šimtmečius. Italija – kone vienintelė šalis, kurios karvedys garsėjo ne tiek karinėmis pergalėmis, kiek puotomis prie šventinio stalo. Nuo Julijaus Cezario laikų išliko tradicija natūraliai gaminti mėsą, todėl Italijos virėjai paršiuką ruošia visą, o ne dalimis. Mėgstamiausias vietinių patiekalas – troškinys (ragu) – apkeptas ir pomidorų padaže troškintas didelis nesupjaustytas mėsos gabalas.

REKLAMA
REKLAMA

Italai juokauja: „Jei Dievas nuspręstų sukurti rojų žemėje, jis tikrai pasirinktų Italiją.“ Dar viduramžiais italų virtuvė garsėjo prašmatnumu ir subtilumu.

Be Viduržemio jūroje pagautos žuvies, kurią gamina tik šviežią, italai mėgsta įvairius patiekalus iš jūros gėrybių: moliuskų, krabų, omarų, langustų, krevečių, sepijų.

Svarbiausi valgiai

Rytų Europos gyventojai mėgsta sočiai pavakarieniauti, o italai renkasi sočius pietus. Vienas svarbiausių pietų stalo patiekalų – daržovienė su makaronais (minestrone). Tai gali būti ir pertrinta sriuba, ir skaidrus sultinys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas svarbus pietų stalo elementas – šviežios daržovės ir įvairios salotos. Kalbama, kad bet koks italų valgymas pradedamas nuo salotų (insalate). Tačiau jos kaip garnyras prie karštojo patiekalo nėra patiekiamos. Naudingą sveikatai mišinį iš šviežių daržovių, tokių kaip salierai, pankolis, morkos ir t. t., romėnai pavadino Cazzimperio.

Mėgstamiausi patiekalai

Mėgstamiausias italų valgis  – makaronai iš kietų kviečių rūšių. Visi patiekalai iš makaronų itališkai vadinami pasta. Juos gamina pomidorų padaže, aliejuje, su sūriu, mėsa, grybais ir daržovėmis. Pačios populiariausios makaronų rūšys – spagečiai (ilgi ir ploni makaronai) ir vamzdeliai (trumpi ir platūs makaronai, itališkai vadinami cannelloni). Be to, italai turi daug kitų miltinių patiekalų – jie mėgsta raviolius (nedidelius kvadratinius virtinukus, kuriuos patiekia su pomidorų padažu ir tarkuotu sūriu), taip pat lazaniją (platūs makaronų lapai, sluoksniuojami su mėsa ir daržovėmis, o po to kepami orkaitėje su padažu).

REKLAMA

Populiariausi valgiai

Vienas populiariausių italų virtuvės patiekalų – pica, tačiau labiausiai ją mėgsta turistai. Kadaise tai buvo vargingų žmonių maistas – paplotėlis su pomidorais ir prieskoniais, kartais pabarstytas pigiu sūriu. Laikui bėgant kulinarai šiam patiekalui išmoko suteikti pikantiško skonio, panaudoti vis daugiau ingredientų: pievagrybių, jūros gėrybių, artišokų ir net ananasų.

Sūris – dar vienas italų itin vertinamų delikatesų. Yra daugybė sūrių rūšių, tačiau populiariausi – parmezanas, mocarela (iš buivolių pieno), pekorino (sūrus sausas sūris iš ožkos pieno).

REKLAMA

Italų silpnybė – alyvuogės. Jos patiekiamos prie įvairių patiekalų, iš jų gamina padažus, deda į sriubas ir troškinius, kepa su mėsa ir įvairiomis daržovėmis.

Dar vienas italų virtuvės stebuklas – rizotas. Šis patiekalas panašus į mums įprastą plovą su mėsa, krevetėmis ir grybais, taip pat tarkuotu sūriu, daržovėmis ir prieskoniais.

Italai taip pat gali didžiuotis iš kukurūzų miltų kietai virta koše, vadinama polenta. Italų restorane verta paragauti jautienos medalionų, viščiuko su ryžiais, keptų salierų, aliejumi užpiltų troškintų kopūstų su kaparėliais ir alyvuogėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Italų skanėstai

Italų desertai – atskira tema, nes jie iš tiesų palieka įspūdį. Romo biskvitas su kiaušininiu kremu, vadinamas Zabaione, įvairios citrininio torto rūšys su stipriai atšaldytu kremu, ledų įvairovė – visi itališkieji desertai yra nepakartojamo skonio. Tačiau pats populiariausias – tiramisu vadinamas tortas, gaminamas iš maskarponės sūrio.

Jei esate neabejingi itališkiems patiekalams, tiesiog turite suplanuoti kelionę į šį kraštą. Atrasite visą itališką virtuvę iš naujo ir dar labiau ją pamilsite! Juk italai įsitikinę, kad maistas – didžiausias malonumas.

Todėl nieko nuostabaus, kad jie iš tiesų stengiasi padaryti jį kuo skanesnį.

 

Parengė Julija Kiško

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų